ΓΔ: 1413.26 -0.42% Τζίρος: 105.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
Πηγή: Shutterstock

«Μαζεύει» τον φόρο για τα κέρδη των τραπεζών η ιταλική κυβέρνηση

Σύμφωνα με τη διευκρινιστική ανακοίνωση του υπ. Οικονομικών η εισφορά δεν θα υπερβαίνει το 0,1% του ενεργητικού, ενώ ειδική θα είναι η αντιμετώπιση τραπεζών που έχουν αυξήσει τα επιτόκια καταθέσεων.

Ένα βήμα πίσω έκανε η ιταλική κυβέρνηση αναφορικά με τον έκτακτο φόρο για τις τράπεζες, προκειμένου να «μαζέψει» τις επιπτώσεις από την αρχική της ανακοίνωση, που οδήγησε σε απώλειες 10 δισ. δολαρίων από την κεφαλαιοποίηση του κλάδου. 

Σύμφωνα με τη διευκρινιστική ανακοίνωση του υπ. Οικονομικών η εισφορά δεν θα υπερβαίνει το 0,1% του ενεργητικού μιας εταιρείας και οι τράπεζες που έχουν ήδη αυξήσει τα επιτόκια που προσφέρονται στους καταθέτες «δεν θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο» ως συνέπεια του κανόνα.

Οι τραπεζικές μετοχές της Ιταλίας ανέτρεψαν ορισμένες από τις απώλειες της Τρίτης το πρωί της Τετάρτης, με τις μετοχές της Unicredit SpA να σημειώνουν άνοδο 2,3% και την Intesa Sanpaolo SpA κατά 2%. Ο δείκτης FTSE Italia All-Share Banks Index σημείωσε άνοδο 2,2%. Ο κλαδικός δείκτης εξακολουθεί να υποχωρεί σχεδόν 5% την εβδομάδα.

Αμέσως μετά την αρνητική αντίδραση της αγοράς την Τρίτη, το υπουργείο Οικονομικών προσπάθησε να αμβλύνει αυτές τις ανησυχίες. Πρώτον, έστειλε μια δήλωση εξηγώντας ότι ο φόρος θα είναι στη διαφορά μεταξύ των καθαρών εσόδων από τόκους το 2022 και το 2021 πάνω από ένα κέρδος 5% ή μεταξύ 2023 και 2021 πάνω από ένα κέρδος 10%. Ένα προηγούμενο σχέδιο που είχε δει το Bloomberg είχε προγραμματίσει για ορόφους 3% και 6%.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Ιταλία: Το ενδεχόμενο πώλησης 8% της Monte dei Paschi εξετάζει η κυβέρνηση

Το ιταλικό δημόσιο κατέχει το 67% της τράπεζας, ενώ ένα ακόμη σχέδιο που εξετάζεται είναι η συγχώνευσή της με δύο ακόμη ομίλους, ώστε να δημιουργηθεί ο τρίτος μεγαλύτερος τραπεζικός οργανισμός της χώρας.
ΔΙΕΘΝΗ

Ανέλαβε την ευθύνη για τον έκτακτο φόρο στις ιταλικές τράπεζες η Μελόνι

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός τόνισε πως ο φόρος 40% δεν είχε τιμωρητικό χαρακτήρα, αναφέροντας πως ο υπουργός Οικονομικών της χώρας είχε ενημερωθεί πριν την ανακοίνωση αλλά όχι όλα τα μέλη της κυβέρνησης.
ΔΙΕΘΝΗ

Αυστηρότεροι όροι στον ιταλικό «Ηρακλή» για να μην ζημιωθεί το κράτος

Μεταξύ των μέτρων που εξετάζει η Ρώμη είναι και η δημιουργία ενός ειδικού δείκτη επιδόσεων για τις τιτλοποιήσεις αλλά και τις ανακτήσεις δανείων, ώστε να μη φορτωθεί το κράτος περαιτέρω δαπάνες.
ΔΙΕΘΝΗ

Η Intensa Sanpaolo στηρίζει τις εταιρείες που επλήγησαν από τον κοροναϊό με 5 δισ.

Η κορυφαία τράπεζα λιανικής στην Ιταλία είναι έτοιμη να δωρίσει έως 100 εκατ. ευρώ στη χώρα για να αντιμετωπίσει το ξέσπασμα του κοροναϊού και θα χορηγήσει δάνεια 5 δισ. ευρώ σε εταιρείες που έχουν πληγεί από την επιδημία.
ΔΙΕΘΝΗ

Unicredit: 8.000 απολύσεις και κλείσιμο 500 υποκαταστημάτων στη Δ. Ευρώπη

Πολιτική και εργασιακή ένταση για τις 6.000 απολύσεις στην Ιταλία μόνο και 8.000 συνολικά σε όλη τη Δ. Ευρώπη, που ανακοίνωσε η τράπεζα Unicredit στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδίου αναδιάρθρωσής της.