ΓΔ: 1480.09 -1.09% Τζίρος: 161.72 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Ράλι ανάπτυξης από τον ασφαλιστικό κλάδο: Οι ευκαιρίες και οι προκλήσεις

Η σύγκλιση με την Ευρώπη ανοίγει μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης στον κλάδο και έχει προσελκύσει ισχυρά ξένα κεφάλαια. Δυναμική αύξηση ασφαλίστρων και τη φετινή χρονιά. Πονοκέφαλος οι φυσικές καταστροφές.

Στην αφετηρία μιας αναπτυξιακής κούρσας με διάρκεια βρίσκεται ο ελληνικός ασφαλιστικός κλάδος, καθώς το μεγάλο του στοίχημα είναι η σύγκλιση με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο κλάδος βγήκε ενισχυμένος από την περιπέτεια της μεγάλης οικονομικής κρίσης, καθώς προσέλκυσε ισχυρά ξένα κεφάλαια και διεθνείς εταιρείες με μεγάλο κύρος, ενώ καλείται να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της νέας εποχής, που απορρέουν από την κλιματική αλλαγή και την αύξηση του κόστους των φυσικών καταστροφών.

Η ιδιωτική ασφάλιση στην Ελλάδα έχει μείνει ουραγός σε σχέση με τον ευρωπαϊκό κλάδο και οι εταιρείες ποντάρουν στην κάλυψη αυτού του χάσματος τα επόμενα χρόνια για να αντλήσουν ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα κατά κεφαλήν ασφάλιστρα στην Ελλάδα είναι μόλις 368 ευρώ, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 2.300 ευρώ. Οι κλάδοι ζωής και υγείας έχουν τα μεγαλύτερα περιθώρια ανάπτυξης, ενώ η ασφάλιση έναντι του κινδύνου φυσικών καταστροφών αλλάζει τις προοπτικές για τον κλάδο ζημιών.

Δείγματα αυτής της ισχυρής αναπτυξιακής δυναμικής δόθηκαν το 2023, καθώς η συνολική παραγωγή ασφαλίστρων αυξήθηκε κατά 8,9% και ανήλθε στα 5,26 δισ. ευρώ. Η μεγαλύτερη αύξηση (12,1%) καταγράφηκε στα ασφάλιστρα του κλάδου ζημιών, αλλά και τα ασφάλιστρα του κλάδου ζωής ήταν σημαντικά αυξημένα (κατά 5,7%).

Τα ισχυρά αναπτυξιακά περιθώρια του ασφαλιστικού κλάδου της χώρας δεν έχουν περάσει απαρατήρητα από διεθνείς ασφαλιστικούς κολοσσούς και επενδυτικά κεφάλαια (όπως το CVC Capital Partners, που εξαγόρασε την Εθνική Ασφαλιστική). Η είσοδος ξένων παικτών, με κινήσεις όπως η εξαγορά της Ευρωπαϊκής Πίστης από τον γερμανικό κολοσσό της Allianz, έχει οδηγήσει σε πλήρη αναδιάταξη της μετοχικής του σύνθεσης και στον σχεδόν πλήρη έλεγχό του από ξένα κεφάλαια.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι οι ξένοι παίκτες είναι πλέον διατεθειμένοι να πληρώσουν υψηλά τιμήματα για να πάρουν μια θέση στην ελληνική αγορά, όπως έδειξε το υψηλό τίμημα των 252 εκατ. ευρώ για την Ευρωπαϊκή Πίστη, γεγονός που αντανακλά την πεποίθησή τους ότι η Ελλάδα θα προσφέρει υψηλές αποδόσεις τα επόμενα χρόνια μέσα από το στοίχημα της σύγκλισης.

Οι πρώτοι μήνες του τρέχοντος έτους δείχνουν ότι η παραγωγή ασφαλίστρων αυξάνεται σημαντικά και είναι εφικτός ο στόχος, όπως εκτιμούν στελέχη του κλάδου, για μια αύξηση ακόμη και πάνω από 10% το 2024. Προκλήσεις για τις εταιρείες αποτελούν τα υψηλά κόστη των νοσοκομειακών καλύψεων, η αύξηση των αποζημιώσεων για τροχαία ατυχήματα, αλλά πρωτίστως οι υψηλές αποζημιώσεις για φυσικές καταστροφές, που πέρυσι ξεπέρασαν τα 400 εκατ. ευρώ, φτάνοντας σε επίπεδο ρεκόρ, ενώ τα τελευταία τριάντα χρόνια οι αποζημιώσεις αυτής της κατηγορίας δεν είχαν ξεπεράσει τα 1 δισ. ευρώ.

Η εξέλιξη του ασφαλιστικού κλάδου διεθνώς, από την εποχή του πρώτου ασφαλιστικού ταμείου για τις χήρες και τα ορφανά των παστόρων της Σκωτίας, είναι θεαματική. Στη σύγχρονη εποχή, κάθε κίνδυνος μπορεί να ασφαλιστεί, αλλά η μεγαλύτερη πρόκληση για τις εταιρείες είναι πλέον η κλιματική αλλαγή, που έχει εκτοξεύσει σε πρωτοφανή ύψη τις δαπάνες αποζημίωσης ασφαλιστικών καταστροφών. Είναι χαρακτηριστικό ότι την τελευταία τετραετία οι αποζημιώσεις για φυσικές καταστροφές παγκοσμίως ξεπέρασαν ετησίως τα 100 δισ. δολ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news