ΓΔ: 1490.46 -0.08% Τζίρος: 119.96 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
masoutis_kerkyra
Το κατάστημα της αλυσίδας Μασούτης στην Κέρκυρα.

Πού ανοίγει νέα καταστήματα η Μασούτης, γιατί δημιουργεί εταιρεία ακινήτων

Το 18ο κατάστημά της στην Κέρκυρα εγκαινίασε η Μασούτης, ενώ δρομολογεί το άνοιγμα και στη Λευκάδα. Τρία καταστήματα σε Αττική και Χαλκίδα. Αξιοποιούνται ακίνητα αξίας 250 εκατ. ευρώ με νέα εταιρεία.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το στρατηγικό πρόγραμμα επέκτασης στη νησιωτική και νότια Ελλάδα της βορειοελλαδίτικης αλυσίδας σούπερ μάρκετ Διαμαντής Μασούτης Α.Ε., η οποία συνεχίζει την επέκτασή της στο λεκανοπέδιο της Αττικής μέσω ανοίγματος στρατηγικών καταστημάτων, ενώ πλέον έχει βάλει πλώρη για τα νησιά του Ιονίου, όπου πλην της Κέρκυρας δεν έχει παρουσία.

Η αλυσίδα προχωρά στη δημιουργία εταιρείας αξιοποίησης ακινήτων, καθώς διαθέτει δεκάδες ακίνητα μεγάλης αξίας, θα επεκταθεί για πρώτη φορά στην ιστορία της μέσω franchise με τη δημιουργία ευέλικτων και λειτουργικών καταστημάτων μέσα στον αστικό ιστό, ενώ δρομολογεί την περαιτέρω «κάθοδο» και στα άλλα νησιά του Ιονίου, έχοντας αγοράσει εκτάσεις στη Λευκάδα όπου θα ανοίξει καταστήματα. 

Για την Αττική, το πλάνο της οργανικής ανάπτυξης περιλαμβάνει νέα καταστήματα, ένα μεγάλο Grand Μασούτης στις Τρεις Γέφυρες όπου υλοποιεί οικιστική συνολική επένδυση 40 εκατ. ευρώ, το οποίο θα είναι έτοιμο το 2025, ενώ φέτος θα ανοίξει καταστήματα στη Νέα Σμύρνη και στη Χαλκίδα. Η επένδυση στις Τρεις Γέφυρες υλοποιείται σε μεγάλο ιδιόκτητο ακίνητο των πέντε στρεμμάτων, όπου πλην του Grand Μασούτης, θα δημιουργηθούν και άλλοι εμπορικοί χώροι, πρατήριο καυσίμων αλλά και δύο 9όροφες πολυκατοικίες καθαρά οικιστικού ενδιαφέροντος. 

Σε ό,τι αφορά το real estate, η Διαμαντής Μασούτης είναι και ένας μεγάλος διαχειριστής ακινήτων, αφού ένα σημαντικό τμήμα των καταστημάτων της, περίπου 80, από τα μεγαλύτερα σε εμβαδό, είναι ιδιόκτητα, με την αξία τους να εκτιμάται πάνω από 250 εκατ. ευρώ. Στόχος είναι να γίνει η καλύτερη δυνατή αξιοποίησή τους, σε μια συγκυρία που οι τιμές ακινήτων για νέα καταστήματα έχουν εκτοξευτεί. 

Αναφορικά με την περαιτέρω κάθοδο στο Ιόνιο, δεύτερος σταθμός μετά την Κέρκυρα που ήδη έχει γίνει leader στο λιανικό εμπόριο τροφίμων του νησιού, είναι η Λευκάδα όπου έχουν αγοραστεί δύο οικόπεδα και σχεδιάζεται δημιουργία καταστημάτων, με την αρχική επένδυση να φτάνει το 1,7 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία δεν έχει καθόλου παρουσία ούτε στη Λευκάδα, ούτε στη Ζάκυνθο ούτε στην Κεφαλλονιά και μέσα στο στρατηγικό πλάνο της είναι να αποκτήσει παρουσία σε όλες τις περιοχές που έχουν αυξημένο τουριστικό ενδιαφέρον.

Πάγια τακτική του management της εταιρείας είναι να κάνει δυναμικό άνοιγμα στην εκάστοτε αγορά, να μπαίνει και να αποκτά αμέσως ικανό μερίδιο και γι’ αυτό το λόγο, συχνά επιλέγει τις εξαγορές μικρότερων αλυσίδων, ώστε να αποκτά γρήγορα υπολογίσιμη παρουσία. Αυτό έγινε και με την εξαγορά της Προμηθευτικής όπου απέκτησε έτσι (μικρή αλλά με προοπτικές) παρουσία στο λεκανοπέδιο της Αττικής, το ίδιο έγινε με την εξαγορά της αλυσίδας Δήμητρα στην Κέρκυρα, αλλά και με την εξαγορά του 50% της ΣΥΝ.ΚΑ Κρήτης Υπεραγορές Α.Ε. στην Κρήτη. 

Συνολικά για φέτος η εταιρεία θα διαθέσει 24 εκατ. ευρώ για ανακαινίσεις και δημιουργία νέων καταστημάτων, ενώ μέσω στο τρέχον έτος, θα πραγματοποιηθεί ανακαίνιση 15 καταστημάτων, από τα οποία 12 στην περιφέρεια και τρία στην Αθήνα. Μέχρι σήμερα από τις αρχές του χρόνου έχουν ανακαινιστεί πέντε καταστήματα. Ένα στην Σαντορίνη, δύο στην Κέρκυρα, ένα στην Μήλο και ένα στα Τρίκαλα.

Εγκαίνια του 18ου καταστήματος στην Κέρκυρα 

Το Σάββατο 19 Απριλίου η Διαμαντής Μασούτης εγκαινίασε το μεγαλύτερο κατάστημά της στην Κέρκυρα και δεύτερο μεγαλύτερο σε όλο το νησί. Πρόκειται για ανακαινισμένο κατάστημα που έχει μεγάλη ιστορία, το οποίο διαθέτει ωφέλιμο χώρο 1.600 τ.μ. με αποθηκευτικές υποδομές.

masoutis_egkainia_Kerkyra

Ο κ. Γιάννης Μασούτης και ο βουλευτής Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας κ. Στέφανος Γκίκας κόβουν την κορδέλα των εγκαινίων του καταστήματος στην Κέρκυρα.

Πλέον η Μασούτης διαθέτει 18 καταστήματα στο νησί των Φαιάκων, που κάνουν 50 εκατ. τζίρο, ήτοι το 4-5% του συνολικού τζίρου του ομίλου. Στο νέο κατάστημα απασχολούνται 30 εργαζόμενοι, ενώ συνολικά στο νησί η εταιρεία έχει 314 εργαζόμενους. Στα άμεσα σχέδια είναι η δημιουργία cash & carry το οποίο θα βρίσκεται απέναντι από το κατάστημα που εγκαινίασε το Σάββατο και σε κομβική περιοχή με εύκολη οδική πρόσβαση. 

Αναφορικά με το πιλοτικό άνοιγμα μέσω franchise, θα γίνει με 19 καταστήματα σε συνεργασία με τα Express Market που ήδη διαθέτει, με αρχή από τη Βόρεια Ελλάδα που είναι περιοχή που γνωρίζει το… DNA της επιχείρησης και κατόπιν θα το επεκτείνει και νοτιότερα. 

Με καλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης έναντι της αγοράς 

Η αλυσίδα Μασούτης «τρέχει» με καλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης έναντι της υπόλοιπης αγοράς, που είτε είναι στάσιμη, είτε υποχωρεί. Σημειώνεται ότι το 2023 έσπασε για πρώτη φορά στην ιστορία της το φράγμα του 1 δισ. τζίρο (έναντι 924 εκατ. ευρώ το 2022), έχοντας ρυθμό ανάπτυξης 16% (λόγω της προσθήκης των καταστημάτων της Κέρκυρας και των υπολοίπων), ενώ φέτος το πρώτο τρίμηνο τρέχει με ρυθμό 7,5%, με την εταιρεία να έχει μερίδιο αγοράς 10% στο σύνολο του λιανικού εμπορίου τροφίμων στην Ελλάδα. 

Η εταιρεία συνεχίζει να βρίσκεται σε αναζήτηση κεντρικών αποθηκών στην Αττική καθώς έως τώρα το άνοιγμα στην Αθήνα και στη νησιωτική Ελλάδα υποστηρίζεται από το μεγάλο logistics center της Θεσσαλονίκης, κάτι που ανεβάζει σημαντικά το κόστος διαχείρισης εμπορευμάτων και μεταφοράς. 

Ο πέμπτος μεγαλύτερος εργοδότης στην Ελλάδα 

Η αλυσίδα σούπερ μάρκετ Διαμαντής Μασούτης ιδρύθηκε πριν από 48 χρόνια, το 1976 στη Θεσσαλονίκη, ενώ πλέον διαθέτει ένα δίκτυο 390 καταστημάτων, εκ των οποίων τα 24 είναι Cash & Carry, ενώ διαθέτει και 15 Grand Μασούτης. 

Πλέον αποτελεί το μεγαλύτερο εργοδότη της Βόρειας Ελλάδος και τον πέμπτο μεγαλύτερο σε όλη την Ελλάδα, απασχολεί 10.800 εργαζόμενους, με το 19% αυτών να βρίσκονται στην εταιρεία πάνω από δέκα χρόνια και το 44% πάνω από είκοσι χρόνια, ενώ συνεχίζει να λειτουργεί – παρά τη γιγάντωσή της – με κουλτούρα οικογενειακής επιχείρησης, κάτι που οδηγεί σε μεγάλη εργασιακή πιστότητα. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Πόδι» στην Κρήτη βάζει ο Μασούτης με την εξαγορά του 50% της ΣΥΝΚΑ

Πρόκειται για μια στρατηγική συνεργασία που θα «απλώσει» τη Μασούτης και στην Κρήτη, τον κορυφαίο τουριστικό προορισμό της χώρας, ενώ τις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένεται να ανακοινωθεί η συνεργασία με τα ΣΥΝ.ΚΑ.
masoutis
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Γ. Μασούτης στο BD: Πάνω από 1,1 δισ. θα ανέλθουν οι πωλήσεις το 2022

Διευρύνει το αποτύπωμά της η αλυσίδα σούπερ μάρκετ με την εξαγορά της Δεναξάς, ενώ είχε προηγηθεί η απόκτηση του 60% της ΣΥΝΚΑ. Ενίσχυση του δικτύου στην Αττική με τρία νέα καταστήματα υπεραγορών.
masoutis
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Γ. Μασούτης: Η άκαρπη προσπάθεια εξαγοράς της Bazaar και τα σχέδια για την Αττική

Η διαφορά των δυο πλευρών στο τίμημα οδήγησε σε αδιέξοδο τις συζητήσεις για την εξαγορά της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Bazaar. Κεντρικός στόχος η επέκταση στην αγορά της Αθήνας ώστε να καταστεί πανελλαδικός παίχτης.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Χρυσό» τρίμηνο στα σούπερ μάρκετ με αύξηση του τζίρου σε 1,5 δισ. ευρώ

Καταναλωτική φρενίτιδα έφερε η καραντίνα τον Μάρτιο, με αύξηση των πωλήσεων κατά 26,9%, ενώ συνολικά το α' τρίμηνο ο τζίρος αυξήθηκε κατά 12,2%. Κερδισμένα τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΖΑΓΟΡΙΝ: Ένα success story 108 ετών από τον Συνεταιρισμό του Πηλίου

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου ιδρύθηκε το μακρινό 1916 και παράγει τα φημισμένα μήλα Ζαγορίν. Ήταν ο πρώτος στην Ευρώπη που κατοχύρωσε ΠΟΠ συνεχίζει την επιτυχημένη πορεία του.