ΓΔ: 2270.17 0.17% Τζίρος: 53.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:06:41
Πυρκαγιές- Ελλάδα
Οι πυρκαγιές πλήττουν τη χώρα. Φώτο: Shutterstock

Μεγάλη πυρκαγιά από ισραηλινούς βομβαρδισμούς απειλεί χωριό στο Λίβανο

«Η φωτιά έφτασε στα όρια του Άλμα αλ Σάαμπ μετά τα μεσάνυχτα και πλησιάζει στα σπίτια», είπε ο δήμαρχος του χωριού, Ζαν Γαφάρι.

Στρατιώτες και εθελοντές προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο μια μεγάλη πυρκαγιά που προκλήθηκε από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, κατά τη διάρκεια της νύχτας, σε ένα μεθοριακό χωριό στον νότιο Λίβανο, όπως ανέφεραν τοπικοί αξιωματούχοι.

«Η φωτιά έφτασε στα όρια του Άλμα αλ Σάαμπ μετά τα μεσάνυχτα και πλησιάζει στα σπίτια», είπε ο δήμαρχος του χωριού, Ζαν Γαφάρι.

Μέλη της Προσωρινής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο (UNIFIL), ο στρατός του Λιβάνου και η Πολιτική Άμυνα, με τη βοήθεια εθελοντών, προσπαθούν ακόμη να κατασβήσουν τη φωτιά που ξεκίνησε από μια δασώδη περιοχή ανάμεσα στα χωριά Άλμα αλ Σάαμπ και Νακούρα. Ένας φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου είδε τις φλόγες να περικυκλώνουν πολλά σπίτια, αφού κατέκαψαν τους ελαιώνες της περιοχής.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι το τελευταίο 24ωρο «εξουδετέρωσε πέντε τρομοκρατικούς πυρήνες της Χεζμπολάχ που επιχείρησαν να βάλουν» εναντίον του Ισραήλ και το βράδυ της Τετάρτης ανακοίνωσε ότι έθεσε στο στόχαστρό του στόχους στον νότιο Λίβανο, σε αντίποινα για την εκτόξευση ενός πυραύλου εδάφους-αέρος.

Σχεδόν το 70% των κατοίκων του Άλμα αλ Σάαμπ έχει φύγει από το χωριό από την ημέρα που ξεκίνησαν οι αψιμαχίες στα σύνορα, σύμφωνα με τον δήμαρχο.

Ο Αμπάς Αουάντα, ο δήμαρχος της πόλης Νακούρα, κατηγόρησε τον ισραηλινό στρατό ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας έριξε «βόμβες φωσφόρου που προκάλεσαν την πυρκαγιά», η οποία πήρε μεγάλες διαστάσεις λόγω των ανέμων.

Ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου του Λιβάνου, Ναμπίχ Μπέρι, υποστήριξε επίσης ότι το Ισραήλ χρησιμοποιεί «βόμβες φωσφόρου» εναντίον της χώρας του.

Το Ισραήλ έχει διαψεύσει πολλές φορές ότι χρησιμοποιεί τέτοιες βόμβες.

Μετά την επίθεση της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος, στις 7 Οκτωβρίου, σημειώνονται καθημερινά συγκρούσεις μεταξύ της λιβανέζικης Χεζμπολάχ και των ισραηλινών δυνάμεων στα νότια σύνορα του Λιβάνου. Από τις συγκρούσεις αυτές έχουν σκοτωθεί 57 άνθρωποι από τη λιβανέζικη πλευρά: τέσσερις άμαχοι, 44 μαχητές της φιλοϊρανικής Χεζμπολάχ και εννέα μέλη οργανώσεων που συνεργάζονται μαζί της. Από την πλευρά του Ισραήλ οι νεκροί είναι 4.

Οι βόμβες φωσφόρου είναι εμπρηστικά όπλα και η χρήση τους εναντίον αμάχων απαγορεύεται, όχι όμως και εναντίον στρατιωτικών στόχων. Στις 12 Οκτωβρίου η οργάνωση Human Rights Watch προειδοποίησε ότι «η χρήση πυρομαχικών λευκού φωσφόρου εκ μέρους του Ισραήλ στις στρατιωτικές επιχειρήσεις του στη Γάζα και τον Λίβανο εκθέτει τους αμάχους σε κίνδυνο σοβαρών τραυμάτων μακροπρόθεσμα».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πανοραμική της Βηρυτού
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραηλινά πλήγματα σε αυτοκινητόδρομο νότια της Βηρυτού παρά την εκεχειρία

Ισραηλινά πλήγματα έπληξαν δύο οχήματα σε πολυσύχναστο αυτοκινητόδρομο νότια της Βηρυτού, παρά την εκεχειρία με τη Χεζμπολάχ. Στο σημείο εντοπίστηκε απανθρακωμένο όχημα και διασώστες μετέφεραν ένα πτώμα.
Καπνός πάνω από Βηρυτό
ΔΙΕΘΝΗ

Λίβανος: 380 νεκροί από ισραηλινές επιθέσεις από την αρχή της εκεχειρίας

Δύο μέλη της Πολιτικής Προστασίας σκοτώθηκαν από ισραηλινή επιδρομή στη Νότια Ναμπατίγια, κατά τη διάρκεια αποστολής διάσωσης. Συνολικά, 380 νεκροί στον Λίβανο από πλήγματα του Ισραήλ από τις 17 Απριλίου, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας.
Σημαία Χεζμπολάχ και Λιβάνου
ΔΙΕΘΝΗ

Χεζμπολάχ: Δεν διαπραγματευόμαστε αφοπλισμό με το Ισραήλ, λέει ο ηγέτης

Ο Ναΐμ Κάσεμ της Χεζμπολάχ τόνισε ότι ο αφοπλισμός της οργάνωσης αφορά μόνο τον Λίβανο και δεν γίνεται διαπραγμάτευση με το Ισραήλ, απειλώντας πως η μάχη θα μετατραπεί σε «κόλαση» για το Ισραήλ.
Καπνός πάνω από Βηρυτό
ΔΙΕΘΝΗ

Έξι νεκροί σε ισραηλινό βομβαρδισμό στο Λίβανο

Έξι νεκροί και επτά τραυματίες από ισραηλινό αεροπορικό χτύπημα σε κατοικία στην Κφαρ Ντουνίν, σύμφωνα με το ANI. Ο ισραηλινός στρατός ζήτησε την εκκένωση της πόλης Σόμορ στην κοιλάδα Μπεκάα λόγω επικείμενων βομβαρδισμών.
Καπνός πάνω από Βηρυτό
ΔΙΕΘΝΗ

Λίβανος: Έκκληση σε ΗΠΑ να πιέσουν το Ισραήλ για τα συνεχιζόμενα πλήγματα

Οι ηγέτες του Λιβάνου ζήτησαν από τις ΗΠΑ να πιέσουν το Ισραήλ να σταματήσει τους βομβαρδισμούς, καθώς συνεχίζονται παρά την εκεχειρία. Οι νεκροί έχουν φτάσει τους 2.869 από τον Μάρτιο, ενώ επίκειται συνάντηση ΗΠΑ-Λιβάνου-Ισραήλ.