ΓΔ: 1422.75 -0.14% Τζίρος: 84.95 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Τίτλοι τέλους για την Folli Follie εάν δεν αποδεσμευθεί η περιουσία

Μεγάλος χαμένος θα είναι και το ελληνικό κράτος, εάν δεν υπάρξει ξεπάγωμα στην εκδίκαση της 23ης Ιανουαρίου 2024, καθώς έχει εγγράψει υποθήκες ύψους 27 εκατ ευρώ στα ακίνητα του ομίλου.

Σε άμεσο κίνδυνο βρίσκεται ο όμιλος Folli Follie, καθώς οι διαρκείς καθυστερήσεις ως προς την αποδέσμευση των περιουσιακών στοιχείων συνολικού ύψους άνω των 30 εκατ ευρώ -συμπεριλαμβανομένων και μετρητών έως 3 εκατ ευρώ- έχουν φέρει την εταιρεία σε κομβικό σημείο. Σε συνάντηση με εκπροσώπους των ΜΜΕ, η προσωρινή διοίκηση ανέφερε ότι ο ρόλος της έχει ουσιαστικά εκπληρωθεί, κρατώντας την εταιρεία όρθια, χωρίς οφειλές προς τους εργαζόμενους της, παρά το πάγωμα των αναγκαίων γραμμών πιστώσεων που υπό φυσιολογικές συνθήκες θα απαιτούνταν.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, κ. Γιώργος Σάμιος, τόνισε τη δεινή θέση στην οποία ευρίσκετο ο όμιλος προ πενταετίας, και τις προσπάθειες που απαιτήθηκαν ώστε η εταιρεία σήμερα να συνάπτει συνεργασίες με ξένα brands. Πλέον, όλες οι διαδικασίες για την μετάβαση στο νέο σχήμα της FF OPSCO έχουν ολοκληρωθεί, από τις 23 Νοεμβρίου, με μοναδική εξαίρεση την έγκριση της μεταβίβασης των περιουσιακών στοιχείων, εξέλιξη που προαπαιτείται, εάν το όλο εγχείρημα της διάσωσης του άλλοτε κραταιού ομίλου πρόκειται να επιτύχει.

Ο κ. Σάμιος σημείωσε εμφατικά ότι ο όμιλος συνάπτει νέες συνεργασίες με ξένα brands χωρίς να έχει την δυνατότητα να τα διαφημίσει, χρησιμοποιώντας μετρητά για το άνοιγμα καταστημάτων, ελλείψει εγγυητικών επιστολών και πρόσβασης σε τραπεζικό δανεισμό. Ο ίδιος υπογράμμισε επιπλέον ότι, παραταύτα, η μαζική απώλεια 41 σημαντικών brands, και ειδικότερα της αμερικανικής Nike η οποία συνεισέφερε τζίρο έως και 5 εκατ ευρώ ετησίως, δεν είναι εύκολο να αντισταθμιστεί, με την όλη προσπάθεια να έρχεται σε αδιέξοδο, εάν δεν προχωρήσει το “ξεπάγωμα” των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας.

Μέσα στις επόμενες εβδομάδες πάντως ο όμιλος FF Group θα ανακοινώσει την σύναψη νέας συμφωνίας αποκλειστικής συνεργασίας ενός ευρωπαϊκού brand ένδυσης. Στόχο αποτελεί το άνοιγμα ενός monobrand σημείου στην Αθήνα στις αρχές του 2024, με απώτερο σκοπό την δημιουργία δικτύου 15 σημείων πανελλαδικά σε επόμενη φάση. Ο κ. Σάμιος ωστόσο υπογράμμισε ότι κι αυτή η προσπάθεια τίθεται σε κίνδυνο, εάν δεν ολοκληρωθεί με ευοίωνο τρόπο η μεταβίβαση των περιουσιακών στοιχείων, παρέχοντας την αναγκαία ρευστότητα στο νέο σχήμα να λειτουργήσει.

Ο ίδιος υπογράμμισε την «ανισορροπία» των συνεχών παλινωδιών και καθυστερήσεων στο δικαστικό σκέλος της υπόθεσης, σημειώνοντας ότι από τις προσπάθειες εξυγίανσης του ομίλου από την προσωρινή διοίκηση την τελευταία πενταετία, το κράτος έχει αποκομίσει ποσά μεταξύ 120 - 150 εκατ ευρώ, σε έμμεσους φόρους και εισφορές, καθώς και σε μισθούς εκατοντάδων εργαζόμενων, τόσο μέσα στον όμιλο όσο και μέσω των συνεργατών/προμηθευτών του.

Σήμερα ο όμιλος ελέγχει δίκτυο 68 καταστημάτων, εκ των οποίων τα 48 στην Ελλάδα και τα 20 στο εξωτερικό (Βουλγαρία, Ρουμανία και Κύπρο), έχοντας προχωρήσει σε κλείσιμο ζημιογόνων σημείων. Ως προς τς οικονομικές επιδόσεις των δραστηριοτήτων του, θετικά κινούνται τα καταστήματα κοσμημάτων και καλλυντικών, με ένα νέο σημείο Heaven on Earth να ανοίγει προσεχώς στο κέντρο της Αθήνας -επί της οδού Βουκουρεστίου, στον χώρο όπου βρισκόταν το Links of London-, ενώ πιο δυσχερές είναι το περιβάλλον στα ειδη ένδυσης, με δεδομένο το δύσκολο κλίμα στο λιανεμπόριο λόγω πληθωρισμού αλλά και ιτων διαίτερων καιρικών συνθηκών.

Να σημειωθεί ότι το FF Group έχει επανακτήσει το σύνολο των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας της Links of London, διατηρώντας ένα κατάστημα στο εμπορικό κέντρο Golden Hall, ενώ επίσης προχώρησε στην εκούσια εκκαθάριση της θυγατρικής της Ασίας, που επί χρόνια συσσώρευε ζημιές εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Επιπλέον, χάριν στις προσπάθειες της προσωρινής διοίκησης πραγματοποιήθηκε η πώληση του ακινήτου του Μινιόν με αντίτιμο σημαντικά υψηλότερο από το αρχικά εκτιμώμενο, συνολικού ύψους 26 εκατ ευρώ, ενώ επέκτεινε πέρα από τα όρια τις σύμβασης την συνεργασία του FF Group με την Nike, διατηρώντας μέχρι το περασμένο καλοκαίρι την εκμετάλλευση του κεντρικού καταστήματος της αμερικανικής φίρμας, προτού περάσει στον νέο αντιπρόσωπο., τον όμιλο Percassi.

Νέα δικάσιμος για την εξέταση της υπόθεσης στον Άρειο Πάγο έχει οριστεί πλέον η 23η Ιανουαρίου 2024, οπότε κι αναμένεται να φανεί εάν η προσπάθεια εξυγίανσης που έχει συντελεστεί την τελευταία πενταετία θα οδηγήσει πλέον και σε ουσιαστική διάσωση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αρχές του 2024 τα νεότερα για τη Folli Follie, καθυστερεί η νέα εταιρεία

Η εταιρεία δύναται να παραμείνει ζωντανή και να προχωρήσει τις διαδικασίες μετάβασης στο διάδοχο σχήμα OPSCO, ωστόσο η εξυγίανση θα ολοκληρωθεί μόνο όταν αποδεσμευτούν περιουσιακά στοιχεία 31 εκατ. ευρώ.
folli follie, kosmima
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αρχίζει η δίκη για τη Folli Follie, «βλέπει» αποδέσμευση περιουσίας

Ύστερα από αλλεπάλληλες αναβολές αρχίζει η ποινική δίκη και η διοίκηση της εταιρείας προσβλέπει στην αποδέσμευση ακινήτων αξίας 28 εκατ. και λογαριασμών με 3 εκατ. ευρώ για να προχωρήσει το σχέδιο εξυγίανσης.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περνά σε νέα εταιρεία η Folli Follie, υλοποιείται το σχέδιο εξυγίανσης

Ολοκληρώνεται το πρώτο στάδιο εξυγίανσης του ομίλου FF. Μετάβαση στο νέο εταιρικό σχήμα που προβλέπεται αναμένεται μέσα στις προσεχείς εβδομάδες. Ο όμιλος εισέπραξε το σύνολο του τιμήματος για το Μινιόν.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μετ' εμποδίων η εξυγίανση της Folli Follie, νέο πρόβλημα οι εκλογές

Οι επαναληπτικές εκλογές του Ιουνίου δημιουργούν ερωτηματικά για τον χρόνο τέλεσης της ποινικής δίκης και αποδέσμευσης κρίσιμων περιουσιακών στοιχείων. Η εταιρεία πληρώνει μισθούς, καθυστερεί άλλες υποχρεώσεις.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Καταστήματα Jack & Jones από τη Folli Follie, επιστροφή το 2023 σε κέρδη

Υλοποιείται η στρατηγική εξυγίανσης με αύξηση τζίρου και μείωση των εξόδων, ενώ μέχρι το τέλος του 2022 θα εισπραχθεί και το υπολειπόμενο ποσό από την πώληση του Μινιόν. Επεκτείνεται και η αλυσίδα καταστημάτων Collective.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στην... επίθεση η πολωνική Pepco, έφτασε τα 27 καταστήματα στην Ελλάδα

Ο πολωνικός όμιλος είχε αυξημένα έσοδα κατά 11% το πρώτο τρίμηνο της χρήσης, κυρίως χάρη στη συστηματική επέκταση των αλυσίδων του. Προβληματισμός για την Ερυθρά Θάλασσα και τις επιπτώσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα.