ΓΔ: 1275.34 -0.37% Τζίρος: 79.12 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
trapezes-banks
Φώτο: Shutterstock

Η Γερμανίδα Κλόντια Μπουχ στη θέση του Ενρία για ηγεσία του SSM

Η αντιπρόεδρος της Bundesbank κέρδισε την Ισπανίδα Μαργκαρίτα Ντελγκάντο. Εάν ο διορισμός της εγκριθεί η Κλόντια Μπουχ θα αναλάβει την προεδρία του Εποπτικού Συμβουλίου την 1η Ιανουαρίου 2024.

Την Κλόντια Μπουχ προτείνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τη θέση της προέδρου του Εποπτικού Συμβουλίου (του εποπτικού βραχίονα του SSM) μετά την ολοκλήρωση της θητείας τού Αντρέα Ενρία, κερδίζοντας στο νήμα την Ισπανίδα Μαργκαρίτα Ντελγκάντο που ήταν επίσης υποψήφια για τη θέση.

Όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο η ΕΚΤ, το Διοικητικό Συμβούλιο πρότεινε σήμερα την Κλόντια Μπουχ, αντιπρόεδρο της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας- Deutsche Bundesbank, για τη θέση του προέδρου του Εποπτικού Συμβουλίου, με 5ετή θητεία, μετά από διαβούλευση με το Εποπτικό Συμβούλιο.

Τον Ιούλιο του 2023 πραγματοποιήθηκαν άτυπες ακροάσεις των δύο προεπιλεγμένων υποψηφίων ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Θεμάτων (ECON) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Οι απόψεις των συντονιστών ECON κοινοποιήθηκαν στο Διοικητικό Συμβούλιο. Η ψηφοφορία στο Διοικητικό Συμβούλιο έγινε με μυστική ψηφοφορία και η πλειοψηφία ψηφίστηκε υπέρ της Κλόντια Μπουχ.

Η ΕΚΤ ενημέρωσε την Ιρέν Τινακλι, πρόεδρο της Επιτροπής ECON, και τη Νάντια Καλβίνο, πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων (ECOFIN), για τον διορισμό της.

Η ECON θα προσκαλέσει την Κλόντια Μπουχ σε δημόσια ακρόαση. Εάν ο διορισμός εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και επιβεβαιωθεί από το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Κλόντια Μπουχ θα διαδεχθεί τον Αντρέα Ενρία στην προεδρία του Εποπτικού Συμβουλίου την 1η Ιανουαρίου 2024.

O εποπτικός φορέας που δημιουργήθηκε το 2014 με στόχο την εποπτεία των τραπεζών του ευρωπαϊκού μπλοκ εποπτεύει τις 110 μεγαλύτερες και συστημικά σημαντικές τράπεζες του μπλοκ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Enria
ΔΙΕΘΝΗ

Ενρία: Υπεραισιόδοξες οι προβλέψεις των τραπεζών για τα «κόκκινα δάνεια»

Ο επικεφαλής του SSM ανέφερε πως ενώ τα στοιχεία για την εξέλιξη των «κόκκινων δανείων» εξακολουθούν να είναι ευνοϊκά, η ποιότητα ορισμένων στοιχείων του ενεργητικού των τραπεζών φαίνεται να επιδεινώνεται.
ΔΙΕΘΝΗ

SSM: Τι έδειξε ο έλεγχος στα εσωτερικά υποδείγματα των τραπεζών

Τα σταθμισμένα ως προς τον κίνδυνο στοιχεία ενεργητικού αυξήθηκαν κατά 275 δισ. ευρώ τα τελευταία τρία έτη και διαπιστώθηκαν διαπιστωθούν πάνω από 5.000 αδυναμίες που οι τράπεζες κλήθηκαν να διορθώσουν.
ΔΙΕΘΝΗ

Υπουργείο Οικονομικών και τράπεζες στη Γερμανία αναζητούν μέτρα για τον κοροναϊό

Στη συνάντηση που προγραμματίζεται για την Παρασκευή θα μετέχουν ο υπουργός Οικονομικών, κορυφαία στελέχη της Deutsche Bank, της Commerzbank, της HVB που ανήκει στην Unicredit καθώς και διάφορα τραπεζικά λόμπι.