ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
afganistan-kabul
Φωτο: ΑΠΕ

Οι προμήθειες παπαρούνας οπίου στο Αφγανιστάν μειώθηκαν κατά 95%

Το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNODC) δήλωσε ότι η καλλιέργεια οπίου μειώθηκε σε όλη τη χώρα σε μόλις 10.800 εκτάρια (26.700 στρέμματα) το 2023 από 233.000 εκτάρια το προηγούμενο έτος.

Η παραγωγή παπαρούνας οπίου στο Αφγανιστάν, το οποίο παλιότερα ήταν ο μεγαλύτερος προμηθευτής της σε παγκόσμιο επίπεδο, έχει πέσει κατακόρυφα από τότε που η κυβέρνηση των Ταλιμπάν απαγόρευσε την καλλιέργεια ναρκωτικών πέρυσι, σύμφωνα με έκθεση των Ηνωμένων Εθνών την Κυριακή.

Το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNODC) δήλωσε ότι η καλλιέργεια οπίου μειώθηκε σε όλη τη χώρα σε μόλις 10.800 εκτάρια (26.700 στρέμματα) το 2023 από 233.000 εκτάρια το προηγούμενο έτος, μειώνοντας την προσφορά κατά 95% σε 333 τόνους. Αυτό ασκεί πίεση στους αγρότες στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα, όπου οι περισσότεροι άνθρωποι εξαρτώνται από τη γεωργία και η αξία των εξαγωγών παπαρούνας έχει κατά καιρούς ξεπεράσει την αξία όλων των επίσημων εξαγόμενων αγαθών, ανέφερε το UNODC.

Η απότομη πτώση θα μπορούσε να έχει σημαντικές συνέπειες για την οικονομία σε μια χώρα όπου περίπου τα δύο τρίτα του πληθυσμού χρειάζονται ήδη ανθρωπιστική βοήθεια, ανέφερε η έκθεση. «Τους επόμενους μήνες το Αφγανιστάν χρειάζεται επειγόντως ισχυρές επενδύσεις σε βιώσιμα μέσα διαβίωσης για να προσφέρει στους Αφγανούς αγρότες ευκαιρίες μακριά από το όπιο», δήλωσε η Ghada Waly, εκτελεστική διευθύντρια του UNODC. «Αυτό παρουσιάζει μια πραγματική ευκαιρία να οικοδομήσουμε μακροπρόθεσμα αποτελέσματα κατά της παράνομης αγοράς οπίου και της ζημίας που προκαλεί τόσο σε τοπικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο».

Η τεράστια συρρίκνωση της προσφοράς από το Αφγανιστάν - που εκτιμάται ότι προμηθεύει περίπου το 80% του παράνομου οπίου στον κόσμο - θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει σε μείωση της χρήσης οπίου διεθνώς, αλλά κινδυνεύει επίσης να κλιμακώσει την παγκόσμια χρήση εναλλακτικών λύσεων όπως η φαιντανύλη ή τα συνθετικά οπιοειδή, ανέφερε το UNODC.

Ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης των Ταλιμπάν απαγόρευσε την καλλιέργεια ναρκωτικών τον Απρίλιο του 2022 και το υπουργείο Εσωτερικών δήλωσε ότι θα καταστρέψει τυχόν εναπομείνασες καλλιέργειες. Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης διακυβέρνησής τους, οι Ταλιμπάν το 2000 απαγόρευσαν την καλλιέργεια παπαρούνας καθώς αναζητούσαν διεθνή νομιμοποίηση, αλλά αντιμετώπισαν λαϊκή αντίδραση, σύμφωνα με ειδικούς.

Πολλές από τις επαρχίες όπου οι Ταλιμπάν είχαν ιστορικά υψηλά επίπεδα υποστήριξης, όπως η νότια Χελμάντ, έχουν μεγάλη συγκέντρωση καλλιέργειας παπαρούνας οπίου. Το UNODC δήλωσε ότι πολλοί αγρότες είχαν στραφεί στην καλλιέργεια σιταριού, αλλά αυτό κέρδιζε σημαντικά λιγότερα από την παπαρούνα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Afganistan-gynaikes
ΔΙΕΘΝΗ

Ο ΟΗΕ φοβάται μια νέα κρίση στο Αφγανιστάν λόγω της καταπίεσης των γυναικών

Η προειδοποίηση αυτή, ακολουθεί την απαγόρευση που επιβλήθηκε από την -εκ των πραγμάτων- κυβέρνηση των Ταλιμπάν για τον αποκλεισμό των γυναικών από την πανεπιστημιακή εκπαίδευση πριν από μερικές εβδομάδες.
Afganstan
ΔΙΕΘΝΗ

Αφγανιστάν: Συνεδριάζουν οι ΜΚΟ μετά την απαγόρευση να εργάζονται με γυναίκες

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν προειδοποίησε χθες, Σάββατο για τις «καταστροφικές» συνέπειες ενός τέτοιου μέτρου, λέγοντας πως είναι «πολύ ανήσυχος» για τις συνέπειες.