ΓΔ: 2513.22 0.84% Τζίρος: 242.89 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Ζαΐρ Μπολσονάρου χαμογελάει
Φωτογραφία Shutterstock

Βραζιλία: Ο πρόεδρος Μπολσονάρου απορρίπτει τον «φόρο αμαρτιών»

Απορρίφθηκε η πρόταση του υπουργού Οικονομικών της χώρας, Πάουλο Γκουέντες, για αύξηση της φορολογίας σε προϊόντα όπως μπίρες, τσιγάρα και τρόφιμα με ζάχαρη.

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου απέρριψε τον επονομαζόμενο «φόρο αμαρτιών» σε προϊόντα όπως μπίρες, τσιγάρα και τρόφιμα με ζάχαρη, μια ιδέα που διατύπωσε νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα ο υπουργός Οικονομικών Πάουλο Γκουέντες στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.

«Πάουλο Γκουέντες, συγγνώμη, είσαι υπουργός μου. Τάσσομαι στο πλευρό σου κατά 99%, όμως δεν θα υπάρξει καμία φορολογική αύξηση στην μπίρα, όχι» είπε ο Μπολσονάρου, σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες, μετά την άφιξή του στο Νέο Δελχί της Ινδίας, όπου βρίσκεται σε επίσημο ταξίδι.

«Δεν μπορεί να γίνει, δεν μπορούμε να αυξήσουμε το φορολογικό βάρος στη Βραζιλία. Όλοι καταναλώνουμε ζάχαρη καθημερινά, δεν μπορούμε να το αυξήσουμε», συμπλήρωσε.

Η ιδέα ενός «φόρου αμαρτιών» παραπέμπει σε ένα μέτρο που ελήφθη προσφάτως στη Βρετανία και εφαρμόζεται από τον περασμένο Απρίλιο σε προϊόντα με υψηλά ποσοστά αλατιού, ζάχαρης και λιπαρών, με στόχο την αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας.

Ο αντιπρόεδρος Χάμιλτον Μουράο επιχείρησε να υποβαθμίσει τη διαμάχη μεταξύ του Μπολσονάρου και του Γκουέντες, σημειώνοντας πως είναι φυσιολογικό οι υπουργοί να διατυπώνουν ιδέες, όμως οι οικονομικές αποφάσεις εναπόκεινται στον πρόεδρο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αστυνομική κορδέλα εγκλήματος
ΔΙΕΘΝΗ

Τουρίστες εγκλωβίστηκαν σε φαβέλα Ρίο λόγω αστυνομικής επιχείρησης

Τουρίστες αποκλείστηκαν στο Ρίο ντε Τζανέιρο καθώς ξέσπασε ανταλλαγή πυρών αστυνομίας με εμπόρους ναρκωτικών στη φαβέλα Μόρο Σάντα Μάρτα, στη διάρκεια επιχείρησης κατά της συμμορίας Κομάντο Βερμέλιου.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο πρωθυπουργός παρευρέθηκε στις εργασίες του Lyceum Project 2026

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρευρέθηκε στο Lyceum Project 2026 στο Ωδείο Αθηνών, όπου παρακολούθησε την ομιλία του Ailton Krenak, γνωστού συγγραφέα και υπέρμαχου των δικαιωμάτων ιθαγενών και του περιβάλλοντος από τη Βραζιλία.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Αποδέχθηκε πρόταση Λούλα για ειρήνη στην Ουκρανία

Ο Ζελένσκι αποδέχθηκε την πρόταση του προέδρου Λούλα να συμβάλει σε ειρηνευτική λύση για τον πόλεμο στην Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε σύμβουλός του μετά τη συνάντησή τους στη σύνοδο της G7 στη Γαλλία.
Λούλα ντα Σίλβα προφίλ
ΔΙΕΘΝΗ

Λούλα: Ο Τραμπ δεν πρέπει να παρέμβει στις εκλογές της Βραζιλίας

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Λούλα ντα Σίλβα, τόνισε πως ο Ντόναλντ Τραμπ δεν πρέπει να επέμβει στις εκλογές της Βραζιλίας, που διεξάγονται τον Οκτώβριο, σημειώνοντας ότι η διαδικασία αφορά μόνο τους Βραζιλιάνους πολίτες.
Σημαία Βραζιλίας
ΔΙΕΘΝΗ

Έξι νεκροί από σύγκρουση ελικοπτέρων στο Ρίο ντε Ζανέιρο

Έξι νεκροί είναι ο απολογισμός σύγκρουσης δύο ελικοπτέρων πάνω από το Ρίο ντε Ζανέιρο, σύμφωνα με την πυροσβεστική. Μεταξύ των επιβατών ήταν ο τραγουδιστής Όλιβερ Τρι. Τα ελικόπτερα συνετρίβησαν σε πάρκινγκ, προκαλώντας φωτιά.