ΓΔ: 1422.75 -0.14% Τζίρος: 84.95 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ Π. Μυλωνάς

Μυλωνάς: Θα ξεπεράσει τις αρχικές εκτιμήσεις η επιβράβευση των μετόχων

Η κορύφωση των καθαρών εσόδων από τόκους τοποθετείται το α' τρίμηνο του επόμενου έτους, ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής. Θα επιτευχθεί ο στόχος της τράπεζας για τα νέα εξυπηρετούμενα δάνεια.

Η Εθνική Τράπεζα θα κατορθώσει να ξεπεράσει τους στόχους που έχει θέσει για το 2023, ενώ έρχεται και η στιγμή επιβράβευσης των μετόχων της, όπως τόνισε ο διευθύνων σύμβουλός της, κ. Παύλος Μυλώνας, κατά την παρουσίαση των μεγεθών της τράπεζας στους αναλυτές. 

Όπως σημείωσε, ο συνδυασμός των ισχυρών μεγεθών, τα οποία έχει ωθήσει και η εξαιρετική πορεία της ελληνικής οικονομίας, με το γεγονός ότι η Εθνική Τράπεζα διαθέτει υπερβάλλουσα ρευστότητα 7,4 δισ. ευρώ, δημιουργεί τις απαραίτητες συνθήκες ώστε να υπάρξει επιβράβευση των μετόχων και μάλιστα μπορεί να είναι μεγαλύτερη απ’ ότι αρχικά είχε εκτιμηθεί. 

Εκτίμησε ότι θα παραμείνουν υψηλά τα καθαρά έσοδα από τόκους (ΝΙΙ) και το επόμενο διάστημα, με την κορύφωση να αναμένεται, το αργότερο, στο α’ τρίμηνο του επόμενου έτους, υπό την προϋπόθεση ότι η ΕΚΤ έχει ολοκληρώσει τις αυξήσεις επιτοκίων και αυτά θα παραμείνουν στα τρέχοντα επίπεδα – ρεκόρ για μεγάλο χρονικό διάστημα. 

 

Σε ό,τι αφορά τις χορηγήσεις τόνισε ότι διαμορφώθηκαν στα 1,9 δισ. ευρώ το τρίτο τρίμηνο, ενισχυμένες κατά 40% σε τριμηνιαία βάση, αντανακλώντας τις εκταμιεύσεις εταιρικής τραπεζικής που διαμορφώθηκαν στα 1,5 δισ. ευρώ. Τα εξυπηρετούμενα δάνεια στην Ελλάδα ενισχύθηκαν κατά 0,6 δισ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση και κατά 1,5 δισ. ευρώ φτάνοντας στα 28 δισ. ευρώ στο τρίτο τρίμηνο του έτους, παρά τις υψηλές αποπληρωμές κεφαλαίου κίνησης από εταιρείες με υψηλή ρευστότητα κυρίως κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Η τάση στις εκταμιεύσεις παραμένει ανοδική και αναμένεται να επιτρέψει στα εξυπηρετούμενα δάνεια να επεκταθούν δυναμικά μέχρι το τέλος του έτους, υπογράμμισε ο κ. Μυλωνάς, επισημαίνοντας πως ο στόχος για 1,5 δισ. ευρώ μέχρι τέλος του 2023 παραμένει, δηλώνοντας σίγουρος πως τα επόμενα τρίμηνα δεν θα υπάρξει επιβράδυνση, στη βάση της δυναμικής της ελληνικής οικονομίας.

Επιπρόσθετα ο δείκτης NPE υποχώρησε στο 3,6% στο εννεάμηνο, με το δείκτη κάλυψης να φτάνει πλέον στο 94%. Tα συνολικά NPEs διαμορφώθηκαν στα 1,1 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 0,6 δισ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση υπό το πρίσμα των οργανικών εκροών, των θεραπειών στη βάση των υψηλότερων αποτελεσμάτων της τακτικής εξυπηρέτησης (curings) και των ανόργανων ροών write - offs. Το επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων «Σταδίου 2» (3,5 δισ. δισ. ευρώ από 4,1 δισ. ευρώ στο δεύτερο τρίμηνο) φτάνει στο 10,7% του συνόλου, με δείκτη κάλυψης 7,1%, ενώ του «Σταδίου 3» (1,2 δισ. ευρώ από 1,8 δισ. ευρώ) στο 3,7% από 5,5% προηγουμένως με δείκτη κάλυψης 55,3%.

 

Μετά την επιτυχή έκδοση Tier II, ύψους 500 εκατ. ευρώ, τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο δείκτης MREL του ΕΤΕ διαμορφώθηκε σε 24,5%, υπερβαίνοντας την ελάχιστη απαίτηση MREL του Ιανουαρίου του 2024, ύψους 22,7%, κατά περίπου 180 μονάδες βάσης. Η διοίκηση της τράπεζας τόνισε πως δεν υπάρχει ανάγκη για κάποια έκδοση στο άμεσο μέλλον, ούτε κάποια προοπτική έκδοσης για AT1.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Χαρδούβελης: Αναγκαίες περαιτέρω μεταρρυθμίσεις για την οικονομία

Όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΕΕΤ και της Εθνικής Τράπεζας, οι τράπεζες έχουν ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια και ρευστότητα και στηρίζουν την πραγματική οικονομία με τη χορήγηση δανείων με ευνοϊκούς όρους.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εθνική Τράπεζα: Πρόγραμμα χρηματοδότησης για νεανική επιχειρηματικότητα

Η Εθνική Τράπεζα παρέχει χρηματοδότηση ύψους έως και 12,5 εκατ. ευρώ με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους για την υλοποίηση των επενδυτικών ή επιχειρηματικών σχεδίων των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων που απασχολούν λιγότερους από  250 εργαζομένους.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΤΧΣ: Στο 22% «ανεβαίνει» το ποσοστό για το placement της Εθνικής Τράπεζας

Το Ταμείο προχωρά, λόγω της εκρηκτικής ζήτησης, στη χρήση του δικαιώματός του να προσφέρει ένα πρόσθετο 2% στο placement της Εθνικής Τράπεζας. Δεν θα γίνουν δεκτές προσφορές κάτω από 5,3 ευρώ ανά μετοχή.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αύριο ξεκινά η διάθεση του 20% + 2% της Εθνικής με εύρος τιμής 5 με 5,44 ευρώ

Εγκρίθηκε από την ΕΚ το Ενημερωτικό. Την Τρίτη 14 Νοεμβρίου η έναρξη της δημόσιας προσφοράς, στις 16.11 η λήξη. Το μεγάλο ενδιαφέρον οδήγησε στην πρόβλεψη για τη διάθεση επιπλέον 2% των μετοχών. 15% με 17% σε ξένους και 5% σε εγχώριους επενδυτές.