ΓΔ: 2260.67 0.04% Τζίρος: 183.46 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Φώτο: Shutterstock

Προς απόσυρση τα νομίσματα των 1 και 2 λεπτών

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσανατολίζεται στο ν' αποσύρει από την κυκλοφορία τα νομίσματα του 1 και 2 λεπτών του ευρώ προκειμένου να εξοικονομήσει σημαντικά κονδύλια.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει σοβαρά την πρόταση να αποσυρθούν από τη χρήση τα νομίσματα του 1 και των 2 λεπτών (cents) του ευρώ, σε μία κίνηση που θα μπορούσε να εξοικονομήσει αρκετά κονδύλια, καθώς το κόστος παραγωγής και διαχείρισής τους πολλές φορές ξεπερνούν συχνά την ονομαστική τους αξία, αναφέρεται σε έγγραφο της ΕΕ.

Το πιθανό αυτό μέτρο περιλαμβάνεται στο εκτελεστικό σχέδιο της ΕΕ για το τρέχον έτος, το οποίο δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα και προβλέπεται να τεθεί σε εφαρμογή την περίοδο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου, έπειτα από αξιολόγηση της χρήσης των δύο νομισμάτων του ευρώ με τη μικρότερη αξία.

Οι Βρυξέλλες προσανατολίζονται στο να εισάγουν κανονισμούς στρογγυλοποίησης στα ποσά των καταναλωτικών αγαθών σε όλα τα μέλη της ΕΕ, έτσι ώστε οι καταναλωτές να μπορούν να πληρώνουν χρησιμοποιώντας τα νομίσματα του 1 και 2 λεπτών. Η στρογγυλοποίηση θα είναι το πρώτο βήμα για την τελειωτική αχρησία τους, καθώς αυτή αναμένεται να θέσει σταδιακά εκτός χρήσης τις μικρότερες υποδιαιρέσεις αυτές του ευρώ.

Μεταξύ των 19 χωρών του ευρώ, η Ολλανδία, η Φιλανδία, η Ιταλία και το Βέλγιο, ήδη έχουν θεσπίσει κανονισμούς για να ενθαρρύνεται η στρογγυλοποίηση των ποσών στις πληρωμές με μετρητά, σε μία προσπάθεια να μειωθεί η χρήση των δύο αυτών νομισμάτων.

Σε έκθεσή της, που δημοσιεύθηκε το 2018, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τονίζει πως η στρογγυλοποίηση μπορεί να θεσπισθεί ταυτόχρονα με την άμεση απομάκρυνση των νομισμάτων αυτών από τις συναλλαγές. Στην ίδια έκθεση, η κυκλοφορία του 1 λεπτού χαρακτηρίζεται ως «δραστηριότητα που προκαλεί ‘χασούρα’ στα κράτη μέλη».

Η Ιταλία έχει σταματήσει να κόβει τέτοια νομίσματα από το 2017. Μόνο τα κόστη προμήθειάς τους ξεπερνούν την ονομαστική τους αξία, ενώ και σε άλλα κράτη και η κοπή των νομισμάτων 2 λεπτών είναι μεγαλύτερη από την αξία τους.

Αλλά και το σενάριο της σταδιακής απαλοιφής τους εξετάζεται εξίσου, καθώς η Επιτροπή προσπαθεί να καταλήξει στη βέλτιστη δυνατή λύση. Όπως τόνισε σήμερα σε σχετική συνέντευξη Τύπου, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μάρος Σέφτσοβιτς «ακόμη δεν έχει ληφθεί μία τελική απόφαση για την πρόταση αυτή».

Πάντως, σε δημοσκόπηση του 2017 οι πολίτες των χωρών μελών της Ευρωζώνης τάσσονται στην συντριπτική τους πλειοψηφία υπέρ του να αποσυρθούν τα νομίσματα τούτα.

Προκειμένου, δε, να κατευνάσει τους φόβους για μεγαλύτερο πληθωρισμό, που ενδεχομένως να προκληθεί από μία τέτοια κίνηση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπογραμμίζει στην έκθεσή της του 2018 πως στις χώρες όπου έχει υιοθετηθεί μία περιορισμένη χρήση των νομισμάτων αυτών δεν έχει παρατηρηθεί μία (καταγεγραμμένη τουλάχιστον) αύξηση στις τιμές, με προς τα άνω στρογγυλοποίηση.

Οι τιμές θα πρέπει να στρογγυλοποιηθούν προς τα πάνω, ή προς τα κάτω στην κοντινότερη τιμή των 5 λεπτών για τις πληρωμές με μετρητά. Το μικρότερο κόστος που θα προκύψει από τη διαχείριση αυτών των συναλλαγών θα επιτρέψει επιπλέον στους λιανικούς πωλητές να χαμηλώσουν τις τιμές τους, υποστηρίζει η ίδια έκθεση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κτίριο Ευρωπαϊκής Επιτροπής
ΔΙΕΘΝΗ

Κομισιόν: Δεν υπάρχουν ελλείψεις καυσίμων, αλλά αυξημένη ετοιμότητα

Η Κομισιόν διαβεβαιώνει πως δεν υπάρχουν ελλείψεις καυσίμων στην ΕΕ και ότι προετοιμάζεται για κάθε ενδεχόμενο, δίνοντας έμφαση στην επάρκεια διύλισης. Παρά τις διαβεβαιώσεις, ανησυχία παραμένει σε αεροπορικές και αρμόδιους.
Κτίριο Ευρωπαϊκής Επιτροπής
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Κομισιόν απαντά σε ερώτηση Ελλήνων ευρωβουλευτών για το ναυάγιο Χίου

Ο Επίτροπος Μάγκνους Μπρούνερ τονίζει ότι η διάσωση ανθρώπων στη θάλασσα είναι ηθικό και νομικό καθήκον των κρατών, ενώ καλεί σε σεβασμό της μη επαναπροώθησης και ταχύ, νόμιμο συντονισμό στις διασώσεις, αναφερόμενος στο ναυάγιο στη Χίο.
Ενέργεια-Αγορά
ΔΙΕΘΝΗ

«Καμπανάκι» Κομισιόν για παρατεταμένη αναστάτωση στις αγορές ενέργειας

Ο επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ Νταν Γιόργκενσεν προειδοποιεί τις κυβερνήσεις ότι πρέπει να ετοιμαστούν για παρατεταμένη αναστάτωση στις αγορές ενέργειας λόγω του πολέμου με το Ιράν.
Κτίριο Ευρωπαϊκής Επιτροπής
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερωτήματα Τσιόδρα στην Κομισιόν για μέτρα μείωσης τιμών ενέργειας

Ο Δημήτρης Τσιόδρας ζητά από την Κομισιόν σαφές χρονοδιάγραμμα και μέτρα για τη μείωση της αστάθειας των τιμών ενέργειας, καθώς και ενημέρωση για την πρόοδο αναθεώρησης του Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών.
Σημαίες Κύπρου ΕΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Βέλγιο: Συνάντηση Αναστασιάδη με φον ντερ Λάιεν για στήριξη στην Κύπρο

Συνάντηση στις Βρυξέλλες είχαν ο Ν. Χριστοδουλίδης και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με κύρια θέματα την κρίση στη Μέση Ανατολή, την ασφάλεια των κρατών-μελών και τη στήριξη προς τον Λίβανο με 100 εκατ. ευρώ για ανθρωπιστική βοήθεια.