ΓΔ: 1275.09 0.14% Τζίρος: 322.82 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
prasina omologa
Φώτο: Shutterstock

Εκδόθηκε το πρώτο πράσινο ομόλογο στην Κύπρο με τη συμβολή του ΙΕΝΕ

Tα έσοδα του Πράσινου Ομολόγου της SSH, τα οποία υπολογίζονται σε 5,0 εκατ. ευρώ, θα χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή και λειτουργία ενός cluster φωτοβολταϊκών πάρκων εγκατεστημένης ισχύος περίπου 6,7 MW.

Το πρώτο Πράσινο ηλιακό Ομόλογο που εκδόθηκε στην Κύπρο εκπλήρωσε τα απαιτητικά κριτήρια Πιστοποίησης του Climate Bonds Standard Board. Η έκδοση πραγματοποιήθηκε στις 18 Ιουλίου 2023 και αποτέλεσε ένα κεντρικό ορόσημο για την κλιματική δράση και τη βιώσιμη χρηματοδότηση στην Κύπρο και ευρύτερα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η S.S.H Solar Finance PLC, εταιρεία με έδρα την Κύπρο η οποία δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων, βρίσκεται πίσω από αυτή την ιστορικής σημασίας έκδοση ομολόγου. Το Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ), που έχει λάβει το status του «Approved Verifier», κατήρτισε τη μελέτη επαλήθευσης, πιστοποιώντας ότι το Ομόλογο πληροί τις απαιτητικές προδιαγραφές του Climate Bonds Standard Board.

Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, τα έσοδα του Πράσινου Ομολόγου της SSH, τα οποία υπολογίζονται σε 5,0 εκατ. ευρώ, θα χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή και λειτουργία ενός cluster φωτοβολταϊκών πάρκων εγκατεστημένης ισχύος περίπου 6,7 MW.  Τα εν λόγω φωτοβολταϊκά πάρκα θα εγκατασταθούν στις περιοχές Δαλί και Μαλούντα της Κύπρου και αναμένεται να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους εντός του 2024 και του 2025.

Ο Sean Kidney, CEO της Climate Bonds Initiative, σχολίασε: «Αυτή η εξέλιξη σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός όσον αφορά τη βιώσιμη χρηματοοικονομική στην περιοχή. Θεωρούμε ότι δεν αποτελεί απλώς μία επένδυση στις υποδομές ΑΠΕ αλλά μία εκκίνηση προς τη μετάβαση σε βιώσιμες πηγές ενέργειας.

Το ομόλογο αυτό αποτελεί παράδειγμα για το τι μπορούμε να πετύχουμε όταν οι διάφοροι οργανισμοί συνεργάζονται για να εναρμονίσουν τους χρηματοδοτικούς μηχανισμούς με τους κλιματικούς στόχους. Πρόκειται για την οικοδόμηση ενός momentum— δημιουργούμε ένα κλιμακούμενο μοντέλο για πράσινες επενδύσεις που μπορεί να αναπαραχθεί και να τελειοποιηθεί. Ανυπομονούμε να δούμε τις θετικές επιπτώσεις του στην Κύπρο και στην ευρύτερη περιοχή».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Έλλειμμα ηλεκτρικής ενέργειας λόγω των ρωσικών βομβαρδισμών στην Ουκρανία

«Ως αποτέλεσμα του βομβαρδισμού, οι εγκαταστάσεις υπέστησαν σοβαρές ζημιές. Δύο μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σταμάτησαν τη λειτουργία τους» ανάφερε το υπουργείο Ενέργειας της χώρας.
ΔΙΕΘΝΗ

Στα ύψη το κόστος καυσίμων των πλοίων λόγω των δικαιωμάτων ρύπων

Το Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών (ΣΕΔΕ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης προβλέπει σταδιακή ένταξη των πλοίων των εταιρειών με το 40% των εκπομπών τους από το 2024, με 70% το 2026 και με 100% από το 2027 και μετά.
European Union-Eyropaiki Enosi-EE
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕ: Επανεξετάζει τα σχέδια προϋπολογισμού για το 2024

Για το 2024, η Επιτροπή συνιστά να αρθούν τα εμπόδια στις ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις, να υποστηριχθεί ένα ευνοϊκό επιχειρηματικό περιβάλλον και να αναπτυχθούν οι απαραίτητες δεξιότητες για την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση.  
ΔΙΕΘΝΗ

Οι ισραηλινές ειδικές δυνάμεις ερευνούν κάθε όροφο του Αλ Σίφα

Όπλα και εξοπλισμός της Χαμάς βρέθηκαν στο νοσοκομείο. «Η Χαμάς εργαζόταν συστηματικά για να κρύψει τις υποδομές και τις αποδείξεις» στα νοσοκομεία της Γάζας, ανέφερε ένας στρατιωτικός αξιωματούχος.
volcano-ifaisteio
ΔΙΕΘΝΗ

Ισλανδία: Ετοιμάζεται για το ενδεχόμενο μιας ισχυρής ηφαιστειακής έκρηξης

Σχεδόν 4000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους το Σαββατοκύριακο, την ώρα που οι αρχές εκφράζουν φόβους ότι μάγμα θα μπορούσε να πλήξει μια παράκτια πόλη και έναν σταθμό γεωθερμικής ενέργειας.