ΓΔ: 1490.46 -0.08% Τζίρος: 119.96 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΣΕΒ

Θετικές οι πρώτες ενδείξεις από τα σεισμικά για φυσικό αέριο στην Κρήτη

Η τελική αξιοποίηση των αποθεμάτων εξαρτάται από μια σειρά από παράγοντες όπως η ποσότητα του φυσικού αερίου και η εμπορεύσιμη ποιότητα του. Άλλα δύο χρόνια θα χρειαστούν μέχρι τις γεωτρήσεις και την εκμετάλλευση.

Δύο χρόνια απαιτούνται μέχρι να μπορέσει η κοινοπραξία της Exxon με την Helleniq Energy να προχωρήσει στη γεώτρηση και εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στην Κρήτη, σύμφωνα με τον CEO Ανδρέα Σιάμισιη, σε ένα παγκόσμιο ενεργειακό μέτωπο όπου τα ορυκτά καύσιμα θα συνεχίσουν να αποτελούν βασικό συστατικό για δεκαετίες ακόμα.

Παρά τη μεγάλη στροφή διεθνώς προς την ενέργεια με μηδενικό αποτύπωμα του άνθρακα, αυξάνονται οι έρευνες και η αξιοποίηση των υδρογονανθράκων σε χώρες όπως η Νορβηγία και οι ΗΠΑ, με το σκεπτικό ότι θα αποσυρθούν από την ενεργειακή αγορά αργότερα, παρά νωρίτερα.

Μιλώντας στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών χθες, ο κ. Σιάμισιης ανέφερε ότι η κοινοπραξία έχει ολοκληρώσει τις σεισμικές έρευνες για τους υδρογονάνθρακες στη Νότια Κρήτη και το Ιόνιο και αναλύει τα δεδομένα, ενώ την ίδια στιγμή προχωράει με ένα φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμα.

«Η έρευνα των υδρογονανθράκων είναι μια διαδικασία αρκετά μεγάλη σε χρονικό ορίζοντα. Τα τελευταία χρόνια έχουμε προσπαθήσει ως εταιρεία να κάνουμε αυτή την προσπάθεια όσο πιο μεθοδικά μπορούμε. Έχουμε ολοκληρώσει τα σεισμικά και προσπαθούμε να τα κατανοήσουμε», τονίζει ο ίδιος.

«Στις περιοχές που εμπλεκόμαστε είμαστε περίπου γύρω στους 12-18 μήνες μακριά από το να πάρουμε απόφαση για την επόμενη φάση, που είναι η γεώτρηση. Και αυτή απέχει κάποιους μήνες τουλάχιστον από την απόφαση για εκμετάλλευση. Είναι μια διαδικασία που θέλει το χρόνο της», πρόσθεσε ο κ. Σιάμισιης.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των αναλυτών με αφορμή τα αποτελέσματα του 2023 που έλαβε χώρα στις αρχές Μαρτίου, ο κ. Σιάμισιης έκανε λόγο για λήψη της σχετικής επενδυτικής απόφασης για τις γεωτρήσεις στο τέλος του 2024.

Πηγές τονίζουν στο Business Daily ότι οι πρώτες ενδείξεις από τα σεισμικά στοιχεία είναι θετικές, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι η τελική αξιοποίηση των αποθεμάτων εξαρτάται από μια σειρά από παράγοντες όπως η ποσότητα του φυσικού αερίου και η εμπορεύσιμη ποιότητα του.

Οι γεωτρήσεις

Παρά τις δημόσιες τοποθετήσεις πολλών ηγετών υπέρ της πράσινης μετάβασης, δεν είναι λίγες οι κυβερνήσεις που ακολουθούν βήματα στην αντίθετη κατεύθυνση. 

Στις ΗΠΑ, η κυβέρνηση Μπάιντεν είναι η πρώτη που ενστερνίστηκε τον στόχο της επίτευξης των καθαρών μηδενικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, όμως η «βρόμικη ενέργεια» συνεχίζει να σημειώνει ισχυρή ανάπτυξη. 

Πρόσφατα, η παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ έφθασε τα 13,2 εκατ βαρέλια την ηµέρα, αριθμό-ρεκόρ, κατατάσσοντας την Αµερική ως πρώτη δύναµη στον κόσµο στην παραγωγή ορυκτών καυσίµων, ενώ η χώρα πρόκειται να επενδύσει δημόσιο χρήμα για την επέκταση της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Μπαχρέιν.

Στην Νορβηγία, ένα πρωτοποριακό κράτος σε πολλούς περιβαλλοντικούς τομείς, οι εταιρείες υδρογονανθράκων θα ανοίξουν περισσότερα ερευνητικά πηγάδια φέτος, καθώς η χώρα επιδιώκει να διατηρήσει τη θέση της ως βασικός προμηθευτής πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Ακόμα, το Ηνωμένο Βασίλειο υποστηρίζει τον κλάδο, καθώς η κυβέρνηση ανακοίνωσε 24 νέες άδειες για έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Βόρεια Θάλασσα τον Ιανουάριο.

Ο πρωθυπουργός της Μ.Βρετανίας, ο Ρίσι Σούνακ, ο οποίος έχει δεχθεί σφοδρή κριτική για αυτή την απόφαση, αμύνθηκε επικαλούμενος την ανάγκη να εξασφαλιστεί η ενεργειακή σταθερότητα της χώρας.

Στην Ελλάδα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έλαβε την ίδια θέση σχετικά με την Κρήτη. «Η χώρα μας, ασχέτως της προσήλωσης που έχει στη γρήγορη πράσινη μετάβαση, οφείλει να διερευνήσει αν έχει αυτήν τη στιγμή τη δυνατότητα να εξορύξει φυσικό αέριο, το οποίο θα συμβάλλει όχι μόνο στην ενεργειακή ασφάλεια τη δική μας αλλά και στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης», δήλωσε πρόσφατα ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Νέες επενδύσεις

Στο μεταξύ, η Helleniq Energy συνεχίζει τη πράσινη στροφή της. Ο κ. Σιάμισιης αναφέρθηκε σε νέα έργα έως 4 δισ. ευρώ που θα τρέξει ο όμιλος μέσα στα επόμενα χρόνια με στόχο την αξιοποίηση νέων πράσινων τεχνολογιών. Όπως είπε, μέσα στην επόμενη δεκαετία αναμένεται η κατασκευή ενός μεγάλου hub στη Θεσσαλονίκη που θα συνδυάζει φωτοβολταϊκά έργα 600 μεγαβάτ με το διυλιστήριο του ομίλου και στη συνέχεια με μπαταρίες, με στόχο την παραγωγή πράσινου υδρογόνου. 

Παράλληλα, ο όμιλος στοχεύει στη δέσμευση διοξειδίου του άνθρακα και στη συλλογή και αποθήκευσή του για τη δημιουργία «μπλε» υδρογόνου και την παραγωγή συνθετικών καυσίμων με πολύ χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα.

Σημειώνεται ότι η Helleniq Energy έχει προχωρήσει σε επενδύσεις άνω των 500 εκατ. ευρώ σε έργα πράσινης ενέργειας, δημιουργώντας ένα χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ άνω των 350 MW σε λειτουργία και 700 MW σε προχωρημένη φάση ανάπτυξης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

fysiko aerio
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Φυσικό Αέριο: Μάχη για τα μερίδια αγοράς στην αγορά της ενέργειας

Δύσκολη για τους εναλλακτικούς παρόχους η προσέλκυση καταναλωτών από τη ΔΕΗ, τονίζει ο Γ. Μητρόπουλος, γενικός διευθυντής της Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας. Τι θα γίνει με τις τιμές του ρεύματος.
ELPE_Siamisis
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ρίχνει τους τόνους η Helleniq Energy για τις γεωτρήσεις στην Κρήτη

Στο τέλος του έτους οι αποφάσεις για την Κρήτη, τονίζει ο Α. Σιάμισιης, παρά τις προσδοκίες για επίσπευση που είχαν δημιουργηθεί. Με υψηλά περιθώρια άρχισε το 2024, δημιουργούνται προϋποθέσεις για νέο υψηλό μέρισμα.
Helleniq Energy, ELPE
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΕΛΠΕ: Αύξηση κερδών στο γ' τρίμηνο με την άνοδο των τιμών πετρελαίου

Οι σημαντικά μειωμένες διεθνείς τιμές κατά το α' εξάμηνο οδήγησαν σε πτώση 59% της κερδοφορίας του ομίλου, στα 462 εκατ. ευρώ, παρότι στο γ' τρίμηνο τα κέρδη αυξήθηκαν από 253 σε 300 εκατ. ευρώ.
DEPA Emporias
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Γιατί ναυάγησε η πώληση της ΔΕΠΑ Εμπορίας: Τα νέα σενάρια για την εταιρεία

Οι δικαστικές εκκρεμότητες με την ELFE και η μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου έβαλαν φρένο στην ιδιωτικοποίηση. Προτεραιότητα τώρα οι επενδύσεις σε ΑΠΕ και στη συμβατική ηλεκτροπαραγωγή.