ΓΔ: 2207.73 0.16% Τζίρος: 609.87 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Εμανουέλ Μακρόν πρόεδρος
Ο Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια επίσημης συνέντευξης Τύπου στη Γαλλία.

Ο Μακρόν παρουσίασε τις αλλαγές στο συνταξιοδοτικό εν μέσω συγκρούσεων

Συνεχίζονται οι συζητήσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και τα συνδικάτα για τα σημεία κλειδιά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού που έχει υποσχεθεί ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Ενώ οι διαδηλώσεις συνεχίζονται, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν παρουσίασε την μεταρρύθμιση των συντάξεων που είχε υποσχεθεί με τα συνδικάτα να τηρούν στάση αναμονής μέχρι τις ανακοινώσεις για την πιθανότητα να συνεχιστούν οι διαδηλώσεις σε όλη την χώρα.

"Re-traite moi aussi [κι εμένα]" (από τη λέξη retraite, σύνταξη στα γαλλικά) έγραφε ένα πανό των διαδηλωτών στο Μονπελιέ (νότια Γαλλία), σε μια από τις πιο πολυπληθείς διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται σήμερα σε όλη τη Γαλλία.

Κατά την 51η ημέρα του κινήματος που ξεκίνησε στις 5 Δεκεμβρίου, «η κινητοποίηση εξακολουθεί να είναι σημαντική, θα τη δούμε σήμερα», δήλωσε ο Φιλίπ Μαρτινέζ, γενικός γραμματέας της CGT, που βρίσκεται στην εμπροσθοφυλακή του κινήματος. «Η κυβέρνηση επιμένει, πρέπει να συνεχίσουμε να της ασκούμε πίεση», εκτιμά.

Κατά την έναρξη της διαδήλωσης στο Παρίσι, όπου συμμετείχαν χιλιάδες άνθρωποι, ο ομόλογός του της FO (Forve Ouvriere), Ιβ Βεϊριέ, δήλωσε, από την πλευρά του, πως «όταν ο πρόεδρος λέει ότι είναι μια μεταρρύθμιση που φτιάχτηκε για να διαρκέσει, μπορώ να σας πω ότι θα κάνουμε ό,τι μπορούμε προκειμένου να μην διαρκέσει και είμαι βέβαιος πως στο τέλος θα υπάρξουν πολλές διορθώσεις».

«Αν η κυβέρνηση εξετάζει στο υπουργικό συμβούλιο μια πρόταση νόμου, αυτό σημαίνει σαφώς πως ο κ. Μακρόν παραιτείται από την προσπάθεια να πείσει και ότι πρόθεσή του είναι να νικήσει και αυτό είναι ό,τι χειρότερο σε μια δημοκρατική κοινωνία», δήλωσε ο επικεφαλής της Ανυπόταχτης Γαλλίας, Ζαν-Λικ Μελανσόν.

Στα δημόσια μέσα μεταφοράς. έπειτα από την επιστροφή σχεδόν στα συνηθισμένα τις τελευταίες ημέρες, η κυκλοφορία διαταράχθηκε και πάλι σήμερα με μια σχεδόν κανονική κυκλοφορία των τρένων υψηλής ταχύτητας (TGV) και των τρένων που εκτελούν διεθνή δρομολόγια. Στο παρισινό μετρό μόνο τρεις γραμμές λειτουργούν κανονικά.

Καθώς μια νέα ημέρα κινητοποίησης έχει αποφασιστεί για τις 29 Ιανουαρίου, η κυβέρνηση, από την πλευρά της, εμμένει στο χρονοδιάγραμμά της. Το σχέδιο νόμου, που καταργεί το ειδικό συνταξιοδοτικό καθεστώς το οποίο επιτρέπει σήμερα σε ορισμένες κατηγορίες όπως οι σιδηροδρομικοί να βγαίνουν πιο νωρίς στη σύνταξη θα συζητηθεί στο Κοινοβούλιο από τη 17η Φεβρουαρίου με την προοπτική να διεξαχθεί μια πρώτη ψηφοφορία στις αρχές Μαρτίου.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι συζητήσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση, στα συνδικάτα και τις εργοδοτικές οργανώσεις για τα σημεία-κλειδιά της μεταρρύθμισης, τα οποία καθιστούν αβέβαιο «τον ισοσκελισμό έως το 2027» του συστήματος, που θα αποτελέσει αντικείμενο μιας «διάσκεψης χρηματοδότησης» η οποία θα εγκαινιαστεί στις 30 Ιανουαρίου και αναμένεται να προτείνει μια λύση πριν από τα τέλη Απριλίου. Η κυβέρνηση αποδέχθηκε πρόσφατα να αναστείλει την εγκαθίδρυση ενός συστήματος πόντων με σκοπό να ενθαρρύνει την παράταση του εργασιακού βίου μέχρι τα 64 έτη από τα 62 που είναι η νόμιμη ηλικία συνταξιοδότησης.

Η προσωρινή απόσυρση αυτού του όρου εξασφάλισε τη συμφωνία των μετριοπαθών συνδικάτων όπως η CFDT όμως, προειδοποίησε ο γενικός γραμματέας της, Λοράν Μπερζέ: «αν δεν σημειωθεί πρόοδος, θα παραμείνουμε σε αυτή την υπερβολικά εύφλεκτη κατάσταση».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εμανουέλ Μακρόν και Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

G7: Ο Μακρόν άλλαξε ημερομηνίες λόγω ατζέντας Τραμπ, λέει ο Λευκός Οίκος

Η Γαλλία μετέθεσε διακριτικά τις ημερομηνίες της συνόδου G7, λαμβάνοντας υπόψη το πρόγραμμα του Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο. Η σύνοδος θα γίνει 15-17 Ιουνίου αντί για 14-16, λόγω εκδήλωσης γενεθλίων του Τραμπ.
Εμανουέλ Μακρόν συνέντευξη Τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Ο Μακρόν δηλώνει «όχι» στη συμφωνία ΕΕ-Mercosur

Ο Μακρόν ανακοίνωσε πως η Γαλλία θα καταψηφίσει τη συμφωνία ΕΕ-Mercosur, επικαλούμενος ομόφωνη πολιτική απόρριψη. Τόνισε την ανάγκη προστασίας των αγροτών και αναγνώρισε τις προσπάθειες της Επιτροπής, αλλά επιμένει στη διαφωνία.
Εμανουέλ Μακρόν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: Η Συμμαχία των Πρόθυμων στηρίζει ουσιαστικά την Ουκρανία

Ο Μακρόν από το Παρίσι απέρριψε αποικιοκρατία και υποτέλεια, υπογράμμισε την ισχυρή αμυντική θέση της Γαλλίας έναντι άλλων χωρών της ΕΕ και διαβεβαίωσε για στήριξη στην Ουκρανία, δηλώνοντας πως η Ρωσία δεν δείχνει διάθεση για ειρήνη.
Εμανουέλ Μακρόν συνέντευξη Τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: Προειδοποίηση για νεοαποικιακές διαθέσεις μεγάλων δυνάμεων

Ο Εμανουέλ Μακρόν, στην ετήσια ομιλία του προς τους Γάλλους πρεσβευτές, κατήγγειλε την απομάκρυνση των ΗΠΑ από συμμάχους και κανόνες και προειδοποίησε για νεοαποικιακή επιθετικότητα και νέο ιμπεριαλισμό των μεγάλων δυνάμεων.
Εμανουέλ Μακρόν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: Προειδοποίηση για νέο αποικιακό ανταγωνισμό των μεγάλων δυνάμεων

Ο Εμανουέλ Μακρόν είπε ότι οι ΗΠΑ απομακρύνονται από ορισμένους συμμάχους και αποδεσμεύονται από διεθνείς κανόνες, προειδοποιώντας για «νεοαποικιακή επιθετικότητα» και έναν κόσμο όπου οι μεγάλες δυνάμεις μοιράζουν τα συμφέροντά τους.
Σημαίες ΗΠΑ Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: 35 χώρες, ανάμεσά τους ΗΠΑ, υπόσχονται εγγυήσεις στην Ουκρανία

Ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε πως η σύνοδος κορυφής στο Παρίσι αποτέλεσε σημαντικό βήμα για διαρκή ειρήνη στην Ουκρανία, με 35 δυτικές χώρες να προσφέρουν εγγυήσεις ασφάλειας. Ιδρύεται νέο επιχειρησιακό κέντρο για τον συντονισμό των ενόπλων δυνάμεων.