Φώτο: Chipita

«Πλούσια» επιστροφή κεφαλαίου από την Chipita στους μετόχους

Σε επιστροφή κεφαλαίου της τάξεως των 35 εκατ. ευρώ στους μετόχους της προχώρησε η Chipita, καθώς διατηρεί ισχυρές επιδόσεις. Πρώτη προτεραιότητα η αμερικανική αγορά.

Η διατήρηση ισχυρών επιδόσεων της Chipita οδήγησε σε γενναιόδωρη ανταμοιβή των μετόχων το 2019, με την τελευταία επιστροφή κεφαλαίου να φθάνει τα 35 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, μετά την απόφαση τον περσινό Ιούνιο της γενικής συνέλευσης των μετόχων, για επιστροφή κεφαλαίου, η οποία πραγματοποιήθηκε μέσω της μείωσης του μετοχικού κεφαλαίου, κατά το ποσό των 14.977.824 εκατ. ευρώ -με μείωση της ονομαστικής αξίας εκάστης των 99.852.160 μετοχών κατά 0,15 ευρώ- ακολούθησε και νέα απόφαση στα μέσα Νοεμβρίου του 2019.

Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 49.926.080 ευρώ - με κεφαλαιοποίηση μέρους της διαφοράς υπέρ το άρτιο με αύξηση της ονομαστικής αξίας των μετοχών κατά 0,50 ευρώ ανά μετοχή. Παράλληλα αποφασίστηκε και η μείωση του μετοχικού κεφαλαίου κατά το ποσό των ευρώ 34.948.256 ευρώ -με μείωση της ονομαστικής αξίας των μετοχών κατά 0,35 ευρώ ανά μετοχή με σκοπό την επιστροφή κεφαλαίου με καταβολή μετρητών στους μετόχους.

Κατόπιν της παραπάνω ταυτόχρονης αύξησης και μείωσης του μετοχικού κεφαλαίου, το συνολικό μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας διαμορφώθηκε σε 54.918.688 ευρώ διαιρούμενο σε 99.852.160 κοινές ονομαστικές μετοχές ονομαστικής αξίας 0,55 ευρώ εκάστη. 

Επί της ουσίας η δημιουργία κερδών της εταιρείας, οδηγεί σε αποφάσεις διανομής μετρητών στους μετόχους, διατηρώντας το 2019 σταθερό το ύψος του μετοχικού κεφαλαίου του ισχυρού ομίλου στα επίπεδα της χρήσης του 2018. 

Η οργανική αλλά και κερδοφόρα ανάπτυξη αποτελεί τη βασική στρατηγική που ακολουθεί ο ισχυρός όμιλος, με αιχμή την παραγωγική ενδυνάμωση στις διεθνείς αγορές και την διεύρυνση του χαρτοφυλακίου των συνεργειών, μέσω του μοντέλου των joint ventures. 

Στο επίκεντρο της Chipita για την τριετία βρίσκεται η αμερικάνικη αγορά και η δημιουργία εργοστασίου παραγωγής κρουασάν, μετά την απόκτηση του 51% της εταιρείας EPTA America, που γνωστοποιήθηκε τον περσινό Νοέμβριο. 

Παράλληλα, βέβαια, «τρέχουν» και τα υπόλοιπα επενδυτικά πλάνα όπως η δημιουργία τεσσάρων νέων γραμμών παραγωγής στο εργοστάσιο της Σλοβακίας, με ορίζοντα σταδιακής λειτουργίας την άνοιξη του 2020 και την άνοιξη του 2021. 

Στο μικροσκόπιο της εταιρείας φέρεται να βρίσκεται και το ενδεχόμενο δημιουργίας νέου δεύτερου εργοστασίου στη Ρωσία.

Σε ο,τι αφορά στην εικόνα των μεγεθών της Chipita την περσινή χρονιά, αναμένεται να καταγραφεί αύξηση εσόδων και όγκου πωλήσεων. Σύμφωνα με παλαιότερες τοποθετήσεις στελεχών της διοίκησης, το πρώτο εξάμηνο του 2019 οι επιδόσεις της Chipita ήταν θετικές, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι εντός της περσινής χρονιάς ξεκίνησε και η παραγωγή προϊόντων στην Ινδία, μέσω της κοινοπραξίας Britchip Foods που έχει συστήσει η Chipita στην ασιατική χώρα με την ινδική Britannia Industries.

Υπενθυμίζεται ότι το 2018, ο όμιλος εμφάνισε τζίρο 510,2 εκατ. ευρώ ενώ η υποχώρηση κατά 42,6% στα κέρδη προ φόρων που κυμάνθηκαν στα 19,7 εκατ. ευρώ, αποδόθηκε στα έξοδα ύψους 7,7 εκατ. ευρώ που πραγματοποίησε η Chipita για την προετοιμασία της εισαγωγής της στα χρηματιστήρια του Λονδίνου και της Αθήνας, εισαγωγή, η οποία όμως έχει αναβληθεί επ’ αόριστον. 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Arivia
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Με νέα θυγατρική μπαίνει η Arivia στην αγορά του τυριού

Τη νέα θυγατρική Aring με έδρα στην Πυλαία Θεσσαλονίκης ίδρυσε η Arivia, που έχει περάσει από τον περασμένο Οκτώβριο στον έλεγχο του ομίλου Upfield. Στελέχη της Upfield στο διοικητικό συμβούλιο της νέας εταιρείας.