ΓΔ: 1275.09 0.14% Τζίρος: 322.82 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Menelaos Myrillas / SOOC

Α. Γεωργιάδης: Επί θητείας μου ο μέσος μισθός θα είναι στα 1.500 ευρώ

Ο υπουργός τόνισε πως η κλιματική αλλαγή είναι παρούσα και αυτό οδηγεί στην ανάγκη νέων εργασιακών δεξιοτήτων που θα μπορούν να χειριστούν τις νέες τεχνολογίες.

Μιλώντας για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και τις επενδύσεις, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνις Γεωργιάδης συμμετείχε σήμερα, Τετάρτη 4 Οκτωβρίου, στο 6ο ετήσιο φόρουμ InvestGR: Foreign Investments in Greece.

Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στην έρευνα της ΕΥ, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα κατέγραψε το 2022 ρεκόρ άμεσων ξένων επενδύσεων. Όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε ο υπουργός, «τα προηγούμενα τρία χρόνια η Ελλάδα έκανε το 35% των συνολικών επενδύσεων των τελευταίων 20 ετών».

Αναφορικά με το εργασιακό νομοσχέδιο, ο υπουργός τόνισε ότι έρχεται σε συνέχεια της δουλειάς που έγινε στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων. «Η δουλειά μου τώρα στο υπουργείο Εργασίας δεν είναι κόντρα ρόλος στη δουλειά μου στο υπουργείο Ανάπτυξης. Είναι συμπληρωματικός ρόλος. Διότι ποια είναι η εντολή του κυρίου πρωθυπουργού; Πως θα αυξήσουμε την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Όχι για να ανεβαίνουμε στους δείκτες», είπε ο κ. Γεωργιάδης. Και συμπλήρωσε: «Σημασία έχει αν αυτό ο πολίτης το βλέπει στη δικιά του ζωή, αν αυξάνει το δικό του εισόδημα, αν τον βοηθάει να παρέχει στα παιδιά του καλύτερη εκπαίδευση, αν τον βοηθάει να λύσει τα προβλήματά του».

«Στη λήξη της θητείας μου ο μέσος μισθός στην Ελλάδα θα είναι στα 1.500 ευρώ. Σήμερα ο μέσος μισθός στην Ελλάδα είναι περίπου 1.100 ευρώ», δήλωσε ο υπουργός, υπογραμμίζοντας ότι η αύξηση του μέσου μισθού στην Ελλάδα δεν θα έρθει από νόμου. «Ο νόμος για το ξεπάγωμα των τριετιών και η αύξηση του βασικού μισθού είναι για ένα κομμάτι της αγοράς εργασίας. Η μεγάλη αύξηση των μισθών θα γίνει από την προσέλκυση πολλών νέων επενδύσεων», δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης.

Ο υπουργός υπογράμμισε μάλιστα ότι η προσέλκυση επενδύσεων «θα δημιουργήσει τέτοια ταχύτητα στην ελληνική οικονομία και τέτοια ζήτηση στην αγορά εργασίας που η μέση αξία της μισθωτής εργασίας στην Ελλάδα θα φτάσει εκεί λόγω της ζήτησής της».

Παράλληλα, ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στα νέα προγράμματα απασχόλησης που πρόκειται να υλοποιήσει η ΔΥΠΑ.«Θα είναι τραγικό εάν χάσουμε την ευκαιρία αυτών των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης να φτιάξουμε το εργατικό δυναμικό που θα χρειαστούμε για τα επόμενα 20 χρόνια. Διότι τέτοιους μεγάλους πόρους σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα για αυτό το σκοπό δεν θα ξαναβρούμε. Άρα, πρέπει οι πόροι να δοθούν σωστά. Και φυσικά όπως είπατε ένα μεγάλο κομμάτι του reskilling και του upskilling είναι δεξιότητες που «κουμπώνουν» στην πράσινη οικονομία», υπογράμμισε ο υπουργός.

«Η πράσινη οικονομία είναι μια ανθρώπινη αναγκαιότητα γιατί η κλιματική αλλαγή είναι παρούσα» ανέφερε ο υπουργός, συμπληρώνοντας πως «το ζητούμενο είναι πως θα προσαρμοστεί το ανθρώπινο είδος στις νέες κλιματικές συνθήκες. Αυτό οδηγεί και θα οδηγήσει στην ανάγκη νέων εργασιακών δεξιοτήτων που θα μπορούν να χειριστούν τις νέες τεχνολογίες και τις νέες διαδικασίες».

Ο κ. Γεωργιάδης χαρακτήρισε μάλιστα την πράσινη ατζέντα «μια μεγάλη ευκαιρία», τονίζοντας ότι «η Ελλάδα μπορεί να γίνει πρότυπος χώρα για τη βιώσιμη ανάπτυξη και κύριος εξαγωγέας πράσινης ενέργειας στις αγορές της Δυτικής Ευρώπης και άρα, να έχει και πολύ μεγάλο όφελος από αυτό».

Κλείνοντας, ο υπουργός Εργασίας προειδοποίησε ότι «δεν πρέπει ποτέ να ξαναπάρουμε αποφάσεις που θα θέσουν την ελληνική οικονομία και την ανταγωνιστικότητά της σε κίνδυνο», λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «αν η οικονομία λαμβάνει αποφάσεις που δεν αντέχει, στο τέλος θα έρθει ο Τόμσεν».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

adonis georgiadis-anaptyxis-katastimata
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αδ. Γεωργιάδης: Η Ελλάδα μπορεί να προσελκύσει ψηφιακούς νομάδες

Ο υπουργός επανέλαβε ότι το 2021 και το 2022 η Ελλάδα πέτυχε ρεκόρ όλων των εποχών στις ξένες άμεσες επενδύσεις και ότι φιλοδοξία της κυβέρνησης είναι το 2023 να επιτευχθεί τρίτο διαδοχικό ιστορικό ρεκόρ.
adonis ependytes new york
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Α. Γεωργιάδης στο Capital Link: Ελάτε και επενδύστε στην Ελλάδα

Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «όλες οι επενδύσεις που ήρθαν στην Ελλάδα τα πρώτα 21 Annual Capital Link Invest in Greece Forums είναι λιγότερες απ’ αυτές που ήρθαν τα τρία τελευταία, επί των ημερών της Κυβερνήσεώς μας».