ΓΔ: 1400.61 -1.12% Τζίρος: 124.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Alexandros Michailidis / SOOC

Αποφασίζει η Γερμανία για την αποστολή πυραύλων στην Ουκρανία

Σύμφωνα με δημοσιεύματα γερμανικών ΜΜΕ, η κυβέρνηση εξετάζει πλέον σοβαρά την αποστολή μεγάλου βεληνεκούς πυραύλου αέρος-εδάφους, ο οποίος ανιχνεύεται δύσκολα από τα εχθρικά ραντάρ.

Το ενδεχόμενο η γερμανική κυβέρνηση να παραδώσει στην Ουκρανία πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς Taurus προκαλεί έντονη πολιτική αντιπαράθεση, καθώς στο παρελθόν η καγκελαρία και το υπουργείο Άμυνας είχαν απορρίψει το σχετικό ουκρανικό αίτημα, υπό τον φόβο περαιτέρω κλιμάκωσης του πολέμου στην Ουκρανία, σε περίπτωση που πλήττονταν στόχοι εντός της ρωσικής επικράτειας.

Σύμφωνα ωστόσο με δημοσιεύματα των γερμανικών ΜΜΕ, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση εξετάζει πλέον σοβαρά το αίτημα αποστολής του υπερσύγχρονου γερμανοσουηδικής κατασκευής μεγάλου βεληνεκούς πυραύλου αέρος-εδάφους, ο οποίος ανιχνεύεται δύσκολα από τα εχθρικά ραντάρ και θεωρείται από το Κίεβο κρίσιμης σημασίας για την επόμενη φάση της ουκρανικής αντεπίθεσης.

Όπως αναφέρει το περιοδικό Der Spiegel, το υπουργείο Άμυνας διαβουλεύεται αυτή την περίοδο υπό συνθήκες μυστικότητας με τη γερμανική αμυντική βιομηχανία, προκειμένου να τροποποιηθούν κάποια τεχνικά χαρακτηριστικά των Taurus και κυρίως να περιοριστεί η εμβέλειά τους. Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς «θέλει οπωσδήποτε να αποκλείσει μέσω τεχνικών τροποποιήσεων το ενδεχόμενο οι Taurus να χρησιμοποιηθούν από την Ουκρανία για επιθέσεις στο ρωσικό έδαφος, δεδομένου ότι εξακολουθεί να ανησυχεί για τυχόν κλιμάκωση του πολέμου», αναφέρει το Spiegel. Σύμφωνα με το περιοδικό, οι συνομιλίες αυτές σηματοδοτούν αλλαγή στη γερμανική στάση, αν και ο κ. Σολτς παραμένει επιφυλακτικός στην παράδοση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, όπως και οι ΗΠΑ.

«Εμμένω στις αρχικές μου επιφυλάξεις», δήλωσε ο αρμόδιος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ραλφ Στέγκνερ. «Ασφαλώς και πρέπει να ενισχύσουμε την αμυντική ικανότητα της Ουκρανίας - αυτό γίνεται επίσης και με τα εξαιρετικά αποτελεσματικά συστήματα αεράμυνας. Αλλά οι πύραυλοι Taurus είναι μεγάλου βεληνεκούς», δήλωσε ο κ. Στέγκνερ, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο κλιμάκωσης του πολέμου. «Η καθαρά στρατιωτική προοπτική αποκτά από μόνη της μια επικίνδυνη δυναμική. Δεν αναφερόμαστε πλέον αρκετά σε πρωτοβουλίες για τον τερματισμό του πολέμου», πρόσθεσε.

Στο ίδιο πνεύμα ο αρμόδιος του SPD για θέματα Άμυνας, Γιοχάνες Αρλτ, δήλωσε ότι έως τώρα «για καλό λόγο είχαμε αποφασίσει να σταθμίσουμε προσεκτικά τον κίνδυνο και να μη διαθέσουμε ένα οπλικό σύστημα τόσο μεγάλης εμβέλειας» και τόνισε ότι «όπως και πολλοί άλλοι, ελπίζω να παραμείνουμε εκεί».

Διαφορετική στάση τηρούν ωστόσο οι Φιλελεύθεροι (FDP), με τον εκπρόσωπο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας τους για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ούλι Ρέχτε, να υποστηρίζει ότι η συζήτηση θα πρέπει να ολοκληρωθεί με την παράδοση των Taurus. «Η Ευρώπη και η Γερμανία έχουν δεσμευτεί να υποστηρίξουν την Ουκρανία στον αγώνα για την ελευθερία και τη δημοκρατία. Το σύστημα Taurus είναι "pars pro toto"(ένα αντί του όλου) για τη συνολική ευθύνη που έχουμε όλοι για την ασφάλειά μας», δήλωσε ο κ. Ρέχτε.

Οι Πράσινοι την ίδια ώρα φαίνονται να τάσσονται υπέρ της παράδοσης των Taurus: «Θα ήταν πολύ καλά νέα για τον λαό της Ουκρανίας εάν η Γερμανία, όπως και οι άλλες χώρες, παραδώσουν πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς για την αυτοάμυνά της», δήλωσε η αντιπρόεδρος της Κ. Ο. των Πρασίνων, Αγκνιέσκα Μπρούγκερ, υπενθυμίζοντας ότι μέχρι τώρα οι Ουκρανοί έχουν αποδειχθεί αξιόπιστοι εταίροι.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανικές εταιρείες συμμετέχουν στην ανοικοδόμηση της Μαριούπολης

O εμπειρογνώμων σε θέματα εξωτερικής πολιτικής της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης, καταδίκασε τη συμμετοχή γερμανικών εταιρειών σε κατασκευαστικές εργασίες στην κατεχόμενη πόλη, , θεωρώντας ότι οι υπηρεσίες τους εξυπηρετούν τον πόλεμο.
ΔΙΕΘΝΗ

Αντίθετοι στην αποστολή πυραύλων Τaurus στην Ουκρανία οι Γερμανοί

Αυξάνεται ο φόβος των Γερμανών για ενδεχόμενη πολεμική σύγκρουση με τη Ρωσία και αρνούνται να παραδοθούν στο Κίεβο οι πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς. Επιπλέον αμυντικές δαπάνες επιθυμούν οι Γερμανοί.
opla-weapon
ΔΙΕΘΝΗ

Υπό σχεδιασμό βρίσκεται η νέα αμυντική βιομηχανική στρατηγική της ΕΕ

Όπως ανέφερε η πρόεδρος της Κομισιόν, η νέα στρατηγική αναμένεται να παρουσιαστεί σε τρεις εβδομάδες, ενώ ο Γερμανός καγκελάριος έχει υπογραμμίσει την ανάγκη να ενισχύσει η Ευρώπη την άμυνά της.