ΓΔ: 1493.65 1.49% Τζίρος: 102.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Σε ετοιμότητα ο ισραηλινός στρατός, βομβαρδίστηκε ελληνορθόδοξη εκκλησία

Ο πόλεμος του Ισραήλ με τη Χαμάς εισέρχεται στην 14η ημέρα του. Βομβαρδίστηκε ορθόδοξη εκκλησία στη Γάζα, ενώ την ίδια ώρα ο ισραηλινός στρατός έχει πάρει το πράσινο φως για να εισέλθει στη Γάζα.

Στόχος «ισραηλινής αεροπορικής επιδρομής» έγινε το βράδυ της Πέμπτης ελληνορθόδοξη εκκλησία στη Γάζα, όπου είχαν καταφύγει πολλοί άμαχοι, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της κυβέρνησης της Χαμάς στον παλαιστινιακό θύλακα.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Al Jazeera στην πόλη της Γάζας, τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν κατά την επίθεση.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι από την επιδρομή προκλήθηκαν ζημιές στην πρόσοψη του ναού και κατέρρευσε παρακείμενο οικοδόμημα. Εκτίμησαν πως στόχος της επίθεσης ήταν χώρος κοντά στην ελληνορθόδοξη εκκλησία, όπου πολλοί άμαχοι είχαν αναζητήσει καταφύγιο εν μέσω του συνεχιζόμενου σφυροκοπήματος από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF).

Εκπρόσωπος του IDF που ρωτήθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) για τον βομβαρδισμό της ελληνορθόδοξης εκκλησίας, απάντησε ότι η υπόθεση διερευνάται και ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τις αναφορές για «ισραηλινό πλήγμα».

Η εκκλησία του Αγίου Πορφυρίου είναι η παλαιότερη χριστιανική εκκλησία στη Λωρίδα της Γάζας. Βρίσκεται κοντά σε τζαμί στην ιστορική συνοικία της πόλης της Γάζας και, σύμφωνα με την παράδοση, φιλοξενεί τα λείψανα του Αγίου Πορφυρίου, ο οποίος διετέλεσε επίσκοπος Γάζας τον 5ο αιώνα.

Δεν απέχει πολύ από το νοσοκομείο Αλ Άχλι που επλήγη το βράδυ της Τρίτης, με αποτέλεσμα να βρουν τον θάνατο 471 άνθρωποι, σύμφωνα με απολογισμό της Χαμάς. Η ισλαμιστική οργάνωση κατηγόρησε το Ισραήλ για το μακελειό στο νοσοκομείο, ενώ ο ισραηλινός στρατός αποποιήθηκε την ευθύνη και κατηγόρησε τον Παλαιστινιακό Ισλαμικό Τζιχάντ.

Ο αριθμός των χριστιανών στη Λωρίδα της Γάζας έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια. Υπολογίζεται ότι έχουν απομείνει λιγότεροι από χίλιοι (οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι ορθόδοξοι), ενώ προτού η Χαμάς αναλάβει την εξουσία στη Γάζα (2007), οι χριστιανοί ήταν περισσότεροι από επτά χιλιάδες.

«Χτύπησαν τα γραφεία και την είσοδο του μοναστηριού. Τα βομβάρδισαν με πύραυλο και κατέρρευσε όλο το κτήριο. Μέσα είχε πολλούς Χριστιανούς, πολλοί εκ των οποίων έχουν τραυματιστεί και έχουμε και νεκρούς», είπε αποκλειστικά στην ΕΡΤ ο Αρχιεπίσκοπος Τιβεριάδος Αλέξιος, που βρίσκεται στην ελληνορθόδοξη εκκλησία που βομβαρδίστηκε στη Γάζα.

«Πρέπει να φέρουν μπουλντόζες, ώστε να δούμε πόσοι άνθρωποι καταπλακώθηκαν» τόνισε, ενώ συμπλήρωσε ότι είναι πάνω από 400 άτομα στο μοναστήρι.

Άγνωστο αν θα ανοίξει σήμερα η διάβαση της Ράφα

Η μεθοριακή διάβαση της Ράφα, η μοναδική που δεν ελέγχεται από το Ισραήλ, σύμφωνα με διεθνή δημοσιεύματα μάλλον δεν ανοίγει σήμερα Παρασκευή για να περάσει η ανθρωπιστική βοήθεια στον παλαιστινιακό θύλακα που έχει αποκλειστεί από ρεύμα, νερό, τρόφιμα, φάρμακα και καύσιμα την ώρα που παράλληλα σφυροκοπείται αδιάλειπτα από τον ισραηλινό στρατό εδώ και 13 ημέρες.

Νωρίτερα αιγυπτιακά ΜΜΕ είχα μεταδώσει ότι θα ανοίξει ωστόσο άλλες πηγές που επικαλείται το CNN δεν αναμένουν σήμερα το άνοιγμα καθώς μεταξύ άλλων χρειάζονται κι άλλες επισκευές στο οδικό δίκτυο που έχει πληγεί. Πληροφορίες λένε ότι ίσως ανοίξει το πέρασμα το Σάββατο, καθώς η κατάσταση στην περιοχή της Γάζας είναι στο όριο της εξαθλίωσης. Επίσης δεν έχουν γίνει γνωστές οι λεπτομέρειες για το πόση και τι είδους βοήθεια θα επιτραπεί να περάσει στη Γάζα.

«Δεν θα στοιχημάτιζα ότι αυτά τα φορτηγά θα περάσουν», δήλωσε στο CNN μια πηγή που γνωρίζει τις συζητήσεις, εξηγώντας ότι η κατάσταση είναι «ασταθής». Η κατάσταση παραμένει ρευστή και ασταθής, δήλωσαν αξιωματούχοι των ΗΠΑ

Τη «πράσινο φως» δόθηκε χθες μετά από συμφωνία που επετεύχθη ΗΠΑ, Αιγύπτου και Ισραήλ ώστε να αφήσουν οι αιγυπτιακές αρχές να περάσουν προς την πολιορκημένη περιοχή «για αρχή 20 φορτηγά» με ανθρωπιστική βοήθεια, ποσότητα που κρίθηκε «εντελώς ανεπαρκής» από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Τα 20 φορτηγά «είναι σταγόνα στον ωκεανό των αναγκών αυτή τη στιγμή στη Γάζα. Δεν θα έπρεπε να είναι 20 φορτηγά. Θα έπρεπε να είναι 2.000 φορτηγά» δήλωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ για τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, δρ Μάικλ Ράιαν.

Το Ισραήλ από την πλευρά του ξεκαθάρισε ότι σε περίπτωση που το ανθρωπιστικό υλικό κατασχεθεί από τη Χαμάς η συμφωνία τινάζεται στον αέρα. Τα ελεγχόμενα από το Ισραήλ περάσματα Κερέμ Σαλόμ και Ερέζ είναι κλειστά.

Σε ετοιμότητα για χερσαία επιχείρηση το Ισραήλ

Αυξημένη στρατιωτική δραστηριότητα κατά μήκος των συνόρων του Ισραήλ με τη Γάζα παρατηρεί το CNN καθώς ο πόλεμος του Ισραήλ με τη Χαμάς εισέρχεται στην 14η ημέρα του.

Όπως σημείωνε ο ρεπόρτερ του CNN, επικαλούμενος δηλώσεις που του έκαναν Ισραηλινοί αξιωματούχοι, οι Ισραηλινοί πολιτικοί έδωσαν στο στρατό του Ισραήλ το «πράσινο φως» για να εισέλθει στη Γάζα, και τώρα εναπόκειται στο στρατό να αποφασίσει πότε θα εισέλθει.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε αργά το βράδυ στο CNN, ο εκπρόσωπος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων Τζόναθαν Κονρίκους, ερωτηθείς για το πόσο σύντομα μπορεί να ξεκινήσει μια χερσαία επίθεση, είπε πως «Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί κατά μήκος της λωρίδας της Γάζας. Οι εφεδρείες είναι έτοιμες, εξοπλισμένες και σε ετοιμότητα». Αλλά δεν θα «διαφήμιζε» πότε θα αρχίσουν οι δραστηριότητες. «Η χερσαία δραστηριότητα είναι μία από τις επιλογές, ένα από τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας», πρόσθεσε.

ΟΗΕ: «Άμεση ανθρωπιστική εκεχειρία» στη Γάζα

Ο εκπρόσωπος του WFP Μάρτιν Ρεντς δήλωσε ότι περίπου 1000 τόνοι τροφίμων βρίσκονται στα σύνορα ή βρίσκονται καθ’ οδόν προς αυτά, αρκετά για να θρέψουν σχεδόν μισό εκατομμύριο ανθρώπους για μια εβδομάδα. Είπε ότι σε τέτοιες επείγουσες καταστάσεις παρέχονται συχνά μπισκότα υψηλής ενέργειας και κονσερβοποιημένα τρόφιμα που δεν χρειάζεται να μαγειρευτούν. «Η Χαμάς δεν χρειάζεται παιδικές τροφές και εμφιαλωμένο νερό – μιλάμε για τη διάσωση παιδιών, εγκύων γυναικών και οικογενειών» δήλωσε ο Γιαν Εγκελαντ, επικεφαλής της ομάδας βοήθειας του Νορβηγικού Συμβουλίου Προσφύγων.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες τάχθηκε χθες εκ νέου από το Κάιρο υπέρ της ταχείας και ανεμπόδιστης πρόσβασης της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, απευθύνοντας έκκληση για «άμεση ανθρωπιστική εκεχειρία» μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

«Το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο πρέπει να τηρείται» υπογράμμισε τονίζοντας ότι «χρειάζονται αμέσως τρόφιμα, νερό, καύσιμα και φάρμακα. Χρειάζονται πολλά και χρειάζονται σε μόνιμη βάση», δήλωσε ο Γκουτέρες.
Η ανθρωπιστική βοήθεια έχει φθάσει εδώ και μέρες στο αιγυπτιακό Σινά, και οι υπηρεσίες του ΟΗΕ ελπίζουν να την προωθήσουν το συντομότερο δυνατόν προς τη Λωρίδα της Γάζας.

«Αυτό που χρειάζεται, δεν είναι μια μικρή επιχείρηση αλλά μια διαρκής προσπάθεια, οι εργαζόμενοι στον ανθρωπιστικό τομέα πρέπει να μπορούν να περάσουν τη βοήθεια και να τη διανείμουν με πλήρη ασφάλεια» στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε ο Γκουτέρες.

«Η προστασία των αμάχων είναι θεμελιώδης, οι επιθέσεις κατά των νοσοκομείων, των σχολείων ή των υποδομών του ΟΗΕ αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο», επανέλαβε, παραπέμποντας στο πρόσφατο φονικό πλήγμα σε νοσοκομείο της Γάζας για το οποίο ο ισραηλινός στρατός και η Χαμάς ρίχνουν την ευθύνη η μια πλευρά στην άλλη.
Περισσότεροι από 1.400 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στο έδαφος του Ισραήλ από τους άνδρες της Χαμάς. Στην πλειονότητά τους είναι άμαχοι που σκοτώθηκαν από πυρά, κάηκαν ζωντανοί ή πέθαναν την πρώτη ημέρα της επίθεσης, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές.

Ο αριθμός των ομήρων της Χαμάς αναθεωρήθηκε προς τα πάνω σήμερα, σε 203 ανθρώπους.
Από την παλαιστινιακή πλευρά, περισσότεροι από 3.700 άνθρωποι, κυρίως άμαχοι, σκοτώθηκαν στους αδιάκοπους βομβαρδισμούς που διεξάγει ως αντίποινα ο ισραηλινός στρατός, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό των τοπικών αρχών. Οι τραυματίες έχουν φτάσει τους 11.000.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Θετικό το Ισραήλ στις προσπάθειες να υπάρξει νέα εκεχειρία στη Γάζα

Συνεχίζεται η επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα με 2,2 εκατ. πολίτες να κινδυνεύουν με μαζικό λιμό σύμφωνα με τον ΟΗΕ ενώ η ανθρωπιστική βοήθεια εισέρχεται με το «σταγονόμετρο» από τη Ράφα.
ΔΙΕΘΝΗ

Το Ισραήλ έτοιμο για μεταφορά βοήθειας στη Γάζα μέσω του «Κυπριακού διαδρόμου»

Αν το σχέδιο προχωρήσει, θα σηματοδοτήσει την πρώτη χαλάρωση του ισραηλινού ναυτικού αποκλεισμού που επιβάλλεται από το 2007 στη Γάζα αφού οι μαχητικοί ισλαμιστές της Χαμάς πήραν την εξουσία στον παλαιστινιακό θύλακα.
Israil, Israel, Palaistini, Palaistine, Gaza
ΔΙΕΘΝΗ

Τελεσίγραφο IDF στη Χαμάς: Παραδώστε τους ομήρους ως τα μεσάνυχτα

Σε θρίλερ έχει εξελιχθεί η απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων με τη Χαμάς να ανακοινώνει ότι καθυστερεί την παράδοσή τους επειδή παραβιάστηκαν οι όροι της συμφωνίας. Το Ισραήλ απειλεί με συνέχιση του πολέμου αν δεν ελευθερωθούν.
Palestine-Gaza
ΔΙΕΘΝΗ

Τουλάχιστον 29 δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν στον πόλεμο Ισραήλ - Χαμάς

Η μη κυβερνητική οργάνωση Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ) ανακοίνωσε ότι κατέγραψε «την πιο θανατηφόρα περίοδο για τους δημοσιογράφους που καλύπτουν ένοπλες συρράξεις αφότου (...) άρχισε να συγκεντρώνει στοιχεία, το 1992».
Rafah-Egypt-Palestine
ΔΙΕΘΝΗ

Η Αίγυπτος ανοίγει τη Ράφα για να περάσει η βοήθεια στη Γάζα

Ο ΟΗΕ υπολογίζει πως οι περίπου 2,4 εκατομμύρια κάτοικοι της Γάζας - οι μισοί είναι παιδιά - βρίσκονται στο χείλος της «καταστροφής» επειδή το Ισραήλ τους αρνείται κάθε πρόσβαση σε νερό, ηλεκτρικό και καύσιμα.