ΓΔ: 1406.91 -2.19% Τζίρος: 127.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Τιτάν: Δυνατό πρώτο τρίμηνο, παρά την πίεση στα κέρδη σε ΗΠΑ και Ελλάδα

Η συντήρηση των εργοστασίων στις ΗΠΑ και το αυξημένο κόστος ρεύματος στην Ελλάδα επηρέασαν τα EBITDA. Σημαντική αύξηση στα καθαρά κέρδη λόγω μειωμένων τόκων. Θετικές προσδοκίες για τη συνέχεια λόγω ισχυρής ζήτησης και καλών τιμών.

Ελαφρά πάνω από τις προβλέψεις των αναλυτών διαμορφώθηκαν τα αποτελέσματα της τσιμεντοβιομηχανίας Τιτάν το πρώτο τρίμηνο του 2024. Γενικά, το πρώτο τρίμηνο εκάστου έτους είναι το πιο αδύναμο της εταιρείας λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που συνήθως επικρατούν και δεν διευκολύνουν την κατασκευαστική δραστηριότητα, ενώ το συγκεκριμένο τρίμηνο είχε να συγκριθεί και με ένα πολύ καλό πρώτο τρίμηνο του 2023 όταν ο χειμώνας ήταν ήπιος.

Παρόλα αυτά, ο τζίρος ενισχύθηκε κατά 6,1% στα 623,7 εκατ. ευρώ, τα κέρδη EBITDA αυξήθηκαν κατά 2,5% στα 109,8 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη έφτασαν τα 52,4 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο 18,4% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2023. Επίσης, κατεγράφη αύξηση των πωλήσεων σε όλα τα προϊόντα του ομίλου με 3% στις εγχώριες πωλήσεις τσιμέντου, 7% στο έτοιμο σκυρόδεμα και 2% στα αδρανή υλικά.

Τα κέρδη EBITDA στις ΗΠΑ πιέστηκαν λόγω των εργασιών συντήρησης στα δύο εργοστάσια που αύξησαν τα κόστη, άλλα η ζήτηση παραμένει ισχυρή όπως και τα επίπεδα τιμών.

Στην Ελλάδα η αύξηση του ενεργειακού κόστους (λόγω λήξης της συμφωνίας με τη ΔΕΗ) και οι χαμηλές τιμές στις εξαγωγές πίεσαν την κερδοφορία, αλλά και εδώ η ζήτηση παραμένει ισχυρή όπως και οι τιμές, δημιουργώντας προσδοκίες για τη συνέχεια.

Ο καλός καιρός απογείωσε τα κέρδη στη ΝΑ Ευρώπη

Στη Νοτιοανατολική Ευρώπη οι καλές καιρικές συνθήκες ευνόησαν τον όμιλο, κάτι που αποτυπώθηκε στα κέρδη EBITDA της περιοχής που αυξήθηκαν κατά 83% στα 32,9 εκατ. ευρώ.

Τέλος, στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου (Τουρκία, Αίγυπτος) οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 15%, ωστόσο η κερδοφορία επλήγη εξαιτίας των αρνητικών συναλλαγματικών διαφορών.

Παρά τη μικρή αύξηση των κερδών EBITDA σε επίπεδο ομίλου τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν κατά 18,4% και εμφάνισαν και καλύτερα περιθώρια, λόγω του μειωμένου κόστους χρηματοδότησης. Ο δείκτης καθαρός δανεισμός προς EBITDA παραμένει στο χαμηλό 1,2x, όπως στο τέλος του 2023.

Συνεχίζονται οι «πράσινες» επενδύσεις, προστέθηκαν τρία νέα λατομεία

Οι επενδύσεις το πρώτο τρίμηνο του 2024 διαμορφώθηκαν στα 52,5 εκατ. ευρώ επικεντρωμένες στην αύξηση της χρήσης εναλλακτικών καυσίμων, στη μείωση του δείκτη κλίνκερ/τσιμέντου για λιγότερη έκλυση CO2, αλλά και στην περαιτέρω εφαρμογή ψηφιακών συστημάτων στα εργοστάσια του ομίλου ώστε να βελτιωθούν οι επιδόσεις. Παράλληλα ο όμιλος ενισχύθηκε με τρεις εξαγορές λατομείων για τσιμεντοειδή προϊόντα και αδρανή υλικά.

Σύμφωνα με τη διοίκηση, οι προοπτικές για το σύνολο του 2024 παραμένουν θετικές, λόγω των υψηλών όγκων πωλήσεων, των σταθερών επιπέδων των τιμών και της επιτυχούς ολοκλήρωσης έργων που αποβλέπουν στην περαιτέρω ανάπτυξη.

Ο όμιλος έχει δρομολογήσει μεγάλη επένδυση στο εργοστάσιο στο Καμάρι Βοιωτίας ύψους 500 εκατ. ευρώ με 234 εκατ. ευρώ ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για την κατασκευή μονάδας δέσμευσης άνθρακα, η οποία θα δεσμεύει 1,9 εκατομμύρια τόνους CO₂ ετησίως και έτσι θα παράγονται 3 εκατ. τόνοι τσιμέντου μηδενικού άνθρακα ετησίως. Οι επενδύσεις που γίνονται στο εργοστάσιο Καμαρίου έχουν ως στόχο το 2030, το 65% των καυσίμων που χρησιμοποιούνται στην μονάδα να είναι εναλλακτικά καύσιμα.

Μέρισμα 0,85 ευρώ αποφασίζει σήμερα η γενική συνέλευση

Σήμερα πραγματοποιείται η ετήσια συνέλευση των μετόχων στη Λευκωσία, όπου βρίσκεται η καταστατική έδρα του ομίλου. Θα προταθεί από τη διοίκηση η διανομή μερίσματος 0,85 ευρώ ανά μετοχή, αυξημένου κατά 42% σε σχέση με τα 0,60 ευρώ της χρήσης του 2022. Η αποκοπή θα γίνει στις 25 Ιουνίου και η πληρωμή θα αρχίσει στις 3 Ιουλίου. Όπως έγινε χθες γνωστό, η εταιρεία διαθέτει 3.683.954 ίδιες μετοχές, οι οποίες αντιστοιχούν σε 4,70% του μετοχικού κεφαλαίου.

Από την αρχή του έτους η μετοχή κερδίζει 40% εξαργυρώνοντας τα κέρδη ρεκόρ του 2023, ενώ τον Μάρτιο του 2024 εντάχθηκε στο δείκτη FTSE Russell Large Cap. Στα 2,4 δισ. η κεφαλαιοποίηση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τιτάν: «Βαρύ» επενδυτικό πρόγραμμα άνω των 150 εκατ. ευρώ για το 2023

Στις ΗΠΑ κατευθύνονται οι περισσότερες επενδύσεις του ομίλου, ύψους 300 εκατ. την περίοδο 2021 - 2023. Η ανοδική πορεία θα συνεχιστεί και το 2023, όπως εκτιμά η διοίκηση, με ώθηση από τις αγορές ΗΠΑ και Ελλάδας.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πώς επιταχύνει με εξαγορές η Τιτάν την παραγωγή «πράσινου» τσιμέντου

Η πρόσβαση στο υλικό της ποζολάνης αντικαθιστά το ρυπαρό κλίνκερ που αποτελεί την πρώτη ύλη για το τσιμέντο. Στόχος έως το 2026 το «πράσινο» τσιμέντο να αποτελεί το 50% της συνολικής παραγωγής του ομίλου.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Όμιλος Τιτάν: Κέρδη από ΗΠΑ και Ελλάδα, οφέλη από τεχνητή νοημοσύνη

Το 70% των εργασιών του ομίλου προέρχεται από αυτές τις δύο περιοχές, όπου η ζήτηση για τσιμέντο ενισχύεται. Ισχυρή η χρηματοοικονομική διάρθρωση, καλυμμένος ο κίνδυνος επιτοκίου. Κέρδη παραγωγικότητας από την τεχνητή νοημοσύνη.