ΓΔ: 1406.59 -2.21% Τζίρος: 90.47 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:25:30 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Προειδοποίηση της Λαγκάρντ στις αγορές: Όχι στην υπερβολική αισιοδοξία

Η επικεφαλής της ΕΚΤ προειδοποίησε πως ήδη καταγράφονται πρώιμα σημάδια χρηματοπιστωτικού κινδύνου, και απαιτείται προσεκτική παρακολούθηση, ενώ εντείνεται η πεποίθηση στους οικονομολόγους πως η ευρωζώνη θα περιέλθει σε ύφεση.

Με την οικονομία να επιβραδύνει και τον πληθωρισμό να πλήττει όλο και περισσότερους κλάδους, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ εξέπεμψε «σήμα κινδύνου» προς τις αγορές σημειώνοντας πως η χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην ευρωζώνη μπορεί να απειληθεί.

Στη συνεδρίαση του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, η Λαγκάρντ τόνισε πως «η ασθενέστερη οικονομική ανάπτυξη, ο υψηλότερος πληθωρισμός και οι πιο αυστηρές χρηματοδοτικές συνθήκες ασκούν πιέσεις στην ικανότητα εξυπηρέτησης του χρέους των εταιρειών και των νοικοκυριών» και επισήμανε πως «παρά τις πρόσφατες προσαρμογές, οι χρηματοπιστωτικές αγορές εξακολουθούν να φαίνεται ότι προεξοφλούν αποτελέσματα που θα μπορούσαν να αποδειχθούν εξαιρετικά αισιόδοξα». 

Η Λαγκάρντ επίσης προειδοποίησε ότι οι αξιωματούχοι έβλεπαν «πρώιμα σημάδια αύξησης του πιστωτικού κινδύνου, κάτι που απαιτεί προσεκτική παρακολούθηση». Οι οικονομολόγοι αναμένουν όλο και περισσότερο ότι η ευρωζώνη θα περιέλθει σε ύφεση καθώς οι καταναλωτές αντιμετωπίζουν διψήφιο πληθωρισμό και οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν αυξημένο κόστος εισροών.

Παράλληλα η επικεφαλής της ΕΚΤ επανέλαβε ότι οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη είναι κατά κύριο λόγο πτωτικοί, ιδιαίτερα λόγω των οικονομικών συνεπειών του πολέμου στην Ουκρανία, τονίζοντας πως ακόμη και το ΔΣ της ΕΚΤ αναμένει να αυξήσει τα επιτόκια περαιτέρω στις επόμενες συνεδριάσεις, βασισμένη σε μια προσέγγιση που στηρίζεται στα στοιχεία και σε συνάντηση ανά συνάντηση.

Όπως τόνισε η κα Λαγκάρντ: «Οι πιέσεις των τιμών εξαπλώνονται σε όλο και περισσότερους τομείς, ιδιαίτερα λόγω των επιπτώσεων του υψηλού ενεργειακού κόστους και των σημείων συμφόρησης στην εφοδιαστική αλυσίδα, αλλά επίσης εξαιτίας της ανάκαμψης της ζήτησης στον τομέα των υπηρεσιών».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Christine Lagarde, ECB, EKT
ΔΙΕΘΝΗ

Κρ. Λαγκάρντ: Σε σύντομο διάστημα η μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ

Η Λαγκάρντ δεν θέλησε να σχολιάσει πόσες μειώσεις στο κόστος δανεισμού είναι πιθανό να υλοποιηθούν τους επόμενους μήνες, εφιστώντας την προσοχή σε μια «σειρά γεωπολιτικών εξελίξεων» που έχουν πλήξει την καταναλωτική εμπιστοσύνη.
Christine Lagarde, ECB, EKT
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΚΤ: Η πλειοψηφία των εργαζομένων δεν θέλει την Κριστίν Λαγκάρντ

Η έρευνα του Οργανισμού Διεθνών και Ευρωπαϊκών Δημόσιων Υπηρεσιών (IPSO) έδειξε ότι η εμπιστοσύνη του προσωπικού σε ολόκληρη την ηγετική ομάδα της ΕΚΤ είναι χαμηλότερη από ό,τι πριν από ένα χρόνο, με σχεδόν το 60% να έχει αρνητική άποψη.
WEF-World-Economic-Forum-Davos
ΔΙΕΘΝΗ

Νταβός 2023: Πιθανή θεωρείται μια ύφεση φέτος στην παγκόσμια οικονομία

Η έρευνα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ βασίστηκε σε απαντήσεις από ομάδα υψηλόβαθμων οικονομολόγων που προέρχονται από θεσμούς, όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, επενδυτικές τράπεζες, πολυεθνικές και όμιλοι αντασφάλισης.
ΔΙΕΘΝΗ

ΔΝΤ: Φόβοι ότι το 2023 θα σημαδευτεί από αναταραχή σε παγκόσμια κλίμακα

Όπως σημείωσε η Κρ. Γκεοργκίεβα, η κατάσταση δεν θα βελτιωθεί σύντομα, καθώς ο πληθωρισμός «παραμένει υψηλός», και «το έργο των κεντρικών τραπεζών δεν έχει τερματιστεί ακόμη» για να αποκλιμακωθεί.
ΔΙΕΘΝΗ

ΔΝΤ: Η αμερικανική οικονομία ίσως καταφέρει να αποφύγει την ύφεση το 2023

Η επικεφαλής του ΔΝΤ δήλωσε ότι οι αγορές εργασίας στις ΗΠΑ παραμένουν ανθεκτικές, ενώ η καταναλωτική ζήτηση παραμένει δυνατή, παρά τις πρόσφατες αυξήσεις στα επιτόκια για την καταπολέμηση του πληθωρισμού.