ΓΔ: 1444.18 -0.12% Τζίρος: 33.34 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:04:13 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Τιταν

ΤΙΤΑΝ: Χρηματοδότηση 234 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Καινοτομίας της ΕΕ

Το έργο «IFESTOS», το μεγαλύτερο του είδους του στην Ευρώπη, θα προωθήσει περαιτέρω την υλοποίηση του φιλόδοξου προγράμματος μείωσης εκπομπών CO₂ του Ομίλου.

Ο Όμιλος ΤΙΤΑΝ υπέγραψε συμφωνία χρηματοδότησης με το Ταμείο Καινοτομίας της ΕΕ για το πρωτοποριακό έργο δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα «IFESTOS» που θα υλοποιηθεί στην Ελλάδα. Η επιλογή του έργου έγινε στο πλαίσιο της τρίτης πρόσκλησης υποβολής προτάσεων για έργα μεγάλης κλίμακας από το Ταμείο Καινοτομίας της ΕΕ τον περασμένο Ιούλιο.

Το Ταμείο Καινοτομίας της ΕΕ, ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα στον κόσμο για τη χρηματοδότηση καινοτόμων τεχνολογιών με στόχο τη μείωση των εκπομπών CO₂, θα υποστηρίξει το έργο του Ομίλου με χρηματοδότηση ύψους 234 εκατομμυρίων ευρώ. Το εν λόγω έργο, το μεγαλύτερο του είδους του στην Ευρώπη, θα προωθήσει περαιτέρω την υλοποίηση του φιλόδοξου προγράμματος μείωσης εκπομπών CO₂ του Ομίλου, θα επιταχύνει την πράσινη μετάβαση της ελληνικής βιομηχανίας δομικών υλικών και θα συμβάλλει καθοριστικά στην προώθηση τεχνολογιών δέσμευσης άνθρακα σε ολόκληρη την ήπειρο.

Ο Άρης Τσικούρας, Διευθυντής και Υπεύθυνος του Έργου IFESTOS, δήλωσε: «Αυτή η συμφωνία επιβεβαιώνει τον ηγετικό ρόλο του Τιτάν στον μετασχηματισμό της ευρωπαϊκής βιομηχανίας με στόχο το ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα. Το έργο «IFESTOS» αντανακλά τη δέσμευσή μας για βιωσιμότητα και καινοτομία προς ένα πιο «πράσινο» και ανθεκτικό μέλλον, σε συμφωνία με τις αρχές και την πολιτική της ΕΕ για το κλίμα».

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το «IFESTOS», αναπόσπαστο μέρος του προγράμματος του Ομίλου για μείωση των εκπομπών CO₂ και ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα έως το 2050, προβλέπει την κατασκευή πρωτοποριακής, βιομηχανικής κλίμακας, μονάδας δέσμευσης άνθρακα στο εργοστάσιο του Τιτάνα στο Καμάρι Βοιωτίας, κοντά στην Αθήνα.

Ανάλογα με το σχετικό ρυθμιστικό και αδειοδοτικό πλαίσιο, η μονάδα, που είναι η μεγαλύτερη στο είδος της στην Ευρώπη, θα δεσμεύει 1,9 εκατομμύρια τόνους CO₂ ετησίως, συμβάλλοντας σημαντικά στον στόχο της Ελλάδας για ουδέτερο ανθρακικό αποτύπωμα. Ταυτόχρονα, θα επιτρέψει στον Όμιλο ΤΙΤΑΝ να παράγει περίπου 3 εκατομμύρια τόνους τσιμέντου μηδενικού αποτυπώματος άνθρακα ετησίως για να εξυπηρετήσει τις αυξανόμενες ανάγκες για «πράσινες» κατασκευές στη μητροπολιτική περιοχή της Αθήνας και πέραν αυτής. Αυτό θα καταστήσει το «IFESTOS» το έργο με τη μεγαλύτερη μονάδα δέσμευσης άνθρακα σε εργοστάσιο τσιμέντου που έχει χρηματοδοτηθεί μέχρι στιγμής από το Ταμείο Καινοτομίας της ΕΕ.

Το έργο θα αποτελέσει μέρος ενός οικοσυστήματος έργων που θα συνδυάζουν εγκαταστάσεις δέσμευσης άνθρακα με υποδομές μεταφοράς και αποθήκευσης. Ο ΤΙΤΑΝ έχει ήδη υπογράψει μνημόνια συνεργασίας με τεχνολογικούς συνεργάτες και δυνητικούς εταίρους σε όλη την αλυσίδα αξίας και, σε συνέχεια της ολοκλήρωσης της συμφωνίας χρηματοδότησης με το Ταμείο Καινοτομίας της ΕΕ, προχωρά σταθερά σε όλα τα μέτωπα προς την ωρίμανση και την υλοποίηση του έργου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΕΒΕΑ: Αύξηση 15,8% στις εγγραφές νέων επιχειρήσεων το α’ εξάμηνο του 2024

«Παρά τις δυσκολίες, οι ελληνικές επιχειρήσεις συνεχίζουν να καινοτομούν και να αναπτύσσονται, δημιουργώντας νέες υπηρεσίες και θέσεις εργασίας» ανέφερε η Πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου.
ΔΙΕΘΝΗ

Σιλιάνοφσκα: Έχω το προσωπικό δικαίωμα να χρησιμοποιώ τον όρο «Μακεδονία»

Η νέα πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, κατά την ορκωμοσία της, στις 12 Μαϊου αποκάλεσε τη χώρα «Μακεδονία», παρά το γεγονός ότι στο κείμενο του όρκου που της υπαγορεύτηκε, η χώρα αναφερόταν «Βόρεια Μακεδονία».
ΔΙΕΘΝΗ

Υπέρ της κοινής ελληνο-πολωνικής αντιπυραυλικής ασπίδας ο Ζ. Μπορέλ

«Έχουμε μια εσωτερική αγορά για εμπορικές συναλλαγές, γιατί να μην έχουμε ένα κοινό αμυντικό αεροπορικό σύστημα, προκειμένου να υπερασπιστούμε ολόκληρο τον εναέριο χώρο με μια κοινή δυνατότητα;» είπε ο Μπορέλ.