ΓΔ: 1424.04 0.16% Τζίρος: 185.19 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
ellaktor_office
Τα κεντρικά γραφεία της Ελλάκτωρ. Πηγή: ellaktor.gr

Eλλάκτωρ: Εγκρίθηκε η πώληση του 25% της Άνεμος στη Motor Oil

Το τίμημα διαμορφώνεται στο επίπεδο των 123,5 εκατ. ευρώ, ενώ ολοκληρώθηκε ο εταιρικός μετασχηματισμός της Ελλάκτωρ. Πάνω από 650 εκατ. ευρώ τα διαθέσιμα του ομίλου.

Eγκρίθηκε από την έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της Ελλάκτωρ η πώληση προς τη Motor Oil του υπολοίπου 25% που κατείχε o όμιλος στην «Ανεμος».

Με την πώληση αυτή ολοκληρώνεται ο εταιρικός μετασχηματισμός του ομίλου Ελλάκτωρ που ξεκίνησε πριν από περίπου ένα χρόνο, το Δεκέμβριο του 2022, όταν η Motor Oil, μέσω της θυγατρικής More απέκτησε από την Ελλάκτωρ το 75% της «Ανεμος», της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρείας ΑΠΕ στην Ελλάδα. Ακολούθησε η πώληση της κατασκευαστικής Άκτωρ στην Intrakat και η μεταβίβαση του εμπορικού κέντρου Smart Park στην Τrade Εstates του ομίλου Fourlis. 

Το τίμημα για το υπόλοιπο 25% της Άνεμος θα ανέλθει στα 123,5 εκατ. ευρώ και μαζί με τα έσοδα από την πώληση της Άκτωρ και του Smart Park θα διαμορφώσουν τα διαθέσιμα του ομίλου Ελλάκτωρ πάνω από τα 650 εκατ. ευρώ. Τα διαθέσιμα θα ενισχυθούν περαιτέρω με την είσπραξη 114 εκατ. ευρώ από την αποπληρωμή ενδοομιλικών δανείων προς την Άκτωρ τους επόμενους 24 μήνες αλλά και από την αποζημίωση 42,5 εκατ ευρώ προς την Άκτωρ Παραχωρήσεις μετά την καταγγελία και τη διακοπή της σύμβασης παραχώρησης της υποθαλάσσιας αρτηρίας Θεσσαλονίκης. Ο όμιλος πλέον θα επικεντρωθεί σε τρεις δραστηριότητες: Στις παραχωρήσεις με την Ακτωρ Παραχωρήσεις, στη διαχείριση απορριμμάτων με την Ηλέκτωρ και στην ανάπτυξη ακινήτων μέσω της Reds.

Η ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις διαθέτει πλειοψηφική συμμετοχή στους αυτοκινητοδρόμους Αττική Οδός (65,8%), και Μορέας (71,7%), αλλά και σημαντικά ποσοστά (17-23%) στους αυτοκινητοδρόμους Ολυμπία Οδός και Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου, καθώς και στη Γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου. Επίσης, έχει υπογράψει Σύμβαση Παραχώρησης για το δικαίωμα χρήσης, λειτουργίας και εκμετάλλευσης της Μαρίνας Αλίμου, της μεγαλύτερης Μαρίνας των Βαλκανίων. 

Πρόσφατα η Ελλάκτωρ διέψευσε ότι υπάρχουν σκέψεις για πώληση της ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις, υποστηρίζοντας πως η εταιρεία αποτελεί τη μεγαλύτερη θυγατρική εταιρεία της Ελλάκτωρ με εκτιμώμενες συνολικές ταμειακές ροές, άνω του 1 δισ. ευρώ, από τις υφιστάμενες παραχωρήσεις κατά τη συμβατική τους διάρκεια.

Η θυγατρική Ηλέκτωρ που δραστηριοποιείται στα έργα περιβάλλοντος έχει ετήσιο τζίρο 100 εκατ. ευρώ και κέρδη ebitda περί τα 15 εκατ. ευρώ και τους τελευταίους μήνες έχει καταφέρει να διευρύνει το ανεκτέλεστο έργων.

Η επίσης θυγατρική Reds με νέα διοίκηση θα επικεντρωθεί στην ανάπτυξη των δύο περιουσιακών στοιχείων, του κτήματος Καμπά και της έκτασης στις Γούρνες Ηρακλείου Κρήτης, με ένα επενδυτικό πλάνο που εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 350 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται πως η Reds μετά την πώληση του Smart Parκ δεν έχει έσοδα. Επίσης, φαίνεται να έχει εγκαταλειφθεί το σχέδιο για ανάπτυξη οικιστικών ακινήτων σε όμορα οικόπεδα με το Smart Park που κατέχει η Reds.

Στο 9μηνο του 2023 τα έσοδα από τις συνεχιzόμενες δραστηριότητες διαμορφώθηκαν στα 280 εκατ ευρώ, τα EBITDA στα 147 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη στα 54 εκατ. ευρώ. Το υψηλό περιθώριο κέρδους οφείλεται στη δραστηριότητα των παραχωρήσεων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ilektor Crobern Germany
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πώς αλλάζει πίστα η Motor Oil στον τομέα περιβάλλοντος με την Ηλέκτωρ

Σημαντικές συνέργειες με τις ήδη θυγατρικές Verd και Thalis σε εναλλακτικά καύσιμα και διαχείριση απορριμμάτων. Το μισό σχεδόν τίμημα για την εξαγορά η Μotor Oil θα το αποσβέσει από την επιστροφή κεφαλαίου της Ελλάκτωρ.
Στάσσης-ΔΕΗ-ενέργεια
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ολοταχώς... πρασινίζει η ΔΕΗ με σχέδιο έργων 20GW για τις ανανεώσιμες

Τα 11,3GW θα προέλθουν από την οργανική ανάπτυξη και τα άλλα 8,7GW από τις συνεργασίες. Πρόβλεψη για EBITDA 1,8 δισ. και καθαρά κέρδη κοντά στα 400 εκατ. ευρώ. Ανανεώνεται το πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών.
cambas-park-reds
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τι κερδίζει η Ελλάκτωρ με την έξοδο της Reds από το χρηματιστήριο

Η πρώτη κίνηση αξιοποίησης της ρευστότητας που διαθέτει η Ελλάκτωρ. Πώς θα αναπτυχθεί η εταιρεία ακινήτων. Κέρδος 4,9 εκατ. ευρώ από την ενδοομιλική συναλλαγή για τους Ολλανδούς της Reggeborgh.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Motor Oil: Περνά στην πράσινη εποχή με διαβατήριο τα κέρδη της διύλισης

Οι επενδύσεις 4 δισ. ευρώ στους τέσσερις στρατηγικοί πυλώνες ανάπτυξης -εκσυγχρονισμός διυλιστηρίου, λιανική, ΑΠΕ, εναλλακτικά καύσιμα και κυκλική οικονομία- αλλάζουν το προφίλ του ομίλου με χρονικό ορίζοντα το 2030.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Από το μηδέν στα 120 εκατ. τα κέρδη της Motor Oil από ανανεώσιμες

Υψηλά περιθώρια διύλισης στις αρχές του 2024, καθώς κλείνουν ή πωλούνται μονάδες στην Ευρώπη. Με την εξαγορά της Άνεμος ο όμιλος έχει εγκατεστημένη ισχύ σε ΑΠΕ 837MW. Τι αναφέρει η διοίκηση για μέρισμα και επενδύσεις.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τι σηματοδοτεί το mega deal της ΔΕΗ με την Intrakat στον χώρο των ΑΠΕ

Η τάση για εξαγορές και συγχωνεύσεις στην Ευρώπη, «κλειδί» για την πράσινη μετάβαση. Πώς από ουραγός στις ΑΠΕ η ΔΕΗ γίνεται πρωταγωνιστής. Μετά την εμβληματική συμφωνία για την Άκτωρ το deal με τη ΔΕΗ εκτινάσσει την αξία της Intrakat.