ΓΔ: 1375.28 -0.42% Τζίρος: 23.58 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:02:31 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
xristos megalou delphi
φωτό: Delphi Economic Forum

Τρ. Πειραιώς: «Πυρετός» επαφών στη Ν. Υόρκη, συναντήσεις με 45 επενδυτές

Μπαράζ επαφών της διοίκησης αυτή την εβδομάδα στη Νέα Υόρκη με ισχυρούς θεσμικούς επενδυτές. Μεγάλο το ενδιαφέρον για το placement. Πού εστιάζουν οι επενδυτές.

Περισσότερες από 40 συναντήσεις με θεσμικούς επενδυτές θα έχει η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς στη Νέα Υόρκη αυτή την εβδομάδα, ενόψει του placement που σχεδιάζει να πραγματοποιήσει τον ερχόμενο Μάρτιο το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Μεταξύ των επενδυτών περιλαμβάνονται ορισμένοι από τους γνωστότερους και μεγαλύτερους επενδυτικούς οίκους, όπως BlackRock, Morgan Stanley, Fidelity, Capital, Wellington, Bank of America κ.α. Το ενδιαφέρον των ξένων θεσμικών είναι πολύ μεγάλο για ελληνικά assets, λόγω της δυναμικής της οικονομίας, με τις τράπεζες να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος, ενώ η Τράπεζα Πειραιώς έχει την τιμητική της ενόψει της διάθεσης της κρατικής συμμετοχής σε επενδυτές.

Χθες, Τρίτη ξεκίνησαν οι συναντήσεις επιτελείου της Τράπεζας Πειραιώς, με επικεφαλής τον διευθύνοντα σύμβουλο Χρήστο Μεγάλου, με επενδυτές στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο διήμερου non deal roadshow που οργάνωσαν για την τράπεζα οι σύμβουλοί της UBS και Goldman Sachs, το οποίο συνεχίζεται και σήμερα. Αμέσως μετά θα ακολουθήσει νέος γύρος ραντεβού με επενδυτές στο πλαίσιο του επίσης διήμερου συνεδρίου που διοργανώνει η JP Morgan από αύριο Πέμπτη μέχρι και την Παρασκευή.

Έχουν προγραμματιστεί περίπου 25 συναντήσεις της Τρ. Πειραιώς με επενδυτές στο πλαίσιο του non deal roadshow, ενώ επιπλέον 20 συναντήσεις θα γίνουν στο πλαίσιο του συνεδρίου της JP Morgan, στο οποίο μετέχουν και οι άλλες συστημικές τράπεζες και εισηγμένες εταιρείες.

Σημειώνεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε roadshow της Τρ. Πειραιώς στο Λονδίνο, το οποίο προσέλκυσε το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον με τη συμμετοχή περίπου 30 επενδυτών.

Όπως έγραψε το BD στις επαφές με τη διοίκηση της τράπεζας οι επενδυτές επικεντρώθηκαν τόσο στη δυναμική και τις προοπτικές της εγχώριας οικονομίας και των εμπορικών τραπεζών όσο και στα ειδικά χαρακτηριστικά της Τράπεζας Πειραιώς που την καθιστούν ένα από τα πιο εντυπωσιακά turnaround stories στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια.

Έχοντας αντιμετωπίσει με επιτυχία τις μεγάλες προκλήσεις – κληρονομία της κρίσης η Τράπεζα Πειραιώς είναι σήμερα η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας σε καταθέσεις - χορηγήσεις, διαθέτει μεγάλη ρευστότητα και παράλληλα έχει ενισχυθεί σημαντικά κεφαλαιακά. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2023 η τράπεζα θα εμφανίσει εξομαλυμένη απόδοση ιδίων κεφαλαίων (RoaTBV) κοντά, και ίσως και υψηλότερα, του 14%.

Στις παρουσιάσεις η διοίκηση της τράπεζας εστιάζει στις αναπτυξιακές προοπτικές της εγχώριας οικονομίας και των τραπεζών ενώ παρουσιάζει αναλυτικά το μεγάλο έργο που έχει πραγματοποιηθεί με την πλήρη εξυγίανση και αναμόρφωση της τράπεζας αλλά και τις σημαντικές αναπτυξιακές κινήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί.

Αποκορύφωμα του μετασχηματισμού της τράπεζας θα αποτελέσουν τα αποτελέσματα για το 2023 που θα παρουσιαστούν στις 23 Φεβρουαρίου και τα οποία εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν σε επίπεδα ρεκόρ. Παράλληλα η διοίκηση θα παρουσιάσει νέους αναθεωρημένους στόχους για την τριετία 2024 – 2026.

Τι ποσοστό του ΤΧΣ θα διατεθεί

Αναφορικά με το αν θα διατεθεί το σύνολο ή τμήμα της συμμετοχής του ΤΧΣ (27%) οι άνθρωποι της Τρ. Πειραιώς σημειώνουν ότι πρόκειται για κυβερνητική απόφαση και παραπέμπουν στις επίσημες ανακοινώσεις.

Σημειώνεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο Bloomberg από το Νταβός σημείωσε ότι δεν έχει αποφασιστεί ακόμη εάν το ελληνικό κράτος θα πουλήσει μέρος ή το σύνολο του μεριδίου του στην Τράπεζα Πειραιώς.

Στο ίδιο μήκος κύματος πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα και οι τελικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν με την εκκίνηση της διαδικασίας διάθεσης των μετοχών σε συνεργασία με το ΤΧΣ αλλά και τους συμβούλους που τρέχουν το project.

Πληροφορίες του BD πάντως αναφέρουν ότι το πιθανότερο ενδεχόμενο είναι να επιλεγεί η διάθεση του συνόλου των μετοχών που ελέγχει ΤΧΣ καθώς η έξοδος του κράτους από τις τράπεζες αποτελεί στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης και θα σφραγίσει την έξοδο της χώρας από την κρίση και την πλήρη επάνοδο της οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος στην ευρωπαϊκή κανονικότητα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ποιοι μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι έκαναν ουρά για μετοχές της Τρ. Πειραιώς

Ξεπέρασε κατά πολύ τις προσδοκίες η επιτυχία του placement. Norges, Goldman, Wellington, Pictet, Schroeder’s, Lazard κ.α. μεταξύ των θεσμικών. Προσφορές 13 δισ. από το εξωτερικό, 1 δισ. από Ελλάδα. Στα 4 ευρώ η τιμή διάθεσης, σήμερα η κατανομή.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τρ. Πειραιώς: Με επιδόσεις ρεκόρ άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για το placement

Με οδηγό την ισχυρή πιστωτική επέκταση, η τράπεζα στοχεύει σε κέρδη 2,9 δισ. στην 3ετία 2024 - 2026 και διανομή μερισμάτων 1,2 δισ. Ιστορικά υψηλές επιδόσεις στο δ' τρίμηνο του 2023. Κατατίθεται το Ενημερωτικό, αρχές Μαρτίου η διάθεση μετοχών του ΤΧΣ.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τρ. Πειραιώς: Αποτελέσματα, νέο business plan και αρχές Μαρτίου το placement

Στις 14/2 μαζί με τα αποτελέσματα του 2023 η διοίκηση θα ανακοινώσει νέο business plan για την τριετία 2024 - 2026. Ακολουθεί το Ενημερωτικό στην Επ. Κεφαλαιαγοράς. Μεγάλο το επενδυτικό ενδιαφέρον για το πακέτο του ΤΧΣ.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Πράσινο φως» από το ΥΠΟΙΚ στο ΤΧΣ για την πώληση των τραπεζικών μετοχών

Τη σύμφωνη γνώμη του υπουργείου εξασφάλισε το Ταμείο για την υλοποίηση της στρατηγικής αποεπένδυσης από τις τράπεζες. Τον Ιανουάριο αρχίζουν οι σχετικές ανταγωνιστικές διαδικασίες. Μεγάλο το επενδυτικό ενδιαφέρον.
Trapeza, trapeza peiraios
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η Τρ. Πειραιώς, η επίθεση Τσίπρα και η «ηρωϊκή» ανακεφαλαιοποίηση του 2015

Τη σημαία του αγώνα κατά της αύξησης κεφαλαίου της Τρ. Πειραιώς σηκώνει ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ το 2015 η «υπερήφανη διαπραγμάτευση» είχε εξαφανίσει 33 δισ. ευρώ από την κεφαλαιοποίηση των τραπεζών με μεγάλο χαμένο το ΤΧΣ.
businessdaily-Peiraiws-Xrimatistirio
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Χρ. Μεγάλου: Πρώτος στόχος να γίνουμε η καλύτερη τράπεζα στην Ελλάδα

Την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης στο ΧΑ κήρυξε ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, τονίζοντας ότι μετά το επιτυχημένο placement η τράπεζα βρίσκεται στον σωστό δρόμο για να πρωταγωνιστήσει και στην Ευρώπη.