ΓΔ: 1413.26 -0.42% Τζίρος: 105.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
navagio
Ζάκυνθος, Ναυάγιο. Πηγή: Shutterstock

Ισχυρές αντιδράσεις στην Ζάκυνθο κατά της επένδυσης από το Κατάρ

Συλλαλητήριο σήμερα από κατοίκους της ορεινής Ζακύνθου κατά της επένδυσης στην περιοχή Ναυάγιο, παρά την προσπάθεια του Α. Γεωργιάδη για εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης.

Σε ισχυρές, τοπικές αντιδράσεις εξακολουθεί να προσκρούει η επένδυση εταιρείας συμφερόντων μελών της βασιλικής οικογένειας του Κατάρ στην περιοχή του Ναυαγίου Ζακύνθου, παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να εξευρεθεί συμβιβαστική λύση για την προώθησή της και τις προτροπές του υπουργού Ανάπτυξης, Α. Γεωργιάδη, να ρίξουν οι κάτοικοι «νερό στο κρασί τους».

Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα οργανώνεται συλλαλητήριο έξω από την παλιά Νομαρχία στην πόλη της Ζακύνθου, από κατοίκους της ορεινής Ζακύνθου και ιδιοκτήτες γης που υποστηρίζουν ότι η ιδιοκτησία τους καταπατήθηκε με την παράνομη, όπως ισχυρίζονται, αγοραπωλησία έκτασης περίπου 15.000 στρεμμάτων, όπου σχεδιάζεται να γίνει η επένδυση.

Οι κάτοικοι υποστηρίζουν ότι στα 15.000 στρέμματα περιλαμβάνονται και δημόσιες εκτάσεις, που επίσης καταπατούνται. «Μην το Διανοηθείτε» - «Το Ναυάγιο και τα 15.000 στρέμματα ανήκουν στην Ζάκυνθο και τους Ζακυνθινούς», είναι τα κεντρικά συνθήματα της σημερινής κινητοποίησης.

Σημειώνεται ότι η επίμαχη αγοραπωλησία έγινε το 2014, όταν ο Γεώργιος Ν. Χάρος μεταβίβασε έκταση 14.387,40 στρεμμάτων στην Βορειοδυτική Ζάκυνθο προς την Ανώνυμη Εταιρεία PIMANA S.A., συμφερόντων μελών της βασιλικής οικογένειας του Κατάρ. Η μεταβίβαση έχει προσβληθεί ενώπιον της Δικαιοσύνης και έχει προσωρινά διαταχθεί να «παγώσει» μέχρι την έκδοση της οριστικής απόφασης, ενώ εκκρεμεί ποινική έρευνα, κατόπιν κατεπείγουσας παραγγελίας του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Ο Μητροπολίτης Ζακύνθου, Διονύσιος Δ', σε επιστολή του στον υπουργό Δικαιοσύνης, Κ. Τσιάρα, τόνιζε τον περασμένο Οκτώβριο, μεταξύ άλλων, ότι «η κλεμμένη περιουσία του μοναστηριού μας, αποτελεί, επί της ουσίας, το μοναστηριακό δάσος της Ιεράς Μονής του Αγίου Γεωργίου των Κρημνών. Εντός των ορίων του ομώνυμου μοναστηριακού δάσους, διατηρούνται, σε πείσμα του χρόνου, τα κάτωθι αθάνατα, ιστορικά και θρησκευτικά μνημεία της πατρίδος μας, αλλά και ολάκερης της Ορθοδοξίας: το μοναστήρι του Κάτου Αι Γιώργη των Κρημνών (15ος αιών), το νέο μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου στον λόφο Σούρμπη (1562), ο Ιερός Ναός «Σπηλιά Αγίου Γερασίμου» (1554) καθώς και τα απομεινάρια της Ιεράς Μονής των Αγίων Πάντων (15ος αιων) με την ενετική της Βίγλα (1540), πάνω στα οποία κτίστηκε στα κατοπινά χρόνια ο ιερός ναός της Αγίας Πολυχρονίας. Όλα αυτά σήμερα εμφανίζονται να έχουν… ΠΩΛΗΘΕΙ»!

Επιπλέον, ο Μητροπολίτης σημείωνε ότι «εντός της προαναφερθείσης εκτάσεως, μεγάλο τμήμα ανήκε και ανήκει στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου των Κρημνών της Ιεράς Μητροπόλεως Ζακύνθου, έτερο έτι μεγαλύτερο τμήμα ανήκει στις Τοπικές Κοινότητες Μαριών και Αναφωνητρίας (Δήμου Ζακύνθου) ενώ, τέλος, μεγάλα μεμονωμένα τμήματα ανήκουν σε δεκάδες ιδιώτες κατοίκους των ορεινών κοινοτήτων (Εξωχώρας, Μαριών, Αναφωνητρίας και Βολιμών) της Νήσου Ζακύνθου».

Πάντως, όπως ανέφερε το Business Daily σε χθεσινό δημοσίευμα, η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει μια συμβιβαστική λύση για να προωθηθεί η επένδυση. Ειδικότερα, να βάλουν «νερό στο κρασί τους» και να στηρίξουν το σχέδιο μελών της οικογένειας του Εμίρη του Κατάρ Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θανί για επένδυση σε έκταση 14.500 στρεμμάτων στην Ζάκυνθο ζήτησε ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης. Σε συνάντηση που είχε πριν από εβδομάδες ο κ. Γεωργιάδης με τους φορείς που έχουν προσφύγει κατά της νομιμότητας της αγοράς 14.500 στρεμμάτων, κοντά στο «Ναυάγιο», ο υπουργός εξήγησε πως η κυβέρνηση είναι υπέρ των επενδύσεων και τους κάλεσε να συνεργαστούν.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Νέο σχέδιο εξυγίανσης για το καζίνο Ρίου με «κούρεμα» και στο προσωπικό

Ύστατη προσπάθεια σωτηρίας με πρωτοβουλία του υπουργού Εργασίας. Επιφυλακτικός ο επενδυτής, θα αξιολογήσει το σχέδιο και θα αποφασίσει αν θα παραμείνει στην επένδυση. Αναμένεται η απόφαση της ΕΕΕΠ σχετικά με την άδεια λειτουργίας.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Γιατί κατεβαίνουν στην οδό Πειραιώς οι ισχυροί κατασκευών και ακινήτων

Το νέο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Υποδομών, η «Πολιτεία Καινοτομίας» στο πρώην ακίνητο της ΧΡΩΠΕΙ και η ανάπλαση του ιστορικού εργοστασίου της Βιοχάλκο θα αλλάξουν το πρόσωπο της οδού Πειραιώς.
Next.e.GO, Electric Cars, ilektrika autokinita
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ποιες περιοχές εξετάζει η Next e.GO για την επένδυση μονάδας ηλεκτρικών αυτοκινήτων

Οι εκπρόσωποι της γερμανικής εταιρείας, σε συνεργασία με την κυβέρνηση, διερευνούν μεταξύ άλλων την Πάτρα, το Βόλο αλλά και την Θεσσαλονίκη. Η επένδυση προσεγγίζει τα 100 εκατ. ευρώ θα αδειοδοτηθεί με τη διαδικασία fast track.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Prodea: Οι «πράσινες» επενδύσεις με το ομόλογο των 300 εκατ. ευρώ

Στον κατάλογο με τις επενδύσεις περιλαμβάνονται αρκετά ακίνητα, όπως δύο κτίρια αποθηκών στο Θριάσιο, ακίνητα με χρήση Κέντρου Αποθήκευσης και Διανομής και η ανακατασκευή του Πύργου Πειραιά.