ΓΔ: 1480.09 -1.09% Τζίρος: 161.72 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
businessdaily-Orcel-Psaltis
Φωτο: Ο CEO της UniCretid Andrea Orcel και o CEO της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης

EMEA Finance: Βραβείο για τη συμφωνία Alpha Bank και UniCredit στη Ρουμανία

Η συγχώνευση των θυγατρικών των δύο Ομίλων αναμένεται να οδηγήσει στη δημιουργία της τρίτης μεγαλύτερης τράπεζας στη Ρουμανία, αποτελώντας ορόσημο για τον τραπεζικό κλάδο της χώρας.

Ως η καλύτερη συναλλαγή στην κατηγορία «Συγχωνεύσεις και Εξαγορές» (M&A) της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης για το 2023 βραβεύτηκε η συγχώνευση της Alpha Bank Romania με την UniCredit Romania από το διεθνούς φήμης περιοδικό EMEA Finance στα Achievements Awards 2023

Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, η συγχώνευση των θυγατρικών των δύο Ομίλων αναμένεται να οδηγήσει στη δημιουργία της τρίτης μεγαλύτερης τράπεζας στη Ρουμανία, αποτελώντας ορόσημο για τον τραπεζικό κλάδο της χώρας, με τη νέα οντότητα να συνδυάζει την ισχυρή παρουσία της UniCredit Romania στην επιχειρηματική τραπεζική με το διευρυμένο πελατολόγιο της Alpha Bank Romania στη λιανική τραπεζική. Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2024, με την Alpha Bank να κρατά το 9,9% της νέας οντότητας που θα προκύψει από τη συγχώνευση των δύο θυγατρικών και να λαμβάνει ως αντίτιμο 300 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η συγχώνευση των δύο τραπεζών αποτελεί μέρος της ευρύτερης στρατηγικής συμφωνίας μεταξύ των δύο Ομίλων, ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ, η οποία ανακοινώθηκε τον περασμένο Οκτώβριο και περιλαμβάνει την εξαγορά από την UniCredit του 51% του μετοχικού κεφαλαίου της AlphaLife, τη διανομή των αμοιβαίων κεφαλαίων UniCredit onemarkets μέσω του δικτύου της Alpha Bank, καθώς και την αγορά από την UniCredit του 9% που κατείχε το ΤΧΣ στην Τράπεζα

Σε κοινή συνέντευξή τους στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg η οποία δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα, ο CEO του Ομίλου Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης και ο CEO της UniCredit, Andrea Orcel έκαναν ιδιαίτερη αναφορά στο σκέλος της συμφωνίας που αφορά στη Ρουμανία. «Η Ρουμανία είναι μία μεγάλη αγορά», επισήμανε ο κ. Ψάλτης, προσθέτοντας ότι η επέκταση στη χώρα θα επιδιωχθεί «από κοινού», ενώ ο κ. Orcel τόνισε: «Δηλώνουμε και οι δύο τη δέσμευσή μας στη Ρουμανία, μας ενδιαφέρει η αγορά της, βλέπουμε και οι δύο μεγάλη αξία εκεί. Εάν και εφόσον υπάρξει ευκαιρία, θα εξετάζαμε να προχωρήσουμε από κοινού σε εξαγορές».
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βασίλης Ψάλτης, Διευθύνων Σύμβουλος Alpha Bank
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ψάλτης: Η Alpha Bank 100% ιδιωτική με την είσοδο στρατηγικού επενδυτή

Όπως τόνισε ο CEO της τράπεζας «η σημερινή εξέλιξη δημιουργεί σημαντικές ευκαιρίες περαιτέρω ανάπτυξης και δημιουργίας αξίας για την Τράπεζά μας, αλλά, κυρίως, θα αποφέρει πολλαπλά οφέλη στο τραπεζικό σύστημα και την ελληνική οικονομία».
Alpha Bank
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΤΧΣ: Στην UniCredit το 9% της Alpha Bank, με 1,39 ευρώ ανά μετοχή

Αποδέχθηκε τη βελτιωμένη προσφορά της ιταλικής τράπεζας το ΤΧΣ. Η πρώτη μεγάλη επένδυση ευρωπαϊκής τράπεζας στην Ελλάδα μετά την μεγάλη κρίση. Ψήφος εμπιστοσύνης για τραπεζικό σύστημα - εγχώρια οικονομία.