ΓΔ: 1424.04 0.16% Τζίρος: 185.19 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
businessdaily-ADMHE-kalodio
Φωτο: ΑΔΜΗΕ

ΑΔΜΗΕ: Διαγωνισμός – πλαίσιο για τα καλωδιακά έργα διασυνδέσεων

Ο διαγωνισμός που προκηρύσσει ο Διαχειριστής αφορά τα έργα για τις διασυνδέσεις των Δωδεκανήσων και των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου.

Διαγωνισμό με σκοπό την σύναψη συμφωνίας – πλαίσιο για τα υποβρύχια καλωδιακά έργα εναλλασσόμενου ρεύματος των διασυνδέσεων των Δωδεκανήσων και των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου προκηρύσσει ο ΑΔΜΗΕ μέσω ανταγωνιστικού διαλόγου. 

Η διαγωνιστική διαδικασία αφορά την ανάδειξη αναδόχων για το έργο: «Μελέτη, Προμήθεια & Εγκατάσταση υποβρύχιων και υπόγειων καλωδίων στο πλαίσιο έργων διασύνδεσης νήσων με το ΕΣΜΗΕ», οκταετούς διάρκειας, με κριτήριο ανάθεσης την πλέον συμφέρουσα από οικονομικής άποψης, προσφορά.

Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, είναι η πρώτη φορά που ο ΑΔΜΗΕ προχωρά σε συμφωνία – πλαίσιο, μία πρακτική που ακολουθείται και από άλλους Eυρωπαίους Διαχειριστές Mεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας

Η διαδικασία αυτή επιλέχθηκε καθώς η διαθεσιμότητα slots σε ό,τι αφορά την παραγωγή υποβρύχιων καλωδίων, τόσο στην ελληνική όσο και στην διεθνή αγορά, είναι εξαιρετικά περιορισμένη.

Με δεδομένη την μεγάλη αύξηση της ζήτησης  λόγω των πολλών υποθαλάσσιων διασυνδέσεων που δρομολογούνται ή κατασκευάζονται διεθνώς, δημιουργείται η ανάγκη έγκαιρης δέσμευσης πλωτών μέσων και γραμμής παραγωγής καλωδίων.

Επιπλέον μέσω της συμφωνίας - πλαίσιο θα εξασφαλισθούν χαμηλότερες τιμές, ενώ θα υπάρξει εξοικονόμηση χρόνου και πόρων μέσω μίας διαγωνιστικής διαδικασίας, εν αντιθέσει με την διενέργεια ξεχωριστών διαγωνισμών.

Η διασύνδεση των νησιών του Αιγαίου με το ηπειρωτικό σύστημα αποτελεί βασική προτεραιότητα στο νέο Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης του ΑΔΜΗΕ 2024-2033. Με τις συνδέσεις αυτές αντιμετωπίζεται η ηλεκτρική απομόνωσή τους, αυξάνεται η αξιοπιστία της τροφοδότησης, μειώνεται το κόστος της παραγόμενης ενέργειας και κατά συνέπεια το κόστος των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ). Επίσης προστατεύεται το περιβάλλον και αξιοποιείται το υψηλό δυναμικό των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) των μη διασυνδεδεμένων νήσων.

Παράλληλα με την κατάργηση της «ηλεκτρικής απομόνωσης» του νησιωτικού χώρου του Αιγαίου, αυξάνεται το μέγεθος της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας.

Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις: Η πρώτη αφορά την επιλογή φορέων κατά την οποία οι ενδιαφερόμενοι θα υποβάλουν αιτήσεις συμμετοχής και η β’ φάση στην οποία οι συμμετέχοντες που προκρίθηκαν στην α’ φάση, θα κληθούν να υποβάλουν την προσφορά τους. 

Στόχος είναι η ολοκλήρωση του διαγωνισμού και η επιλογή του αναδόχου- αναδόχων εντός του έτους. 
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Έως τις 12 Ιουλίου ο διαγωνισμός για το 20% της Αριάδνη Interconnection

Τα υποψήφια επιχειρηματικά σχήματα θα μπορούν να υποβάλλουν τις οικονομικές προσφορές τους μέχρι 12 Ιουλίου, ενώ στη συνέχεια θα ξεκινήσει η διαδικασία της αξιολόγησης από πλευράς ΑΔΜΗΕ.
businessdaily-Manousakis-Manos-ADMHE
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μανουσάκης: Πώς θα προχωρήσει η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – Iσραήλ

Ο CEO του ΑΔΜΗΕ επεσήμανε ότι ο Διαχειριστής ανέλαβε την κατασκευή της διασύνδεσης βασιζόμενος στην ύπαρξη ενός ρυθμιστικού πλαισίου που δεν θα δημιουργεί κίνδυνο για οικονομική ζημία του.
ADMIE-AKTIO
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΑΔΜΗΕ: Θετικές εξελίξεις για το Great Sea Interconnector, η θέση της ΡΑΑΕΥ

Η κρίσιμη απόφαση αναμένεται να ληφθεί, μετά από πολυετείς καθυστερήσεις με την ολοκλήρωση της διαβούλευσης πριν τα τέλη Μαΐου. Ο ΑΔΜΗΕ θα υποβάλει τις επόμενες ημέρες, στο πλαίσιο της διαβούλευσης, τις παρατηρήσεις του.