ΓΔ: 1275.09 0.14% Τζίρος: 322.82 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Delphi Forum, Παύλος Μυλωνάς CEO Εθνική Τράπεζα

Π. Μυλωνάς: Αισθάνομαι υπερήφανος για την επιτυχή έκβαση της δημόσιας προσφοράς

Όπως σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ η επιτυχία αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της σκληρής και επίμονης δουλειάς που έχει σημειωθεί τα τελευταία 5 χρόνια σε όλους τους τομείς δραστηριοτήτων μέσω του φιλόδοξου Προγράμματος Μετασχηματισμού.

Η Εθνική Τράπεζα ανακοινώνει την ιδιαιτέρως επιτυχή ολοκλήρωση της διάθεσης ποσοστού 22% που κατείχε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας («ΤΧΣ»)στην Εθνική Τράπεζα, στην τιμή των €5,30 ανά μετοχή, μόλις 2,6% χαμηλότερα από το άνω εύρος των τιμώνπροσφοράς (€5,00-€5,44).

Η διάθεση των Προσφερόμενων Μετοχών έγινε μέσω διαδικασίας βιβλίου προσφορών με ιδιωτική τοποθέτηση εκτός Ελλάδας (Διεθνής Προσφορά) και μέσω δημόσιας προσφοράς στην Ελλάδα (Ελληνική Δημόσια Προσφορά), με το 80% να κατανέμεται σε επενδυτές που συμμετείχαν στη Διεθνή Προσφορά και το 20% σε επενδυτές που συμμετείχαν στην Ελληνική Δημόσια Προσφορά.

Η συναλλαγή προσέλκυσε ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον εντός και εκτός Ελλάδας, με τη συνολική ζήτηση να υπερκαλύπτει τις Προσφερόμενες Μετοχές κατά 8 φορές (2,9 φορές στην Ελλάδα και 8,9 φορές στο Εξωτερικό). Στην Ελληνική Δημόσια Προσφορά το ενδιαφέρον μοιράστηκε ισομερώς ανάμεσα σε θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές, ενώ πλέον των 2/3 της Διεθνούς Προσφοράς καλύφθηκε από επενδυτές με μακροπρόθεσμό ορίζοντα (longonlyfunds). Επιπλέον, 61% των Προσφερόμενων Μετοχών κατανεμήθηκε σε επενδυτές από την Ευρώπη, 33% σε επενδυτές από τις Η.Π.A. και το υπόλοιπο 6% σε επενδυτές από λοιπές χώρες.

Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της συναλλαγής, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς δήλωσε:

«Αισθάνομαι πολύ υπερήφανος για την επιτυχή έκβαση της δημόσιας προσφοράς για τη διάθεση του 22% των υφιστάμενων μετοχών μας από το ΤΧΣ, με εντυπωσιακό επενδυτικό ενδιαφέρον. Η επιτυχία αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της σκληρής και επίμονης δουλειάς που έχει σημειωθεί στην Εθνική τα τελευταία 5 χρόνια σε όλους τους τομείς δραστηριοτήτων της, μέσω του φιλόδοξου Προγράμματος Μετασχηματισμού μας.

Οι επενδυτές αναγνώρισαν τα εντυπωσιακά αποτελέσματα όχι μόνο στα οικονομικά μας μεγέθη, αλλά και στις επενδύσεις στην τεχνολογία και στην εξέλιξη του τρόπου λειτουργίας μας, πάντα με γνώμονα τον πελάτη.Η επιτυχία μας αυτή εκφράζει τις μεγάλες, πρόσφατες τομές που έχουν γίνει στη χώρα και λειτουργεί προσθετικά στην αλλαγή του επενδυτικού περιβάλλοντος. Θέλω να ευχαριστήσω όλη την οικογένεια της Εθνικής Τράπεζας,το βασικό μέτοχο το ΤΧΣ, το ΔΣ, τη διοικητική ομάδα, και όλους τους ανθρώπους μας για την απρόσκοπτη στήριξη και καθοριστική συμβολή στο όραμά μας, να είμαστε η Τράπεζα Πρώτης Επιλογής».

Η J.P. Morgan SE ενήργησε ως Επικεφαλής Παγκόσμιος Συντονιστής για τη Διεθνή Προσφορά. Οι J.P. Morgan SE, GoldmanSachs Bank Europe SE, MorganStanley Europe SE και UBS Europe SE ενήργησαν από κοινού ως Παγκόσμιοι Συντονιστές για τη Διεθνή Προσφορά. Η BofA Securities Europe SA ενήργησε ως Διαχειριστής του Βιβλίου Προσφορών για τη Διεθνή Προσφορά, και η AXIA VenturesGroupLimited και η Euroxx Securities S.A. ενήργησαν ως Συν-Επικεφαλής για τη Διεθνή Προσφορά.

Η EUROXX Χρηματιστηριακή Α.Ε.Π.Ε.Υ. ενήργησε ως Σύμβουλος της Ελληνικής Δημόσιας Προσφοράς και Συντονιστής Κύριος Ανάδοχος της Ελληνικής Δημόσιας Προσφοράς και η Εθνική Χρηματιστηριακή Μονοπρόσωπη Α.Ε.Π.Ε.Υ. ενήργησε ως Συντονιστής Κύριος Ανάδοχος της Ελληνικής Δημόσιας Προσφοράς.

Οι Freshfields Bruckhaus Deringer και η δικηγορική εταιρεία Καρατζάς & Συνεργάτες ενήργησαν ως νομικοί σύμβουλοι της ΕΤΕ.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εθνική Τράπεζα: 137 στελέχη θα μοιραστούν 2,3 εκατ. δωρεάν μετοχές

Οι Μετοχές που διατίθενται στους Δικαιούχους υπόκεινται σε υποχρεωτική περίοδο διακράτησης διάρκειας δώδεκα (12) μηνών με βάση τις εκάστοτε ισχύουσες νομοθετικές διατάξεις («η Περίοδος Διακράτησης»).
medicon
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Medicon: Διαψεύδει δημοσιεύματα για πωλήσεις μετοχών από μετόχους

Η Διοίκηση εφιστά την προσοχή του επενδυτικού κοινού στα αβάσιμα και ψευδή δημοσιεύματα που έχουν σκοπό να πλήξουν την εικόνα της μετοχής της και τους παροτρύνει να βασίζουν τις επενδυτικές τους αποφάσεις αποκλειστικά στις επίσημες ανακοινώσεις της Εταιρίας.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Galaxy Cosmos Mezz: Στις 20/12 η καταβολή της επιστροφής κεφαλαίου

Το συνολικό ποσό μετρητών που κατόπιν μείωσης του εκδομένου μετοχικού κεφαλαίου θα επιστραφεί στους μετόχους που θα είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο της Εταιρείας κατά την Ημερομηνία Προσδιορισμού Δικαιούχων (Record Date) ανέρχεται σε Ευρώ 9.250.539,8496.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Intracom: Παραίτηση Κωνσταντίνου Κόκκαλη από την Επιτροπή Ελέγχου

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας, σε συνέχεια της ως άνω παραίτησης, θα προβεί στη σύγκληση Εκτακτης Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της Εταιρείας προκειμένου να εκλεγεί νέα Επιτροπή Ελέγχου.