texniti noimosyni
Shutterstock

Η τεχνητή νοημοσύνη στην υπηρεσία του διαβήτη και της υπέρτασης

Η τεχνητή νοημοσύνη έχει «εισβάλλει» για τα καλά στα ιατρικά εργαστήρια και ήδη εφαρμογές που βλέπαμε μέχρι πρόσφατα σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας, φαίνεται πως αποκτούν σιγά-σιγά μία θέση στη φαρέτρα των γιατρών.

 Η τεχνητή νοημοσύνη έχει «εισβάλλει» για τα καλά στα ιατρικά εργαστήρια και ήδη εφαρμογές που βλέπαμε μέχρι πρόσφατα σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας, φαίνεται πως αποκτούν σιγά-σιγά μία θέση στη φαρέτρα των γιατρών.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε το Σεπτέμβριο στο επιστημονικό περιοδικό «Nature», έδειξε ότι μία νέα τεχνολογία σε συνδυασμό με ειδικούς αλγόριθμους, και τη βοήθεια νευρωνικών δικτύων, μπορεί να ταυτοποιήσει πολύ νωρίς, τα άτομα που είναι υψηλού κινδύνου για τύφλωση από διαβήτη, και χρειάζονται ειδική αντιμετώπιση από τον οφθαλμίατρο. Όπως δηλώνει στο Πρακτορείο Fm και στην εκπομπή της Τάνιας Η. Μαντουβάλου «104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ» ο επίκουρος καθηγητής παθολογίας-διαβήτη στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών Παναγιώτης Γ. Χαλβατσιώτης, στη μελέτη παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα προσπαθειών της Φαρμακευτικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Γενεύης σε συνεργασία με την Roche από τη Βασιλεία της Ελβετίας και την Genentech από το San Francisco των ΗΠΑ. Η μελέτη έγινε σε 530 εθελοντές που δεν είχαν ακόμη εμφανίσει διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια. Με μία ειδική φωτογραφική μηχανή οι ειδικοί φωτογράφισαν το βυθό του ματιού των συμμετεχόντων, αναφέρει στο Πρακτορείο ο καθηγητής. «Με μία πρώιμη διάγνωση ακόμη και από τον μη ειδικό -όχι δηλαδή τον οφθαλμίατρο, αλλά τον διαβητολόγο, ή τον γιατρό της πρωτοβάθμιας φροντίδας- θα μπορούμε να έχουμε μία εξατομικευμένη αντιμετώπιση και επομένως πρόληψη, αφού αυτή η τεχνική εφαρμόζεται δύο χρόνια πριν εμφανιστούν οι κανονικές βλάβες. Άρα δηλαδή πριν ο ασθενής οδηγηθεί στην τύφλωση».

Η πλειοψηφία των διαβητικών αποκτά προβλήματα όρασης

Σχεδόν όλοι οι τύπου 1 διαβητικοί και το 60% των τύπου 2, που αποτελούν και το 95% των περιπτώσεων διαβήτη, θα κινδυνεύσουν από προβλήματα όρασης, σύμφωνα με τον κ. Χαλβατσιώτη. «Αυτή τη στιγμή στις ΗΠΑ οι μελέτες δείχνουν ότι γύρω στα 7.5 εκατομμύρια διαβητικοί έχουν πρόβλημα στα μάτια τους, και το 2050 αυτός ο αριθμός αναμένεται να διπλασιαστεί».

Μια φωτογραφία, από κινητό τηλέφωνο, σε λίγα χρόνια θα δείχνει αν κάποιος έχει υπερτασική κρίση

Σε άλλη μελέτη που έγινε από το τμήμα ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Hangzou της Κίνας σε συνεργασία με το Εργαστήριο Φυσιολογίας, το Ινστιτούτο Παιδιού και το Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Τορόντο στον Καναδά, και δημοσιεύτηκε τον Αύγουστο στο «Circulation» φάνηκε σύμφωνα με τον κ. Χαλβατσιώτη, ότι σε λίγα χρόνια ο γιατρός θα μπορεί μέσα από μία φωτογραφία, από κινητό τηλέφωνο, να βλέπει αν έχουμε υπερτασική κρίση ή όχι.«Στη μελέτη 1.328 εθελοντές στηθήκαν μπροστά από μία κάμερα όπου φωτογραφήθηκαν, και η φωτογραφία έδειξε με ακρίβεια 95% μέσα από τα χαρακτηριστικά του προσώπου, την πίεση τους».

Μονάδα εντατικής θεραπείας στο χώρο σου

Και η επιστημονική φαντασία στην πράξη δεν σταματά εδώ. Πολλές μεταναλύσεις, όπως αναφέρει ο καθηγητής, δείχνουν ότι η σύγχρονη τεχνολογία εφαρμόζεται και μέσω των ανιχνευτών γλυκόζης για την πρόληψη υψηλών ή χαμηλών επιπέδων ζαχάρου, για την πρόληψη και άλλων επιπλοκών που έχουν να κάνουν με τη νευροπάθεια, πληγές ή έλκη των κάτω άκρων. «Σήμερα έχει αναπτυχθεί μία μεγάλη τεχνολογία με φορητούς αισθητήρες. Δηλαδή φοράει κάτι σαν ρολόι ή σαν φανέλα ο διαβητικός και ο κάθε ασθενής και μπορεί να αναγνωρίζεται από μακριά αν έχει πρόβλημα η καρδιά του, ο ρυθμός του, η οξυγόνωση του αίματος του». Είναι σαν να υπάρχει τηλεμετρία, σαν να υπάρχει εικονική μονάδα εντατικής θεραπείας, ή αυξημένης φροντίδας, αλλά ο ασθενής να βρίσκεται στο χώρο του, προσθέτει ο καθηγητής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

karkinos
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Έρευνα του ΕΚΠΑ για την πρόγνωση μεταστάσεων του καρκίνου του στόματος

Μόριο, που φάνηκε να συσχετίζεται με τη δυναμική των κυττάρων του καρκίνου του στόματος να «μεταναστεύουν» πιο εύκολα σε άλλα σημεία, πιο μακριά από την αρχική εστία, μελετήθηκε από τα εργαστήρια γενικής ιστολογίας, ιατροδικαστικής και τοξικολογίας.
giatros-osteoporosis
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Αλλάζει ο τρόπος διάγνωσης και αντιμετώπισης της οστεοπόρωσης

Αλλάζει ο τρόπος διάγνωσης, αλλά και αντιμετώπισης της οστεοπόρωσης. Δημιουργείται νέα οστική πυκνότητα, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για έναν σκελετό που είναι ώριμος και γηράσκει.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Ο χρόνος που περνάμε στη φύση είναι σημαντικός για την ψυχική μας υγεία

Η πανδημία ήταν μια εποχή θλίψης, μοναξιάς και άγχους για ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Οι ευκαιρίες συναντήσεων με αγαπημένα πρόσωπα ήταν ελάχιστες και ο τρόπος ζωής ανατράπηκε.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Επτά συμβουλές για να σταματήσουμε τα fake news για τον κορονοϊό

Σε μία περίοδο όπου όλοι αναζητούμε όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες για την πανδημία και για τρόπους προφύλαξης από τον ιό, είναι σημαντικό να βάζουμε ένα «στοπ» στην παραπληροφόρηση.