ΓΔ: 1480.09 -1.09% Τζίρος: 161.72 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Καταδικασμένος σε... ανάπτυξη ο κλάδος: Πενταπλάσια τα ασφάλιστρα στην ΕΕ

Η επιστροφή της οικονομίας στην ανάπτυξη και η μεγάλη απόσταση που πρέπει να καλυφθεί από την Ευρώπη δίνουν στον ασφαλιστικό κλάδο ώθηση μακροχρόνιας ανάπτυξης. Στο 8,9% η αύξηση παραγωγής ασφαλίστρων το 2023.

Τα πρώτα χρόνια της υπερδεκαετούς οικονομικής κρίσης της χώρας, ο ασφαλιστικός κλάδος υπέστη μείωση εργασιών, όμως τα τελευταία χρόνια βρίσκεται εκ νέου σε τροχιά ανάπτυξης και μοιάζει... καταδικασμένος να αναπτυχθεί εντυπωσιακά τα επόμενα χρόνια, καθώς τα κατά κεφαλήν ασφάλιστρα θα πρέπει να συγκλίνουν με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι πενταπλάσιος.

Όπως έχει τονίσει ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας (ΕΑΕΕ) και επικεφαλής της Eurolife FFH Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, «ο ασφαλιστικός κλάδος στην Ελλάδα αναπτύσσεται ταχύτερα σε σχέση με το ΑΕΠ και έχει πολύ μεγάλες προοπτικές περαιτέρω ενίσχυσης όταν εξορθολογιστεί το συνταξιοδοτικό σύστημα». Συνάμα, έχει τονίσει πως η χώρα μας είναι μια από τις πιο υπασφαλισμένες χώρες της Ε.Ε., καθώς τα ετήσια κατά κεφαλή ασφάλιστρα στην Ελλάδα είναι μόλις 368 ευρώ, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 2.300 ευρώ!

Οι μεγάλες φυσικές καταστροφές και η κλιματική αλλαγή φέρνουν με ακόμη ισχυρότερο momentum τον κλάδο στο προσκήνιο, ανοίγοντας τομείς που στην Ελλάδα ακόμη είναι σε εντελώς ανώριμο στάδιο, άρα με μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης. Σε κάθε περίπτωση, ο κλάδος των ασφαλειών στην Ελλάδα έχει μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης, καθώς η ελληνική παραγωγή αντιστοιχεί μόλις στο 2,7% του ΑΕΠ έναντι 7,6% της ευρωπαϊκής παραγωγής.

Η κινητικότητα στον κλάδο οφείλεται στο γεγονός πως οι εργασίες του είναι συνυφασμένες με την πορεία του ΑΕΠ. Δεδομένου ότι η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει την επόμενη εξαετία πόρους 72 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ και όλοι οι αναλυτές εκτιμούν ότι η ανάκαμψη της οικονομίας – αν η απορρόφηση των κονδυλίων είναι γρήγορη και αποτελεσματική – θα είναι εντυπωσιακή.

Χαώδης διαφορά στα ασφάλιστρα από την Ευρώπη

Η απόσταση ως προς τον βαθμό διείσδυσης της ιδιωτικής ασφάλισης που χωρίζει την Ελλάδα από άλλες χώρες είναι μεγάλη, όπως έχει τονίσει το ΙΟΒΕ στην έκθεση που δημοσίευσε πέρυσι για τον ασφαλιστικό κλάδο. Τα ασφάλιστρα ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι κατά πολύ χαμηλότερα στην Ελλάδα και στους δύο κλάδους ασφάλισης (ζημιών και ζωής).

Ειδικότερα:

  • Με συνολικό μέγεθος ασφαλιστικής αγοράς που αντιστοιχεί σε κατά κεφαλή ασφάλιστρα ύψους €407 (στοιχεία 2020), η Ελλάδα καταλαμβάνει μία από τις χαμηλότερες θέσεις στην Ευρώπη –η αντίστοιχη μέση τιμή για το σύνολο των ευρωπαϊκών αγορών είναι 5,1 φορές μεγαλύτερη (€2.093/άτομο).
  • Μεγαλύτερη απόσταση εντοπίζεται στον βαθμό ανάπτυξης των ασφαλίσεων ζωής, όπου τα κατά κεφαλή ασφάλιστρα στην Ευρώπη, κατά μέσο όρο, είναι 5,7 φορές μεγαλύτερα σε σύγκριση με την Ελλάδα. Ομοίως, στις ασφαλίσεις κατά ζημιών τα κατά κεφαλή ασφάλιστρα στην Ευρώπη είναι κατά μέσο όρο 4,6 φορές υψηλότερα έναντι της Ελλάδας.
  • Ακόμα και μετά από την απομόνωση των διαφορών στη διείσδυση της ιδιωτικής ασφάλισης που μπορεί να αποδοθούν σε διαφορές στο κατά κεφαλή ΑΕΠ σε όρους μονάδων αγοραστικής δύναμης (PPS), η υστέρηση της ελληνικής αγοράς παραμένει σημαντική.
  • Σε όρους προσαρμοσμένων κατά κεφαλή ασφαλίστρων, η ασφαλιστική αγορά κατά ζημιών στην Ευρώπη έχει κατά μέσο όρο σχεδόν τριπλάσιο μέγεθος συγκριτικά με την ελληνική αγορά.
  • Αντίστοιχα, η αγορά ασφαλίσεων ζωής είναι κατά μέσο όρο 3,6 φορές μεγαλύτερη.
  • Συνολικά, ο προσαρμοσμένος με βάση το κατά κεφαλή ΑΕΠ βαθμός διείσδυσης της ιδιωτικής ασφάλισης στην Ευρώπη είναι κατά 3,2 φορές μεγαλύτερος συγκριτικά με την Ελλάδα, όταν χωρίς τη διόρθωση για τις εισοδηματικές διαφορές είναι 5,1 φορές μεγαλύτερος.

Το ΙΟΒΕ τονίζει ότι, εκτός από το επίπεδο του κατά κεφαλή ΑΕΠ, οι διαφορετικοί βαθμοί διείσδυσης της ιδιωτικής ασφάλισης στην Ελλάδα σε σύγκριση με άλλα ευρωπαϊκά κράτη εξηγούνται από παράγοντες όπως η μη θεσμοθέτηση συμπληρωματικού ρόλου της ιδιωτικής ασφάλισης στα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης, η έλλειψη εφαρμογής φορολογικών κινήτρων, οι λιγότερες ρυθμίσεις για υποχρεωτική ασφάλιση σε κλάδους εκτός των οχημάτων, η αντίληψη των πολιτών για το «δίχτυ» προστασίας που οφείλει να παρέχει το ελληνικό κράτος σε περίπτωση συμβάντων που προκαλούν μεγάλες ζημιές και η ελλιπής χρηματοοικονομική εκπαίδευση των πολιτών.

Στα 5,26 δισ. ευρώ η συνολική παραγωγή ασφαλίστρων το 2023

Σύμφωνα με την ετήσια στατιστική έκθεση για την ασφαλιστική αγορά που δημοσίευσε η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος, το σύνολο της ασφαλιστικής παραγωγής το 2023 ανήλθε στα 5.265.626.649 ευρώ, καταγράφοντας αύξηση κατά 8,9% έναντι του 2022 που ήταν στα 4,99 δισ. ευρώ.

Οι Ασφαλίσεις Ζωής ανήλθαν στα 2,564 δισ. ευρώ το 2023 καταγράφοντας αύξηση κατά 5,7% έναντι του 2022. Οι Ασφαλίσεις κατά Ζημιών έφτασαν στα 2,701 δισ. ευρώ, καταγράφοντας άνοδο 12,1% έναντι του 2022. Από αυτές, τα 764 εκατ. ευρώ ήταν Αστική ευθύνη οχημάτων (+3,2% έναντι του 2022) και τα 1,937 δισ. ευρώ ήταν Λοιποί κλάδοι κατά ζημιών (+16% έναντι του 2022).

Παραγωγή ασφαλίστρων το 2023 (ποσά σε δισ. ευρώ)

 2023Μεταβολή %
Ασφαλίσεις Ζωής2,5645,70%
Ασφαλίσεις κατά Ζημιών2,70112,10%
εκ των οποίων  
Αστική ευθύνη οχημάτων0,7633,20%
Λοιποί κλάδοι κατά Ζημιών1,93716,00%
Σύνολο5,2658,90%

Ασφάλιση Ζωής

asfalistra_zois

Ασφαλίσεις κατά ζημιών

asfalisi_zimion

 

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news
Το παρόν άρθρο είναι μέρος του Αφιερώματος Ράλι ανάπτυξης από τον ασφαλιστικό κλάδο: Οι ευκαιρίες και οι προκλήσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ο χορός των deals στις ασφάλειες: Νέο σκηνικό με είσοδο ξένων κεφαλαίων

Πώς πέρασε σταδιακά στον έλεγχο διεθνών κεφαλαίων και ασφαλιστικών ομίλων ο ελληνικός ασφαλιστικός τομέας. Συμφωνία - κλειδί τα τελευταία χρόνια η εξαγορά της Ευρωπαϊκής Πίστης από την Allianz. Ποια άλλα μεγάλα deals έγιναν.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

R. Gauci: Αλλάζουν όλα για τους ασφαλιστές της Εθνικής Ασφαλιστικής

Άνοιξε τα χαρτιά του ο νέος CEO της εταιρείας, περιγράφοντας το νέο πρότυπο για τη λειτουργία των ασφαλιστικών συμβούλων και τονίζοντας ότι κάποιοι παλιοί εργαζόμενοι δεν θέλουν ή δεν μπορούν να το αφομοιώσουν.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τα μεγάλα deal στις ασφάλειες και η... παραφωνία της Εθν. Ασφαλιστικής

Τι δείχνουν τα στοιχεία για τις τέσσερις μεγάλες συμφωνίες: από το premium 34% για την Ευρωπαϊκή Πίστη, στο discount 65% για την Εθνική Ασφαλιστική. Δύο λόγοι που πίεσαν το τίμημα και οι αιτιάσεις για τους χειρισμούς της Εθνικής. Τα μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης του κλάδου.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

​​​​​​​«Απόβαση» στην Αθήνα από την κρητική εταιρεία Τσατσαρωνάκης

Στην πιο αναπτυξιακή φάση της 76χρονης ιστορίας βρίσκεται η χανιώτικη εταιρεία «Το Μάννα» Ν. Τσατσαρωνάκης ΑΒΕΕ καθώς ετοιμάζεται να δημιουργήσει μεγάλη παραγωγική μονάδα στην Αθήνα, ενώ μετατρέπεται σε όμιλο.