ΓΔ: 1275.09 0.14% Τζίρος: 322.82 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Η Γερμανία έχει αυξήσει κάθετα τις αγορές καυσίμου από την Ινδία

Οι αγορές ινδικών πετρελαϊκών προϊόντων αυξήθηκαν από 37 εκατομμύρια ευρώ στη διάρκεια των επτά πρώτων μηνών του 2022, σε 451 εκατομμύρια ευρώ ανάμεσα στον Ιανουάριο και τον Ιούλιο του 2023.

Οι γερμανικές εισαγωγές πετρελαϊκών προϊόντων προερχόμενων από την Ινδία δωδεκαπλασιάσθηκαν σε διάστημα έτους από τον Ιανουάριο ως τον Ιούνιο του 2023, αν και η χώρα αυτή αγοράζει και μετατρέπει ρωσικό πετρέλαιο που πλήττεται από τις ευρωπαϊκές κυρώσεις.

Οι αγορές ινδικών πετρελαϊκών προϊόντων αυξήθηκαν από «μόνο 37 εκατομμύρια ευρώ στη διάρκεια των επτά πρώτων μηνών του 2022, σε 451 εκατομμύρια ευρώ ανάμεσα στον Ιανουάριο και τον Ιούλιο του 2023, δηλαδή αύξηση 1.127,4%», ανακοίνωσε σήμερα το εθνικό ινστιτούτο στατιστικής Destatis.

Το Destatis, για να εξηγήσει την αύξηση αυτή, σημειώνει πως «η Ινδία εισάγει μεγάλες ποσότητες αργού πετρελαίου από τη Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία» και εξάγει στις γερμανικές επιχειρήσεις «ντίζελ» που παράγεται από αυτό το αργό.

Με αυτό τον τρόπο «είναι πολύ πιθανό η Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες να αγοράζουν έμμεσα ρωσικό πετρέλαιο», επιβεβαιώνει στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τζορτζ Ζάκμαν, ενεργειακός εμπειρογνώμονας της δεξαμενής σκέψης Bruegel στις Βρυξέλλες.

Πριν από την εισβολή στην Ουκρανία, η Γερμανία εισήγε το ένα τρίτο του πετρελαίου της από τη Ρωσία, αξίας άνω του 1,2 δισεκατομμυρίου ευρώ το μήνα.

Όμως από τις αρχές της χρονιάς, η Ευρωπαϊκή Ένωση επιβάλλει εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου ως αντίδραση στην εισβολή του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία.

Εντούτοις η Μόσχα κατάφερε να κατευθύνει τις εξαγωγές των υδρογονανθράκων της προς άλλες χώρες, με πρώτες την Κίνα, την Ινδία και την Τουρκία, οι οποίες πωλούν διυλισμένα πετρελαϊκά προϊόντα στους Ευρωπαίους.

«Αν εισέρχονται στην Ευρώπη ντίζελ ή βενζίνη (...) που προέρχονται από την Ινδία και έχουν παραχθεί με ρωσικό πετρέλαιο, πρόκειται ασφαλώς για παράκαμψη των κυρώσεων και πρέπει να ληφθούν μέτρα», κατήγγειλε πρόσφατα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Γιοσέπ Μπορέλ.

Σύμφωνα με έρευνα του εβδομαδιαίου γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, το πλαφόν στις τιμές, ένα άλλο σημαντικό μέτρο των Δυτικών κατά του ρωσικού πετρελαίου, έδειξε επίσης τα όριά του.

Ο μηχανισμός, ο οποίος τέθηκε σε εφαρμογή από τις δυνάμεις της Ομάδας των Επτά (G7), απαγορεύει στις επιχειρήσεις που έχουν την έδρα τους στις χώρες της G7 να παρέχουν υπηρεσίες για τη μεταφορά ρωσικού αργού όταν η τιμή του είναι πάνω από τα 60 ευρώ το βαρέλι.

Ωστόσο «οι μεταφορείς και οι ασφαλιστές οφείλουν να ζητούν μόνο μια συνοπτική βεβαίωση από τους πελάτες τους» και «δεν είναι σαφές αν (...) οι αρχές των χωρών της G7 ελέγχουν αυτές τις βεβαιώσεις», σύμφωνα με το Der Spiegel.

Αποτέλεσμα: «στα κύρια ρωσικά λιμάνια εξαγωγής, οι τιμές του βαρελιού έχουν σαφώς ξεπεράσει το προβλεπόμενο όριο των 60 δολαρίων», υποστηρίζει αυτή την εβδομάδα το περιοδικό, το οποίο επικαλείται μελέτη του ουκρανικού οικονομικού ινστιτούτου KSE που έχει την έδρα του στο Κίεβο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Ο καγκελάριος Σολτς επιδιώκει εμβάθυνση των σχέσεων Γερμανίας - Ινδίας

Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση του Ναρέντρα Μόντι δεν έχει επικρίνει ανοικτά τη Μόσχα για την εισβολή στην Ουκρανία και αντ’ αυτού έχει ζητήσει διάλογο και διπλωματία για να τερματιστεί ο πόλεμος.
ΔΙΕΘΝΗ

Επίσκεψη της ΥΠΕΞ της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ στην Ινδία αύριο Κυριακή

Η συνεργασία στον ενεργειακό τομέα, ώστε να προχωρήσει η μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αναμένεται επίσης να απασχολήσει το διήμερο ταξίδι της επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας.
ΔΙΕΘΝΗ

Ο προϋπολογισμός του 2024 δεν θα ψηφιστεί φέτος στη Γερμανία

Το πρόβλημα με τον προϋπολογισμό προέκυψε όταν το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε αντισυνταγματική τη διοχέτευση στο Ταμείο για το Κλίμα και τον Μετασχηματισμό 60 δισεκατομμυρίων τα οποία αρχικά προορίζονταν για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας.
ΔΙΕΘΝΗ

Η κοινή χρήση αυτοκινήτου μειώνει την κυκλοφοριακή συμφόρηση

Η τάση του carsharing εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο και παρατηρείται κυρίως σε περιοχές υψηλής αστικοποίησης, καθώς οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις επιθυμούν να επωφεληθούν από τις λύσεις αστικής μετακίνησης.