ΓΔ: 1280.11 0.39% Τζίρος: 65.55 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Ιταλία: Το ενδεχόμενο πώλησης 8% της Monte dei Paschi εξετάζει η κυβέρνηση

Το ιταλικό δημόσιο κατέχει το 67% της τράπεζας, ενώ ένα ακόμη σχέδιο που εξετάζεται είναι η συγχώνευσή της με δύο ακόμη ομίλους, ώστε να δημιουργηθεί ο τρίτος μεγαλύτερος τραπεζικός οργανισμός της χώρας.

Το ενδεχόμενο να προχωρήσει στην πώληση του 8% του μετοχικού κεφαλαίου της Banca Monte Paschi di Siena, η οποία βρίσκεται υπό κρατικό έλεγχο, εξετάζει η κυβέρνηση της Ιταλίας. 

Σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών έχει, ήδη, επιλέξει την Equita SIM ως σύμβουλο της πώλησης, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι το ιταλικό δημόσιο κατέχει το 67% της τράπεζας μετά το πρόγραμμα διάσωσης που εφαρμόστηκε το 2017, με την Κομισιόν να εγκρίνει αυτήν την κίνηση υπό την προϋπόθεση ότι η κρατική στήριξη δεν θα διαρκούσε για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. 

Από την πλευρά του το Bloomberg σημειώνει ότι ένα άλλο σχέδιο του ιταλικού ΥΠΟΙΚ είναι να υπάρξει συγχώνευση με κάποια άλλη τράπεζα, με επικρατέστερες υποψήφιες τις Banco BPM και BPER Banca. Εάν προχωρήσει αυτή η κίνηση τότε θα δημιουργηθεί η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας, μετά τις Ιntesa Sanpaolo και UniCredit.

«Το σχέδιο δεν είναι εφικτό σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο. Αυτό αναγκάζει την κυβέρνηση να πουλήσει το μερίδιο μετοχών της για να αγοράσει χρόνο. Όμως, η πώληση μετοχών χωρίς να υπάρχει στρατηγικός εταίρος, αποτελεί αρνητική εξέλιξη για τη μετοχή» εξηγεί ο Βινσέντσο Λόνγκο, αναλυτής στην IG.

Επιπρόσθετα η ιταλική κυβέρνηση σχεδιάζει εντός του 2023 να διαθέσει ένα μειοψηφικό πακέτο μετοχών, ύψους έως 15%, σε μια προσπάθεια άντλησης επιπλέον ρευστότητα. Η Κομισιόν, από την πλευρά της, έχει ζητήσει από την Ιταλία να αποχωρήσει πλήρως από την Monte dei Paschi είτε φέτος, είτε το 2024.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Ανέλαβε την ευθύνη για τον έκτακτο φόρο στις ιταλικές τράπεζες η Μελόνι

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός τόνισε πως ο φόρος 40% δεν είχε τιμωρητικό χαρακτήρα, αναφέροντας πως ο υπουργός Οικονομικών της χώρας είχε ενημερωθεί πριν την ανακοίνωση αλλά όχι όλα τα μέλη της κυβέρνησης.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΔΙΕΘΝΗ

«Μαζεύει» τον φόρο για τα κέρδη των τραπεζών η ιταλική κυβέρνηση

Σύμφωνα με τη διευκρινιστική ανακοίνωση του υπ. Οικονομικών η εισφορά δεν θα υπερβαίνει το 0,1% του ενεργητικού, ενώ ειδική θα είναι η αντιμετώπιση τραπεζών που έχουν αυξήσει τα επιτόκια καταθέσεων.
ΔΙΕΘΝΗ

Αυστηρότεροι όροι στον ιταλικό «Ηρακλή» για να μην ζημιωθεί το κράτος

Μεταξύ των μέτρων που εξετάζει η Ρώμη είναι και η δημιουργία ενός ειδικού δείκτη επιδόσεων για τις τιτλοποιήσεις αλλά και τις ανακτήσεις δανείων, ώστε να μη φορτωθεί το κράτος περαιτέρω δαπάνες.
ΔΙΕΘΝΗ

Η Intensa Sanpaolo στηρίζει τις εταιρείες που επλήγησαν από τον κοροναϊό με 5 δισ.

Η κορυφαία τράπεζα λιανικής στην Ιταλία είναι έτοιμη να δωρίσει έως 100 εκατ. ευρώ στη χώρα για να αντιμετωπίσει το ξέσπασμα του κοροναϊού και θα χορηγήσει δάνεια 5 δισ. ευρώ σε εταιρείες που έχουν πληγεί από την επιδημία.
ΔΙΕΘΝΗ

Unicredit: 8.000 απολύσεις και κλείσιμο 500 υποκαταστημάτων στη Δ. Ευρώπη

Πολιτική και εργασιακή ένταση για τις 6.000 απολύσεις στην Ιταλία μόνο και 8.000 συνολικά σε όλη τη Δ. Ευρώπη, που ανακοίνωσε η τράπεζα Unicredit στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδίου αναδιάρθρωσής της.