Φώτο: Shutterstock

Γεγονότα και εξελίξεις σαν σήμερα 27 Μαρτίου

Σαν σήμερα πεθαίνει ο Γιούρι Γκαγκάριν, Σοβιετικός κοσμοναύτης, ο πρώτος άνθρωπος που τέθηκε σε τροχιά γύρω από τη Γη, ενώ ο Έιμπραμ Γκέσνερ φτιάχνει την κηροζίνη.

Σαν σήμερα, 27 Μαρτίου, ο Αθανάσιος Διάκος κηρύσσει την Επανάσταση στην Ανατολική Στερεά Ελλάδα, ενώ απελευθερώνεται η πρωτεύουσα της Φωκίδας, Σάλωνα (Άμφισσα). Ακόμα, γεννιέται ο Ιβάν Σαββίδης και ο Κουέντιν Ταραντίνο.

1821 Ο Αθανάσιος Διάκος, μετά από δοξολογία στη Μονή του Οσίου Λουκά, κηρύσσει την Επανάσταση στην Ανατολική Στερεά Ελλάδα. Ελληνικές δυνάμεις, με επικεφαλής τον αρματολό Πανουργιά, ελευθερώνουν την πρωτεύουσα της Φωκίδας, Σάλωνα (Άμφισσα).

1855 Ο Καναδός χημικός Έιμπραμ Γκέσνερ φτιάχνει ένα νέο καύσιμο - παράγωγο του πετρελαίου και το ονομάζει «κηροζίνη», από την ελληνική λέξη «κηρός» (κερί).

1941 Αγγλικός στολίσκος καταναυμαχεί και βυθίζει πέντε πλοία της φασιστικής Ιταλίας.

1946 Ο Μίκης Θεοδωράκης μεταφέρεται σε νοσοκομείο της Αθήνας με σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, οι οποίες θα του προκαλέσουν μόνιμο πρόβλημα στον αριστερό οφθαλμό. Την προηγούμενη μέρα έλαβε μέρος σε συλλαλητήριο του ΚΚΕ κατά των εκλογών της 31ης Μαρτίου και συνελήφθη από την Αστυνομία, η οποία τον κακοποίησε στο νεκροτομείο της Αθήνας.

1977 Δύο Boeing 747, ένα της KLM κι ένα της PanAm, συγκρούονται στο διάδρομο απογείωσης της Τενερίφης στα Κανάρια Νησιά. Πρόκειται για το πιο πολύνεκρο αεροπορικό δυστύχημα, καθώς 583 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους και μόλις 61 διασώζονται.

1999 Το σερβικό αντιεροπορικό πυροβολικό καταρρίπτει ένα αμερικανικό «αόρατο» αεροπλάνου τύπου F-117 στον πόλεμο του Κοσσυφοπεδίου.

1959 Γεννιέται ο Ιβάν Σαββίδης, Ελληνορρώσος επιχειρηματίας (ΠΑΟΚ, ΕΘΝΟΣ, OPEN, ΟΛΘ).

1963 Γεννιέται ο Κουέντιν Ταραντίνο, Αμερικανός σκηνοθέτης του κινηματογράφου («Pulp Fiction»).

1963 Γεννιέται ο Γιώργος Κατρούγκαλος, Έλληνας συνταγματολόγος και πολιτικός.

1897 Πεθαίνει ο Ανδρέας Αναγνωστάκης, διακεκριμένος Έλληνας οφθαλμίατρος. (Γεν. 11/8/1826)

1968 Πεθαίνει ο Γιούρι Γκαγκάριν, Σοβιετικός κοσμοναύτης, ο πρώτος άνθρωπος που τέθηκε σε τροχιά γύρω από τη Γη. (Γεν. 9/3/1934)

2010 Πεθαίνει ο Καίσαρ Αλεξόπουλος, Έλληνας φυσικός και ακαδημαϊκός, μέλος της ομάδας ΒΑΝ για την πρόβλεψη των σεισμών. Το τετράτομο έργο του «Φυσική» καλύπτει όλους τους επιμέρους τομείς της Φυσικής επιστήμης και αποτελεί σημείο αναφοράς στην ελληνική βιβλιογραφία. (Γεν. 10/11/1909).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Γεγονότα και εξελίξεις σαν σήμερα 2 Απριλίου

Σαν σήμερα το 1958 η NASA «γεννιέται» και ετοιμάζει να κατακτήσει το διάστημα, ενώ το 1982 ξεκινάει ο γνωστός πόλεμος των Φοκλαντς με την Βρετανία να απαντά με στρατιωτική επέμβαση στην αργεντίνικη εισβολή.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Γεγονότα και εξελίξεις σαν σήμερα 1 Απριλίου

Σαν σήμερα το 1824 ο Γ. Καραϊσκάκης δικάζεται ως προδότης και το 1873 γεννιέται ο σπουδαίος συνθέτης Σεργκέι Ραχμάνινοφ. Το 1914 ο Εμμανουήλ Μπενάκης αναλαμβάνει δήμαρχος Αθηναίων και το 1959 το μέτρο αντικαθιστά τον πήχη ως μονάδα μέτρησης του μήκους.