ΓΔ: 1432.81 0.60% Τζίρος: 26.48 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:31:02 DATA
Φώτο: Shutterstock

Κόμβος παραγωγής όπλων για τη Δύση θέλει να καταστεί η Ουκρανία

«Επικεντρωνόμαστε πραγματικά στο να κάνουμε την Ουκρανία το οπλοστάσιο του ελεύθερου κόσμου», δήλωσε ο επικεφαλής της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας Oleksander Kamyshin στο Associated Press.

Ο νεοδιορισθείς επικεφαλής της αμυντικής βιομηχανίας της Ουκρανίας λέει ότι εργάζεται ακούραστα για να αυξήσει την τοπική παραγωγή όπλων και θέλει να μετατρέψει τη χώρα σε κόμβο παραγωγής όπλων για τη Δύση. Ο Oleksandr Kamysyhin, υπουργός στρατηγικών βιομηχανιών της χώρας, δήλωσε ότι η εισβολή της Ρωσίας και ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς που μαίνεται στη Μέση Ανατολή έχουν τονίσει την ανάγκη οι χώρες να δαπανήσουν για τα αμυντικά τους συστήματα.

«Επικεντρωνόμαστε πραγματικά στο να κάνουμε την Ουκρανία το οπλοστάσιο του ελεύθερου κόσμου», δήλωσε ο Kamyshin στο Associated Press σε συνέντευξή του αργά την Παρασκευή. Ο Kamyshyn δήλωσε ότι περίπου 500 εταιρείες στην αμυντική βιομηχανία της Ουκρανίας συμβάλλουν στις προσπάθειες της χώρας να αυξήσει την παραγωγή όπλων προκειμένου να αντιμετωπίσει τις προσπάθειες της Ρωσίας να καταλάβει περισσότερα εδάφη.

Μεταξύ αυτών είναι 70 κρατικά εργοστάσια, πάνω από 200 κυρίως ιδιωτικά εργοστάσια που παράγουν μη επανδρωμένα συστήματα και περισσότερες από 200 εταιρείες του ιδιωτικού τομέα που ασχολούνται με την παραγωγή διαφόρων τύπων όπλων και πυρομαχικών.

«Είμαστε επικεντρωμένοι στην παραγωγή όλων των τύπων όπλων και πυρομαχικών και δείχνουμε ότι μπορούμε να το δοκιμάσουμε στο πεδίο της μάχης και να το κάνουμε καλύτερο κατά τη διάρκεια του πολέμου», δήλωσε ο Kamyshin. «Αυτό είναι κάτι που μπορούμε να συνεισφέρουμε στον ελεύθερο κόσμο, γιατί όπως βλέπετε, η αμυντική βιομηχανία γίνεται όλο και πιο σημαντική παγκοσμίως». Ο Oleksandr Kamyshin διορίστηκε στη θέση πριν από περίπου οκτώ μήνες και τώρα είναι υπεύθυνος για 300.000 άτομα που απασχολούνται στην αμυντική βιομηχανία της Ουκρανίας.

Προηγουμένως εργάστηκε ως επικεφαλής του εθνικού σιδηροδρόμου Ukrzaliznytsia, ο οποίος υπό την κυριαρχία του, έγινε διάσημος για τη διατήρηση των τρένων στην ώρα τους παρά τον πόλεμο, ζωτικής σημασίας για την εκκένωση εκατοντάδων χιλιάδων Ουκρανών σε ασφαλές μέρος τις πρώτες ημέρες της εισβολής της Ρωσίας. Τώρα θυμάται εκείνη την εποχή ως την «προηγούμενη ζωή» του και λέει ότι είναι απόλυτα επικεντρωμένος στο να κάνει την αμυντική βιομηχανία μια επιτυχημένη επιχείρηση όπως η Ukrzaliznytsia.

Αναγνωρίζει ότι έπρεπε να αρχίσει να κλιμακώνει την τοπική κατασκευή όπλων από το μηδέν. Η Ουκρανία δεν είχε σχεδόν καμία τοπική αμυντική βιομηχανία πριν από το 2022, είπε, με τον στρατό να βασίζεται κυρίως σε αυτό που είχε ήδη και σε αυτό που έλαβε ως στρατιωτική βοήθεια από συμμάχους πριν ξεκινήσει ο πόλεμος με την εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022. «Τώρα, η Ουκρανία παραδίδει πυρομαχικά τοπικής παραγωγής στο πεδίο της μάχης και μπορεί όλο και περισσότερο να χτυπήσει στο εσωτερικό της Ρωσίας», είπε.

Αρνήθηκε να αποκαλύψει συγκεκριμένα στοιχεία, αλλά είπε ότι η Ουκρανία κατασκευάζει όλμους και πυρομαχικά πυροβολικού, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τεθωρακισμένα οχήματα, πυραύλους και διάφορα άλλα είδη. Η βιομηχανία, λέει, έχει αυξηθεί κατά δεκάδες ή και εκατοντάδες φορές σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος σε ορισμένα τμήματα. «Η παραγωγή πυρομαχικών πυροβολικού έχει αυξηθεί κατά 20 φορές τους τελευταίους 10 μήνες και η παραγωγή τεθωρακισμένων οχημάτων έχει πενταπλασιαστεί κατά την ίδια περίοδο», είπε.

Το πιο σημαντικό, ο Kamyshin λέει ότι η αυξημένη τοπική παραγωγή όπλων έχει ενισχύσει τις δυνατότητες της Ουκρανίας να εξαπολύει επιθέσεις στο ρωσικό έδαφος. «Όπως γνωρίζετε, η Μόσχα δεν κοιμάται ποτέ. Τώρα, το Σότσι δεν κοιμάται ποτέ. Τώρα, το Κρασνοντάρ δεν κοιμάται ποτέ. Και θα υπήρχαν περισσότερες ρωσικές πόλεις που δεν κοιμούνται ποτέ», δήλωσε, αναφερόμενος στις τακτικές επιθέσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών που συμβαίνουν στο ρωσικό έδαφος.

Από την έναρξη του πολέμου, οι δυτικοί σύμμαχοι ήταν προσεκτικοί με την παροχή όπλων στην Ουκρανία που θα μπορούσαν να φτάσουν στη Ρωσία, φοβούμενοι ότι οι επιθέσεις όπλων που προμήθευσε η Δύση στο ρωσικό έδαφος θα οδηγούσαν σε έναν ευρύτερο πόλεμο. Ο Kamyshin αναγνώρισε ότι η αμυντική τεχνολογία, ιδιαίτερα στον τομέα του καινοτόμου πολέμου, αλλάζει το παιχνίδι και είναι ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος τομέας στην αμυντική βιομηχανία της Ουκρανίας.

Καθώς πολλοί σύμμαχοι έχουν εξαντλήσει σημαντικά τα αποθέματά τους προκειμένου να υποστηρίξουν την Ουκρανία, η χώρα φιλοξένησε πρόσφατα μια διεθνή διάσκεψη αμυντικής βιομηχανίας αναζητώντας άλλες μορφές συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένης της κοινής παραγωγής όπλων. Ο Kamyshin δήλωσε ότι πάνω από 60 εταιρείες υπέγραψαν συμφωνία για να γίνουν μέρος της Συμμαχίας Αμυντικών Βιομηχανιών της Ουκρανίας μετά το φόρουμ. Αποκάλυψε ότι είναι κυρίως εταιρείες από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Πολωνία, την Τσεχική Δημοκρατία και την Τουρκία.

Ο υπουργός έχει φιλόδοξα σχέδια για το μέλλον της αμυντικής βιομηχανίας της Ουκρανίας και πιστεύει ότι μια μέρα, η χώρα του θα είναι σε θέση να εξάγει διάφορους τύπους όπλων και πυρομαχικών, όπως ακριβώς εξάγει τα σιτηρά της σε όλο τον κόσμο. «Αυτό είναι κάτι που μπορούμε να συνεισφέρουμε στον ελεύθερο κόσμο επειδή, όπως βλέπετε, η αμυντική βιομηχανία γίνεται όλο και πιο σημαντική παγκοσμίως», είπε, προσθέτοντας ότι θα μπορούσε να βοηθήσει στην αναζωογόνηση της οικονομίας της Ουκρανίας, που έχει αποστραγγιστεί από τον πόλεμο.

Παρά τους ισχυρισμούς για σταθερή ανάπτυξη, παραδέχεται ότι δεν θα είναι ποτέ δυνατό για την Ουκρανία να καλύψει τις ανάγκες της χωρίς προμήθεια από τους ξένους εταίρους της. «Ανεξάρτητα από το πόσο μεγαλώνεις, δεν θα ήταν ποτέ αρκετό, επειδή έχουμε τον μεγαλύτερο πόλεμο γενεών», είπε, αναφερόμενος στην εισβολή της Ρωσίας. «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θα εξαρτόμαστε πάντα και από την ξένη προσφορά».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Ο Μακρόν επικρίνει την "απαράδεκτη κλιμάκωση" από τη Ρωσία στην Ουκρανία

Ο πρόεδρος της Γαλλίας καταδίκασε τις τακτικές της Ρωσίας στην Ουκρανία και τόνισε ότι η Γαλλία θα συνεχίσει να υποστηρίζει το Κίεβο με την ίδια ένταση και για όσο διάστημα απαιτηθεί.