ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Τι αλλάζει στην παραγωγή πυρομαχικών: Κοινό σχήμα Ελλάδας - Σλοβακίας

Σε νέα εταιρεία, που θα ελέγχεται κατά 51% από την ΕΑΣ και κατά 49% από τη σλοβακική MSM θα περάσει η παραγωγή πυρομαχικών και θα γίνεται στη μονάδα του Λαυρίου.

Σε ένα joint venture ανάμεσα στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) και τη σλοβακική, ημικρατική βιομηχανία MSM EXPORT, μέλος του Ομίλου CSG, περνά πλέον η παραγωγή πυρομαχικών της Ελλάδας. Στο νέο κοινοπρακτικό εταιρικό σχήμα τα ΕΑΣ θα έχουν το 51% και η MSM το 49%, όμως η ελληνική εταιρεία θα ορίζει δύο από τα πέντε μέλη του διοικητικού συμβουλίου και η σλοβακική τα τρία.

Όπως αναφέρεται σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ΔΣ των ΕΑΣ, με αυτή την κίνηση ουσιαστικά «σφραγίζεται» το εργοστάσιο της εταιρείας στον Υμηττό, αφού δεν λαμβάνεται υπόψη στον σχεδιασμό για το A.S.A.P. (ευρωπαϊκή δράση για την υποστήριξη της παραγωγής πυρομαχικών) τη δυνατότητα των Ε.Α.Σ. για παραγωγή μεταλλικών μερών μεσαίων και μεγάλων διαμετρημάτων και δεν εντάσσεται στον σχεδιασμό η πλήρης μετεγκατάσταση των γραμμών παραγωγής. Το άλλο εργοστάσιο της εταιρείας στο Λαύριο θα ελέγχεται πλέον από το κοινοπρακτικό σχήμα, όπου τον έλεγχο της διοίκησης θα έχει η εταιρεία από τη Σλοβακία.

Όσον αφορά την ευρωπαϊκή πρόταση για παροχή χρηματοδότησης 60 - 80 εκατ. ευρώ στα ΕΑΣ, τη μοναδική εγχώρια αμυντική βιομηχανία παραγωγής πυρομαχικών, προκειμένου να αναβαθμίσουν τις εγκαταστάσεις τους για αυξήσουν την παραγωγική δυναμικότητα, αυτή όπως όλα δείχνουν δεν θα αξιοποιηθεί.

Και αυτό γιατί, παρότι είναι απολύτως αναγκαία για τους Ουκρανούς τα βλήματα πυροβολικού 155 mm, τα οποία και παρήγαγε το εργοστάσιο των ΕΑΣ στον Υμηττό, τώρα με την κοινοπραξία θα τα παράγει η σλοβακική εταιρεία και στην Ελλάδα θα γίνεται μόνο η γόμωση στο εργοστάσιο του Λαυρίου. Επίσης, δεν έχει γίνει σαφής ο σχεδιασμός για την παραγωγή πυρομαχικών για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Το έργο της γόμωσης, όπως αναφέρουν οι συνδικαλιστές, αντιστοιχεί περίπου στο 30% της αξίας του πυρομαχικού, ενώ η κατασκευή των μεταλλικών μερών (κορμοί) αντιπροσωπεύουν το 70%, κάτι που σημαίνει ότι το κύριο όφελος από τη συνεργασία θα έχει η εταιρεία από τη Σλοβακία.

Να σημειωθεί ότι, όπως έχει αναφέρει το σωματείο των εργαζομένων στα ΕΑΣ, αν είχε ενταχθεί η εταιρεία στην ευρωπαϊκή δράση για την υποστήριξη της παραγωγής πυρομαχικών, η αγορά μιας πρέσας κωνικοποίησης, εκτιμώμενου κόστους 1,5 έως 2 εκατ. ευρώ, προς αντικατάσταση της παλιάς, που είναι αναγκαία για την παραγωγή μεταλλικών μερών πυρομαχικών μεγάλων διαμετρημάτων, θα μπορούσε να αυξήσει σημαντικά την παραγωγή μεταλλικών μερών στο εργοστάσιο του Υμηττού.

Η Σλοβακία πενταπλασιάζει την παραγωγή πυρομαχικών

Η Σλοβακία είναι μία από τις ευρωπαϊκές χώρες που αξιοποιούν κατά τον καλύτερο τρόπο την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για ενίσχυση της παραγωγής πυρομαχικών. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ημικρατική MSM σχεδιάζει να πενταπλασιάσει την παραγωγή πυρομαχικών πυροβολικού.

Μέχρι την επίθεση του Πούτιν, η Σλοβακία, και συγκεκριμένα η ημικρατική εταιρεία ZVS Holding (θυγατρική της MSM Group), παρήγαγε περίπου 25.000 βλήματα ετησίως. Πέρυσι, ωστόσο, διπλασίασε την παραγωγή σε 50.000. Το υπουργείο Άμυνας σχεδιάζει να αυξήσει την παραγωγή στις αρχές του 2024 με τελικό στόχο τον πενταπλασιασμό της.

Η αύξηση της παραγωγικής ικανότητας της ZVS Holding αποτελεί μέρος της πρωτοβουλίας σε επίπεδο ΕΕ για την παραγωγή περισσότερων πυρομαχικών, η οποία συμφωνήθηκε από τους υπουργούς Άμυνας της ΕΕ κατά τη σύνοδο του Συμβουλίου στις αρχές Μαρτίου. Η ΕΕ έχει συμφωνηθεί ότι θα καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες για την αύξηση της παραγωγής.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πυρομαχικά: Η Ευρώπη «γκαζώνει» και στην Ελλάδα... μετακομίζουμε

Την ώρα που οι ευρωπαϊκές βιομηχανίες αυξάνουν συνεχώς την παραγωγή πυρομαχικών για να ενισχυθεί η Ουκρανία, τα ΕΑΣ μεταφέρονται από τον Υμηττό στη Μάνδρα και η μονάδα θα λειτουργεί με το ένα τρίτο της δυναμικότητάς της.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τα drones από τρεις ελληνικές εταιρείες που ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο

Altus, SAS Technology, Velos Rotors: Οι τρεις ελληνικές εταιρείες που αναπτύσσουν με επιτυχία μη επανδρωμένα υψηλής τεχνολογίας, βρίσκουν αναγνώριση στο εξωτερικό και προσφέρουν θέσεις εργασίας σε εξειδικευμένο προσωπικό.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αναγέννηση της αμυντικής βιομηχανίας: Ο χορός των διεθνών συμφωνιών

Μεγάλες ευκαιρίες δημιουργεί το νέο γεωπολιτικό περιβάλλον και η κλιμάκωση των εξοπλιστικών προγραμμάτων στην Ελλάδα. Οι εννέα συμφωνίες που έκλεισαν στην DEFEA: Από την πώληση της Intracom Defense ως τα deal με τη Naval Group.
Belharra, Fregates, Gallia, France
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Ξυπνάει» η αμυντική βιομηχανία με 12 deal για τις νέες φρεγάτες

Σημαντικές συμφωνίες υπέγραψαν ελληνικές εταιρείες της αμυντικής βιομηχανίας με τις τρεις γαλλικές Naval Group, Thales και MBDA. Άρχισε στη Λοριάν της Γαλλίας η κατασκευή της πρώτης φρεγάτας FDI HN του Πολεμικού Ναυτικού.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παίρνει ζωή η μονάδα πυρομαχικών στο Λαύριο με χρηματοδότηση της Ε.Ε.

Στο πρόγραμμα για την παραγωγή πυρομαχικών για την Ουκρανία μπαίνουν τα ΕΑΣ και θα λάβουν 33 εκατ. ευρώ από τις Βρυξέλλες. Κοντά σε ρεκόρ οι παραγγελίες στην ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία.