ΓΔ: 1424.04 0.16% Τζίρος: 185.19 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Τιταν

Τιτάν: Ετοιμάζεται να εισάγει σε χρηματιστήριο των ΗΠΑ την Titan America

Η Titan America, με πωλήσεις 1,6 δισ. δολάρια, είναι μια δυναμική και πλήρως καθετοποιημένη εταιρία, που δραστηριοποιείται στις ισχυρά αναπτυσσόμενες μεγάλες οικονομικές περιοχές της Ανατολικής ακτής των ΗΠΑ.

Σε εισαγωγή σε χρηματιστήριο των ΗΠΑ της θυγατρικής του ομίλου Titan America, αντλώντας κεφάλαια που θα διευκολύνουν την χρηματοδότηση της μελλοντικής ανάπτυξης και των επενδυτικών ευκαιριών του Ομίλου ΤΙΤΑΝ και της Titan America ανακοίνωσε ότι προτίθεται να προχωρήσει η Titan Cement International SA (Euronext Brussels, ATHEX και Euronext Paris, TITC).

Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, «η Titan America, με πωλήσεις 1,6 δισ. δολάρια, είναι μια δυναμική και πλήρως καθετοποιημένη εταιρία, που δραστηριοποιείται στις ισχυρά αναπτυσσόμενες μεγάλες οικονομικές περιοχές της Ανατολικής ακτής των ΗΠΑ, με παρουσία και ηγετική θέση στις αγορές της Φλόριντα, τις Μέσο-Ατλαντικές πολιτείες και στη Μητροπολιτική περιοχή της Νέας Υόρκης/New Jersey.

Η εισαγωγή εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθεί σε χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και θα συνοδεύεται από δημόσια προσφορά μειοψηφικού ποσοστού, αναλόγου με το σύνηθες ποσοστό διάθεσης μετοχών σε δημόσιες προφορές εισαγωγής σε χρηματιστήριο στις ΗΠΑ.

Η διαδικασία δεν θα επιφέρει φορολογική επιβάρυνση στον Όμιλο και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2025».

Θετικά μεγέθη στο α' τρίμηνο 

Ελαφρά πάνω από τις προβλέψεις των αναλυτών διαμορφώθηκαν τα αποτελέσματα της τσιμεντοβιομηχανίας Τιτάν το πρώτο τρίμηνο του 2024. Γενικά, το πρώτο τρίμηνο εκάστου έτους είναι το πιο αδύναμο της εταιρείας λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που συνήθως επικρατούν και δεν διευκολύνουν την κατασκευαστική δραστηριότητα, ενώ το συγκεκριμένο τρίμηνο είχε να συγκριθεί και με ένα πολύ καλό πρώτο τρίμηνο του 2023 όταν ο χειμώνας ήταν ήπιος.

Παρόλα αυτά, ο τζίρος ενισχύθηκε κατά 6,1% στα 623,7 εκατ. ευρώ, τα κέρδη EBITDA αυξήθηκαν κατά 2,5% στα 109,8 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη έφτασαν τα 52,4 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο 18,4% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2023. Επίσης, κατεγράφη αύξηση των πωλήσεων σε όλα τα προϊόντα του ομίλου με 3% στις εγχώριες πωλήσεις τσιμέντου, 7% στο έτοιμο σκυρόδεμα και 2% στα αδρανή υλικά.

Τα κέρδη EBITDA στις ΗΠΑ πιέστηκαν λόγω των εργασιών συντήρησης στα δύο εργοστάσια που αύξησαν τα κόστη, άλλα η ζήτηση παραμένει ισχυρή όπως και τα επίπεδα τιμών.

Στην Ελλάδα η αύξηση του ενεργειακού κόστους (λόγω λήξης της συμφωνίας με τη ΔΕΗ) και οι χαμηλές τιμές στις εξαγωγές πίεσαν την κερδοφορία, αλλά και εδώ η ζήτηση παραμένει ισχυρή όπως και οι τιμές, δημιουργώντας προσδοκίες για τη συνέχεια.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ