ΓΔ: 1392.62 0.84% Τζίρος: 117.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Λαγκάρντ: Η παγκόσμια ανάπτυξη είναι «εύθραυστη» και «απειλείται»

Η παγκόσμια ανάπτυξη είναι «εύθραυστη» και «απειλείται», κυρίως λόγω των εμπορικών εντάσεων, δήλωσε χθες η απερχόμενη Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και μέλλουσα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Κριστίν Λαγκάρντ.

Η παγκόσμια ανάπτυξη είναι «εύθραυστη» και «απειλείται», κυρίως λόγω των εμπορικών εντάσεων, δήλωσε χθες η απερχόμενη Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και μέλλουσα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Κριστίν Λαγκάρντ σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Χαρακτηρίζοντας την ανάπτυξη «μάλλον μέτρια», παρότρυνε τους ηγέτες να προβούν σε διάλογο για να προσπαθήσουν να «αντιμετωπίσουν αβεβαιότητες σε όλο τον κόσμο», αναφορικά με τον σινο-αμερικανικό εμπορικό πόλεμο που επιβαρύνει το εμπόριο σε όλο τον κόσμο, ή το Brexit, που επισκιάζει το μέλλον στην Ευρώπη.

«Είτε πρόκειται για εμπορικές σχέσεις, το Brexit, τις τεχνολογικές απειλές, αυτά είναι προβλήματα που δημιούργησαν άνθρωποι και μπορούν να αντιμετωπιστούν από ανθρώπους», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι «λίγη θηλυκότητα δεν θα έβλαπτε».

Το ΔΝΤ μείωσε τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη σε 3,2% στα τέλη Ιουλίου. Από τότε, προειδοποίησε ότι οι εμπορικές εντάσεις μπορεί να επιβραδύνουν περαιτέρω την οικονομική δραστηριότητα.

Από την πλευρά του, ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας θα περιορισθεί από το 3,6% το 2018 στο 2,9% φέτος και το 3% το 2020, που είναι τα χαμηλότερα ποσοστά από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, «με τους καθοδικούς κινδύνους να συνεχίζουν να αυξάνονται».

Σε ερώτηση αν μπορεί να κάνει περισσότερα για να πείσει τους ηγέτες, όταν θα αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τον Νοέμβριο, η Κριστίν Λαγκάρντ απάντησε: «Θα συνεχίσω σίγουρα να είμαι αποφασισμένη, να διασφαλίζω ότι εστιάζουμε στη δημιουργία θέσεων εργασίας, στην παραγωγικότητα, στη σταθερότητα».

Ωστόσο, επέμεινε ότι τα νομισματικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα πρέπει να «προβλέπουν» και «να παραμένουν πιστά στα γεγονότα και τα οικονομικά δεδομένα».

«Υπάρχει αρκετή αβεβαιότητα σε όλο τον κόσμο και να μην προσθέσουμε αβεβαιότητα για το τι θα κάνει μια κεντρική τράπεζα», ανέφερε.

Ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξακολουθεί να επικρίνει την Fed, την αμερικανική ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα και τον πρόεδρο της Τζερόμ Πάουελ, η Λαγκάρντ υπενθύμισε ότι η ίδια «διαρκώς» υπερασπίζεται την ανεξαρτησία των κεντρικών τραπεζιτών.

«Όταν ήμουν επικεφαλής του ΔΝΤ, σε χώρες όπου είδα έναν διοικητή μιας κεντρικής τράπεζας να συνδέεται με βλέψεις ή με πολιτικές επιταγές, τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν καλά», τόνισε, επισημαίνοντας ότι δεν αναφέρεται στις Ηνωμένες Πολιτείες ή στην Ευρώπη, αλλά «σε μικρότερες χώρες όπου ορισμένες φορές απειλείται η ανεξαρτησία του διοικητή της κεντρικής τράπεζας».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Προειδοποίηση της Λαγκάρντ στις αγορές: Όχι στην υπερβολική αισιοδοξία

Η επικεφαλής της ΕΚΤ προειδοποίησε πως ήδη καταγράφονται πρώιμα σημάδια χρηματοπιστωτικού κινδύνου, και απαιτείται προσεκτική παρακολούθηση, ενώ εντείνεται η πεποίθηση στους οικονομολόγους πως η ευρωζώνη θα περιέλθει σε ύφεση.
ΔΙΕΘΝΗ

Με φραστική παρέμβαση η ΕΚΤ έσβησε τη «φωτιά» στα ιταλικά ομόλογα

Η Ίζαμπελ Σνάμπελ ξεκαθάρισε ότι η κεντρική τράπεζα θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να αποφευχθεί ο κατακερματισμός της ευρωζώνης και οδήγησε τις αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων σε σημαντική πτώση.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπουργείο Οικονομικών: Νέα έκδοση εντόκων γραμματίων του Δημοσίου

Παρά την αβεβαιότητα που προκαλεί η κλιμακούμενη κρίση στη Μέση Ανατολή και οι επακόλουθες αρνητικές συνέπειες στο μέτωπο του πληθωρισμού, αρραγές παραμένει το μέτωπο που πιέζει για μείωση των επιτοκίων στο εσωτερικό της ΕΚΤ.
Christine Lagarde, ECB, EKT
ΔΙΕΘΝΗ

Κρ. Λαγκάρντ: Σε σύντομο διάστημα η μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ

Η Λαγκάρντ δεν θέλησε να σχολιάσει πόσες μειώσεις στο κόστος δανεισμού είναι πιθανό να υλοποιηθούν τους επόμενους μήνες, εφιστώντας την προσοχή σε μια «σειρά γεωπολιτικών εξελίξεων» που έχουν πλήξει την καταναλωτική εμπιστοσύνη.