ΓΔ: 1490.46 -0.08% Τζίρος: 119.96 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Πάει σε δεκαπλάσιες επενδύσεις η ΕΥΔΑΠ, ενώ κρατά χαμηλά τα τιμολόγια

Όπως υπογράμμισε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Χ. Σαχίνης οι επενδύσεις έχουν εκτοξευτεί από τα 15 εκατ. ευρώ στα 85 εκατ. ευρώ φέτος ενώ τα επόμενα χρόνια θα φτάσουν τα 150 εκατ. σε ετήσια βάση.

Αυξάνει δυναμικά την επενδυτική της δραστηριότητα η ΕΥΠΑΠ, με εξαπλασιασμό των επενδύσεων φέτος και στόχο να δεκαπλασιαστούν στο προσεχές μέλλον. Παράλληλα, όμως, η διοίκηση τονίζει ότι θα διατηρηθούν χαμηλά τα τιμολόγια του νερού.

Όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, Χάρης Σαχίνης στην εκδήλωση για τα εγκαίνια του νέου Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) Κορωπίου - Παιανίας, «η ΕΥΔΑΠ προχωράει με ένα συνολικό πακέτο επενδύσεων τα επόμενα 10 χρόνια ύψους 2 δισ. ευρώ. Από αυτά τα μισά είναι χρηματοδοτούμενα και με τη βοήθεια του ρυθμιστή, που επιβλέπει ότι διαχειριζόμαστε τα χρήματα των καταναλωτών σωστά, θα κριθούν ποια έργα είναι απαραίτητα να γίνουν».

Ο κ. Σαχίνης τόνισε πως η εταιρεία συνεχίζει να αυξάνει τις επενδύσεις της, θέλοντας παράλληλα να διατηρήσει χαμηλά τα τιμολόγια, με την ΕΥΔΑΠ να έχει τη δεύτερη θέση στις φθηνότερες χρεώσεις νερού. «Οι επενδύσεις μας έχουν εκτοξευτεί από τα 15 εκατ. ευρώ που κάναμε. Φέτος θα είμαστε στα 85 εκατ. ευρώ επενδύσεων και αυτές θα ανέβουν τα επόμενα χρόνια στα περίπου 150 εκατ. ευρώ ετησίως. Ο σκοπός μας είναι να προμηθεύουμε με το καθαρότερο νερό στα χαμηλότερα τιμολόγια που υπάρχουν», ανέφερε.

Υπογράμμισε επίσης πως «ό,τι κάνουμε πρέπει να έχει μια οικονομική λογική, όλα πρέπει να γίνονται με τον στόχο να κρατήσουμε χαμηλά τα τιμολόγια. Αυτή τη στιγμή έχουμε ενα από τα πιο φθηνά τιμολόγια σε όλο τον κόσμο και ταυτόχρονα έχουμε το πιο καθαρό νερό σε όλο τον κόσμο. Αυτό το παίρνουμε πάρα πολύ σοβαρά». Όπως είχε αναφέρει και το BD, το ζήτημα των τιμολογίων νερού αναμένεται να ξεκαθαρίσει το επόμενο διάστημα.

Αναφορικά με τα Κέντρα Επεξεργασίας Λυμάτων, ο κ. Σαχίνης επισήμανε ότι με το νέο ΚΕΛ στην Παιανία πλέον ο συνολικός αριθμός που διαθέτει η ΕΥΔΑΠ φτάνει τα πέντε, ενώ μόλις πριν από 6 μήνες η εταιρεία είχε τρία και «σε μερικά χρόνια θα έχουμε 10». Τόνισε πως η εταιρεία κάνει μεγάλες επενδύσεις όχι μόνο στα λύματα και την επεξεργασία τους αλλά και στην ύδρευση, καθώς «πρέπει να βεβαιωθούμε ότι θα μπορούμε να συνεχίσουμε να δίνουμε νερό και στα νότια παράλια της Αττικής γιατί ξαφνικά εκεί έχουμε μια πόλη μέσα στην πόλη οπότε πρέπει να φροντίσουμε και γι' αυτούς».

Στην τελική ευθεία η επέκταση του νέου ΚΕΛ Κορωπίου - Παιανίας

Ένα από τα πλέον σημαντικά έργα επεξεργασίας λυμάτων της ΕΥΔΑΠ στην ευρύτερη περιοχή μπαίνει στην τελική ευθεία, καθώς όπως ανέφερε ο δήμαρχος Παιανίας Ισίδωρος Μάδης, υπήρξε θετική γνωμοδότηση από το Περιφερειακό Συμβούλιο  Αττικής για τη μελέτη περιβαλλοντολογικών επιπτώσεων για επέκταση και στο νότιο μέτωπο, ενισχύοντας την λειτουργία του ΚΕΛ, με το έργο να αναμένεται να επαναδημοπρατηθεί τον Οκτώβριο.

Ένα έργο τόσο απαραίτητο και σημαντικό για την προστασία του περιβάλλοντος στην Ανατολική Αττική και την ανακούφιση χιλιάδων νοικοκυριών, που εν έτει 2024 καλούνται ακόμη να σηκώνουν το βάρος διαχείρισης των υγρών αποβλήτων, επιβαρύνοντας τον οικογενειακό τους προϋπολογισμό.

Ο κ. Μάδης τόνισε για το ΚΕΛ Κορωπίου-Παιανίας πως «είναι γνωστό ότι η κατασκευή του ΚΕΛ άργησε. Το μαρτυρά και η καταδίκη της χώρας μας από την ΕΕ. Είναι επίσης γνωστό πως η ολοκλήρωση των δικτύων καθυστερεί. Όχι γιατί οι αρμόδιοι φορείς αδιαφορούν, αλλά επειδή πρόκειται για μεγάλα έργα με πολλές απαιτήσεις που εκτελούνται σε ένα πλαίσιο που είναι κάποιες φορές προβληματικό».

Το έργο «Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων (Κ.Ε.Λ.) Κορωπίου – Παιανίας, έργα Συλλογής και Μεταφοράς Ακαθάρτων Υδάτων του κεντρικού και νοτίου τμήματος Ανατολικής Αττικής σε περιοχές των Δήμων Κρωπίας, Παιανίας, Παλλήνης (νοτίως της Δ.Π.Λ. Υμηττού), Σαρωνικού και Μαρκοπούλου (οικ. Χαμολιάς) της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής και Έργα Επαναχρησιμοποίησης – Διάθεσης των Επεξεργασμένων Λυμάτων», προϋπολογισμού 59,3 εκατ. ευρώ αφορά την επέκταση του υφιστάμενου ΚΕΛ Κορωπίου-Παιανίας που εγκαινιάστηκε χθες.

Η περιοχή του Σαρωνικού και το τμήμα του Δήμου Κορωπίου συγκεντρώνει σημαντικό αριθμό πολιτών και τουριστών που αυξάνονται την περίοδο του καλοκαιριού, ενώ σταδιακά, καθώς η περιοχή αναβαθμίζεται και οικιστικά, όλο και περισσότεροι κάτοικοι γίνονται μόνιμοι στην περιοχή. Κάτι το οποίο αυξάνει τις απαιτήσεις για την επεξεργασία λυμάτων της περιοχής, όπου οι κάτοικοι διέθεταν βόθρους, οι οποίοι άδειαζαν με βυτιοφόρα τα οποία κατευθύνουν σήμερα τα λύματα στα υφιστάμενα ΚΕΛ Μεταμόρφωσης, Λαυρίου και Μαρκόπουλου.

Η χρόνια αυτή πρακτική έχει οδηγήσει σε επιβάρυνση των υπόγειων και επιφανειακών υδατικών συστημάτων της περιοχής, με σαφή την ταπείνωση της ποιοτικής στάθμης των υδάτων. Πέραν της σημαντικής περιβαλλοντικής αυτής υποβάθμισης, επισημαίνεται επίσης τόσο η οικονομική επιβάρυνση των κατοίκων με τα λειτουργικά έξοδα συχνής εκκένωσης των βόθρων (εκτιμώμενο κόστος της τάξης των 100 ευρώ/κάτοικο/έτος, ενώ έχουν αναφερθεί και διπλάσια έως τριπλάσια κόστη) όσο και η διατάραξη της καθημερινότητας των κατοίκων με πρόσθετη μέριμνα για την εκκένωση των βόθρων.

Το έργο αφορά μεταξύ άλλων την κατασκευή και λειτουργία των έργων για την συλλογή και επεξεργασία των αστικών λυμάτων των περιοχών Αναβύσσου, Παλαιάς Φώκαιας, Σαρωνίδας και Καλυβίων Θορικού (εκτός του μεσογειακού οικισμού των Καλυβίων) του Δήμου Σαρωνικού και στους οικισμούς Αγίας Μαρίνας και Αγίου Δημητρίου του Δήμου Κρωπίας.

Όπως υπογράμμισε ο υπουργός Επικρατείας Μ. Βορίδης, το ΚΕΛ Κορωπίου-Παιανίας, «ήταν ένα έργο που ήταν απαραίτητο να γίνει για να ξεφύγουμε από την απαρχαιωμένη κατάσταση των βόθρων με όλη την περιβαλλοντική επίπτωση που έχουν αυτοί και να πάμε σε ένα πιο σύγχρονο κέντρο επεξεργασίας λυμάτων».

Το νέο Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) αποτελεί βασική περιβαλλοντική υποδομή, προστατεύοντας τον θαλάσσιο αποδέκτη, μέσω της επεξεργασίας των αστικών λυμάτων που πραγματοποιείται βάσει ενός σύγχρονου πλαισίου βιώσιμης διαχείρισης των υγρών αποβλήτων και στοχεύει στην ικανοποίηση των πλέον αυστηρών απαιτήσεων επεξεργασίας. Το ανακυκλωμένο, καθαρό κατά 95%, νερό που θα προκύπτει από το ΚΕΛΚΠ, θα επαναχρησιμοποιείται για σκοπούς άρδευσης των τοπικών καλλιεργειών, αστικής και περι-αστικής χρήσης και εμπλουτισμού του υπόγειου υδροφορέα.

Το ΚΕΛΚΠ βρίσκεται νοτιοανατολικά του διεθνούς αεροδρομίου Αθηνών, «Ελευθέριος Βενιζέλος» και  αποτελεί μέρος τη κατασκευής ενός σύγχρονου δικτύου αποχέτευσης που θα εξυπηρετεί 100.000 κατοίκους στους Δήμους Κρωπίας, Παιανίας, Παλλήνης και Μεσογαίας-Μαρκοπούλου.  Με τα μελλοντικά σχέδια επέκτασής του, το ΚΕΛΚΠ θα μπορεί σταδιακά να υποδεχθεί το πρόσθετο  φορτίο λυμάτων των παραλιακών περιοχών των Δήμων Σαρωνικού και Κρωπίας, εξυπηρετώντας, μέχρι το 2049, 125.000 κατοίκους.

Ο Πρόεδρος του ΔΣ της ΕΥΔΑΠ, Γιώργος Στεργίου δήλωσε ότι «σήμερα εγκαινιάζουμε τη λειτουργία του ΚΕΛ Κορωπίου-Παιανίας και κάνουμε την αρχή σε μια σειρά ανάλογης σημασίας έργα που αποτελούν μέρος ενός εμβληματικού επενδυτικού προγράμματος, τη δημιουργία δηλαδή ενός υπερσύγχρονου συστήματος με δίκτυα συλλογής και κέντρα επεξεργασίας λυμάτων για ολόκληρη την Ανατολική Αττική. Συμβάλλουμε ουσιαστικά στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής εκατοντάδων χιλιάδων συμπολιτών μας, σταματάμε την επιβάρυνση του περιβάλλοντος και ενισχύουμε τις αναπτυξιακές προοπτικές της περιοχής με την καινοτομία της άρδευσης από επανάκτηση νερού».

«Το ΚΕΛ Κορωπίου - Παιανίας σηματοδοτεί μια μεγάλη αλλαγή για την Ανατολική Αττική» επεσήμανε στην ομιλία του ο κ. Χαρδαλιάς υπογραμμίζοντας ότι η λειτουργία της μονάδας, «εντάσσεται στη μεγαλύτερη περιβαλλοντική παρέμβαση που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ελλάδα». Στα έργα που πραγματοποιούνται περιλαμβάνεται επίσης και η δημιουργία τριών νέων εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων και περισσότερων από 1.000 χιλιόμετρα δικτύου αποχέτευσης στην ευρύτερη περιοχή.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Saxinis-Xaris-EYDAP
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Επενδύσεις σε ΑΠΕ μελετά η ΕΥΔΑΠ για μείωση του ενεργειακού κόστους

Νέες αναπτυξιακές δυνατότητες φέρνει το νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ για την ΕΥΔΑΠ, που εξετάζει την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ μέσω κοινοπραξίας, την επαναχρησιμοποίηση νερού και την επέκταση εκτός Αττικής.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΕΥΔΑΠ: Αύξηση 163% στα κέρδη προ φόρων, μέρισμα 0,10 ευρώ ανά μετοχή

Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας διαμορφώθηκε στα 351,6 εκατ., παρουσιάζοντας αύξηση κατά 2,4%. Συνολικά από τις κύριες δραστηριότητές της, η εταιρεία παρουσίασε αύξηση εσόδων κατά +8 εκατ. (+2,5%).
 Bain & Company
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Κόμβο προσέλκυσης ταλέντων δημιουργεί η Bain & Co στην Ελλάδα

Η εταιρεία διευρύνει το αποτύπωμά της στην ελληνική αγορά και στοχεύει με το ελληνικό ταλέντο να συμπληρώσει την παγκόσμια δραστηριότητά της. Το θετικό μομέντουμ της ελληνικής οικονομίας με νέο κύμα επενδύσεων.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πατάει... start τον Απρίλιο η Microsoft στην επένδυση για data center

Αρχίζουν οι πρόδρομες εργασίες της επένδυσης που έβαλε την Ελλάδα στο επίκεντρο της διακίνησης δεδομένων. Μέσα στην εβδομάδα ανακοινώνεται ο ανάδοχος της κατασκευής, ποιοι είναι οι τρεις διεκδικητές.