ΓΔ: 1457.74 0.75% Τζίρος: 86.36 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
ydrogono
Φώτο: Shutterstock

Πρώτα πρατήρια υδρογόνου από την AVIN, «ποντάρει» και στην ηλεκτροκίνηση

Μέσα στο 2024 το πρώτο πρατήριο με υδρογόνο στην Αθηνών - Κορίνθου, το 2025 το δεύτερο στην Ακράτα. Επενδύσεις 1,5 δισ. από τον όμιλο στη δραστηριότητα των καυσίμων. Νέες ευκαιρίες «βλέπει» στην ηλεκτροκίνηση.

Μέχρι το τέλος της χρονιάς αναμένεται να λειτουργήσει το πρώτο πρατήριο υδρογόνου στην Ελλάδα από την Avin Oil στους Αγίους Θεοδώρους στο πλαίσιο του επενδυτικού προγράμματος του ομίλου Motor Oil που θα αγγίζει τα 4 δισ. ευρώ μέχρι το 2030.

Παρουσιάζοντας χθες τη νέα γενιά του καυσίμου Action 100 και Action Diesel, στελέχη της Avin Oil αναφέρθηκαν στην εικόνα των πρατηρίων του μέλλοντος που θα κυριαρχείται τόσο από την ηλεκτροκίνηση όσο και από το υδρογόνο, ενώ θα προσφέρει νέες εμπειρίες στους οδηγούς.

Από το συνολικό επενδυτικό πρόγραμμα των 4 δισ ευρώ, ο Γενικός Διευθυντής της Avin Oil, Γιάννης Ραπτάκης, ανέφερε «ότι το ποσό του 1,5 δισ. επενδύεται στον βασικότερο πυλώνα της δραστηριότητας μας, το διυλιστήριο και τον κλάδο καυσίμων ώστε να είναι πιο έτοιμο, πιο ευέλικτο και πιο αποδοτικό και να εισέλθει στη νέα εποχή».

«Το υπόλοιπο ποσό, τα 2,5 δισ., επενδύεται σε νέες και εναλλακτικές μορφές ενέργειας. Ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο της δραστηριότητας της Motor Oil είναι η συνεισφορά της στην εθνική οικονομία που ανέρχεται περίπου στα 1,2 δισ. ευρώ», σύμφωνα με τον κ. Ραπτάκη.

Αναφορικά με τις κινήσεις της εταιρείας στις νέες μορφές ενέργειας, ο πρώτος σταθμός υδρογόνου στους Αγίους Θεοδώρους, στην Αθηνών-Κορίνθου στο ρεύμα προς Αθήνα, θα είναι έτοιμος προς το τέλος του 2024, και ο δεύτερος σταθμός στον Σταθμό Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών στην Ακράτα θα είναι έτοιμος προς το τέλος του 2025.

Και οι δύο σταθμοί θα είναι προσβάσιμοι στο κοινό, ενώ θα εξυπηρετούνται όχι μόνο ΙΧ αλλά και φορτηγά.

«Σε πρώτη φάση θα είναι κοινό υδρογόνο. Εφόσον προχωράνε οι επενδύσεις και στο διυλιστήριο μας, θα είναι πράσινο, σε δεύτερη φάση. Ήδη τρέχουν οι επενδύσεις στο διυλιστήριο μας για αυτόν τον λόγο», τόνισε ο κ. Ραπτάκης.

Σημειώνεται ότι ο όμιλος προωθεί καινοτόμο σύστημα παραγωγής πράσινου υδρογόνου που θα τροφοδοτεί το διυλιστήριο της Motor Oil στους Αγ. Θεοδώρους Κορινθίας και άλλες βιομηχανικές μονάδων της ευρύτερης περιοχής.

Πρόκειται για το έργο "ΕPHYRA", επενδυτικού κόστους 24,4 εκατ ευρώ από τα οποία τα 18 εκατ. θα προέλθουν από Κοινοτική χρηματοδότηση (Clean Hydrogen Partnership). Η τελική επενδυτική απόφαση θα ληφθεί το 2024 και η μονάδα προβλέπεται να λειτουργήσει το 2026.

Αυξάνεται ο χρόνος αναμονής

Με την στροφή προς τη ηλεκτροκίνηση, παρουσιάζονται μια σειρά από νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες για τα πρατήρια. Ο μέσος χρόνος που απαιτείται για τη φόρτιση ενός αυτοκινήτου φτάνει τα 20-30 λεπτά, πράγμα που σημαίνει ότι η αναμονή σε ένα πρατήριο για έναν οδηγό εκτοξεύεται από αυτό που απαιτείται για ένα απλό «γέμισμα». 

Στην Avin αυξάνονται τα πρατήρια που προσφέρουν ένα μικρό σουπερμάρκετ με 3.000 κωδικούς προϊόντων και καφέ του Costa Coffee, προς εξυπηρέτηση των οδηγών, ενώ η εταιρεία έχει συνάψει συνεργασίες με το Skroutz και την ACS, δίνοντας την ευκαιρία για την παραλαβή δεμάτων κατά τη φόρτιση του οχήματος.

«Ήδη εξελίσσουμε τις υπόλοιπες υπηρεσίες. Μπορεί ο οδηγός να κάνει τα ψώνια του, μπορεί να πιει τον καφέ του. Δηλαδή, όση ώρα είναι ο οδηγός στο πρατήριο, να έχει δραστηριότητες ώστε να μπορεί να κερδίσει αυτό το 20λεπτο», εξηγεί ο Εμπορικός Διευθυντής της AVIN, Πέτρος Ζόραπας.

Νέα αμόλυβδη και ντίζελ

Λανσάροντας τη νέα γενιά του προϊόντος Action 100 και Action Diesel, τα στελέχη της εταιρείας κάνουν λόγο για καύσιμο που παρέχει υψηλή οικονομία έως 7% και καθαριστική δράση που φτάνει μέχρι το 100%. Μεταξύ των άλλων πλεονεκτημάτων είναι η προστασία του περιβάλλοντος με μείωση στο αποτύπωμα άνθρακα και δραστική μείωση του θορύβου της μηχανής (για το diesel).

«Η διαφορά στην τιμή είναι περίπου στα 20 λεπτά (σε σύγκριση με το απλό καύσιμο). Αν λάβουμε υπόψη, όμως τη διαφορά του 7%, αυτά που προστατεύουν τον κινητήρα, μεσοπρόθεσμα και βραχυπρόθεσμα, και το πρόγραμμα Avin κερδίζω, που σου επιστρέφει χρήματα, γίνεται ίσως λίγο χαμηλότερη από την (Best Value) 95», υπογράμμισε ο κ. Ζόραπας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Tzannetakis-Petros-Motor-Oil
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Motor Oil: Εγκρίθηκε από τη ΓΣ υψηλό μέρισμα 1,8 ευρώ ανά μετοχή

Οι μέτοχοι της εταιρείας ενέκριναν το μέρισμα για το 2023 που ανέρχεται στα 1,40 ευρώ με ημερομηνία αποκοπής στις 26 Ιουνίου. Πληρώθηκε προμέρισμα (0,40 ευρώ ανά μετοχή) από την εταιρεία τον Δεκέμβρη.
ELPE_Siamisis
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σιάμισιης: Ρεαλιστική κίνηση η αποχώρηση από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας

Αναφερόμενος στην επιβολή έκτακτης εισφοράς στα διυλιστήρια, ο επικεφαλής της HelleniQ Energy υποστήριξε ότι βασίζεται σε μία λανθασμένη ευρωπαϊκή οδηγία και υποστήριξε ότι «δεν υπάρχουν υπερκέρδη». Τι είπε για Elpedison.