ΓΔ: 1422.75 -0.14% Τζίρος: 84.95 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Helleniq Energy, ELPE
Πηγή: Helleniq Energy

Διατηρεί το «βέτο» στις αποφάσεις των ΕΛΠΕ το ελληνικό δημόσιο

Παρά τη μείωση της συμμετοχής του ΤΑΙΠΕΔ μετά το πρόσφατο placement, η συμμετοχή του Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο θα συνεχίσει να υπερβαίνει το όριο της καταστατικής μειοψηφίας.

Δικαίωμα βέτο στις αποφάσεις της HELLENiQ Energy θα διατηρήσει το ελληνικό δημόσιο παρά τη μείωση του ποσοστού συμμετοχής του ΤΑΙΠΕΔ, μετά το placement των μετοχών που ολοκληρώθηκε χθες Παρασκευή.

Όπως διευκρινίζεται σε ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ, το Ταμείο μαζί με άλλους οργανισμούς του δημοσίου τομέα θα εξακολουθήσει να έχει ποσοστό συμμετοχής που ξεπερνά το όριο της καταστατικής μειοψηφίας, δηλαδή του 1/3 των μετοχών. Το ΤΑΙΠΕΔ θα διορίζει απευθείας 3 εκπροσώπους στο Διοικητικό Συμβούλιο, έναντι 4 που διόριζε μέχρι σήμερα.

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση:

«To ΤΑΙΠΕΔ, εταιρεία μέλος του Υπερταμείου, με αφορμή δημοσιεύματα στον Τύπο περί δήθεν απώλειας των δικαιωμάτων καταστατικής μειοψηφίας του Δημοσίου μετά τη συναλλαγή για την ιδιωτική τοποθέτηση 33.619.870 υφιστάμενων κοινών μετοχών της HELLENiQ Energy Holdings Α.Ε., επισημαίνει τα εξής:

  • Μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, το ποσοστό που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας ανέρχεται σε 31,2% (95.301.987 μετοχές σε σύνολο 305.635.185).
  • Η συνολική έμμεση συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο της HELLENiQ ENERGY δια του ΤΑΙΠΕΔ και άλλων νομικών προσώπων/φορέων του Δημοσίου, εξακολουθεί να υπερβαίνει το ποσοστό καταστατικής μειοψηφίας και διατηρεί τα σχετικά δικαιώματα.
  • Σε συνέχεια αιτήματος που υπέβαλε το ΤΑΙΠΕΔ, το Διοικητικό Συμβούλιο της HELLENiQ ENERGY συγκάλεσε Έκτακτη Γενική Συνέλευση στις 28 Δεκεμβρίου 2023 με θέμα την τροποποίηση του Καταστατικού της εταιρείας προκειμένου να διασφαλιστεί η αναλογική εκπροσώπηση του Δημοσίου στο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας με τη δυνατότητα διορισμού τριών (3) μελών, σε περίπτωση που το ποσοστό που κατέχει, άμεσα ή έμμεσα, στο μετοχικό της κεφάλαιο,  είναι μεταξύ 25% και 35%.
  • Σημειώνεται ότι μετά την τροποποίηση του Καταστατικού, τρία (3) μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου θα διορίζονται απευθείας από το Ελληνικό Δημόσιο, και δεν θα εκλέγονται  από τη Γενική Συνέλευση των Μετόχων».
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ELPE
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Από το Δημόσιο θα διορίζονται 4 στα 11 μέλη της διοίκησης των ΕΛΠΕ

Εγκρίθηκαν από τη γενική συνέλευση με ψήφους που ξεπέρασαν το 96% οι προτάσεις του ΤΑΙΠΕΔ για τις αλλαγές στο καταστατικό των ΕΛΠΕ. Το προνόμιο του Δημοσίου για διορισμό 4 μελών θα ισχύει όσο κατέχει 35% των μετοχών.
ELPE
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μπλόκο στη συνέλευση των ΕΛΠΕ με παρέμβαση από το Δημόσιο

Το Δημόσιο μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, υπέβαλε νέες προτάσεις για τις διοικητικές αλλαγές στα ΕΛΠΕ, οι οποίες θα συζητηθούν σε επόμενη γενικήσυνέλευση, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ομίλου, Γ. Παπαθανασίου.
Helleniq Energy, ELPE
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΕΛΠΕ: Μείωση κερδών κατά 40%, αλλά διανέμει 275 εκατ. στους μετόχους

Μετά το εξαιρετικό 2022, το 2023 καταγράφηκε «προσγείωση» της κερδοφορίας. Ο όμιλος θα μοιράσει συνολικό μέρισμα 0,90 ευρώ ανά μετοχή, δηλαδή 275 εκατ. ευρώ, ανεβάζοντας τη μερισματική απόδοση της μετοχής στο 12%.
ELPE_Siamisis
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Λιγότερο ελληνικό δημόσιο στην Ηelleniq Energy μετά το placement

Εγκρίθηκε η τροποποίηση του καταστατικού μετά από πρόταση του ΤΑΙΠΕΔ. Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο για αυξημένο μέρισμα σε σχέση με το 2022 ο CEO της εταιρείας Ανδρέας Σιάμισιης. Τι είπε για τις πιέσεις στη μετοχή μετά το placement.