ΓΔ: 1422.35 0.34% Τζίρος: 108.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Τιτάν: «Βαρύ» επενδυτικό πρόγραμμα άνω των 150 εκατ. ευρώ για το 2023

Στις ΗΠΑ κατευθύνονται οι περισσότερες επενδύσεις του ομίλου, ύψους 300 εκατ. την περίοδο 2021 - 2023. Η ανοδική πορεία θα συνεχιστεί και το 2023, όπως εκτιμά η διοίκηση, με ώθηση από τις αγορές ΗΠΑ και Ελλάδας.

Σε νέο, «βαρύ» επενδυτικό πρόγραμμα, τουλάχιστον 150 εκατ. ευρώ προχωρεί η τσιμεντοβιομηχία Τιτάν το 2023, μετά τα 242 εκατ. ευρώ  το 2022, που ήταν και η υψηλότερη επενδυτική δαπάνη της 15ετίας.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Τιτάν Μαρσέλ Κομπούζ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των αναλυτών για τα αποτελέσματα του 2022, οι επενδύσεις που έγιναν και θα γίνουν αφορούν σε έργα εξοικονόμησης ενέργειας, αυξάνοντας τη χρήση εναλλακτικών καυσίμων χαμηλότερου κόστους, σε έργα για την αποδοτικότητα παραγωγής τσιμέντου μέσω της ψηφιακής τεχνολογίας και σε έργα για τη διεύρυνση της αποθηκευτικής χωρητικότητας και τη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος.

Ο κ. Κομπούζ επισήμανε ότι τα συγκεκριμένα έργα θα αποφέρουν σημαντικά οικονομικά οφέλη για τον όμιλο ήδη από το 2023 και περαιτέρω το 2024. Τη μερίδα του λέοντος στις επενδύσεις θα απορροφήσει η αγορά των ΗΠΑ, όπου το τριετές επενδυτικό πρόγραμμα 2021-2023 προβλέπει συνολικές επενδύσεις 300 εκατ. δολαρίων.

Επίσης, ο κ. Μιχάλης Κολακίδης, διευθύνων σύμβουλος και οικονομικός διευθυντής του ομίλου, αναφέρθηκε στην εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης στην παραγωγική διαδικασία, η οποία εδώ και τρία χρόνια έχει αρχίσει και αποδίδει καρπούς. Όπως εξήγησε, τα υπολογιστικά συστήματα παρακολουθούν τη συμπεριφορά των μηχανημάτων, όπως οι κλίβανοι και οι μύλοι τσιμέντου και επεξεργάζονται εκατοντάδες πληροφορίες. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, οι παρεμβάσεις της νέας τεχνολογίας οδηγούν σε μεγαλύτερη απόδοση των μηχανών με λιγότερο κόστος, την ίδια ώρα που τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης προειδοποιούν και για πιθανές βλάβες. Η εξοικονόμηση δαπανών λόγω του ψηφιακού μετασχηματισμού ανήλθε σε 15 εκατ. ευρώ το 2022.

Το 2022 ο όμιλος μείωσε τις ειδικές καθαρές εκπομπές στα 619 kg CO2 ανά τόνο τσιμεντοειδούς προϊόντος, επιτυγχάνοντας μείωση 5% σε σχέση με τα επίπεδα του 2021, χάρη στην αξιοποίηση εναλλακτικών καυσίμων και το ιστορικό χαμηλό στην περιεκτικότητα των προϊόντων τσιμέντου σε κλίνκερ. Η συμμετοχή του ομίλου στην εταιρεία Περλίτες Αιγαίου εξασφαλίζει τις ανάγκες του ομίλου σε ποζολάνη η οποία μπορεί να αντικαταστήσει το κλίνκερ στο τελικό προϊόν (τσιμέντο), μειώνοντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των παραγόμενων προϊόντων.

Τα πράσινα προϊόντα αποτελούν το 19,5% της συνολικής παραγωγής τσιμέντου του ομίλου και αυτό το ποσοστό αναμένεται να ξεπεράσει το 60% έως το 2030.

Το ρεκόρ στις οικονομικές επιδόσεις του 2022

Το 2022 ο όμιλος πέτυχε ρεκόρ πωλήσεων και τα υψηλότερα κέρδη EBITDA από το 2009. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 2,28  δισ ευρώ αυξημένος κατά 33,1% σε σχέση με το 2021. Τα ebitda ανήλθαν  στα 331,2 εκατ. ευρώ (+20,3%) και τα καθαρά κέρδη στα 109,7 εκατ. ευρώ (+19,3%). Όλες οι αγορές εμφάνισαν διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης καθώς αυξήθηκαν οι όγκοι αλλά και «πέρασαν» αυξήσεις  στην τελική τιμή του προϊόντος.

Στις ΗΠΑ οι πωλήσεις ανήλθαν στα 1,315 δισ. ευρώ από 983 εκατ. ευρώ και τα EBITDA στα 188,2 εκατ. ευρώ από 158 εκατ. ευρώ το 2021. Στην Ελλάδα και τη Δυτική Ευρώπη οι πωλήσεις έφτασαν  στα 326,4 εκατ. ευρώ από 267,6 εκατ. ευρώ και τα EBITDA στα 28,5 εκατ. ευρώ από 23,6 εκατ. ευρώ το 2021.

Στη ΝΑ Ευρώπη (Αλβανία, Β. Μακεδονία, Κόσοβο, Σερβία, Βουλγαρία) οι πωλήσεις έφτασαν τα 385,9 εκατ ευρώ από 290,6 εκατ. ευρώ και τα ebitda στα 95 εκατ. ευρώ από 81,9 εκατ. ευρώ το 2021. Στηn Ανατολική Μεσόγειο (Τουρκία και Αίγυπτο) οι πωλήσεις διαμορφώθηκαν στα 256,1 εκατ. ευρώ από 172,8 εκατ. ευρώ και τα ebitda στα 19,6 εκατ ευρώ από 11,8 εκατ.ευρώ.

Η διοίκηση θα προτείνει τη διανομή μικτού μερίσματος 0,60 ευρώ ανά μετοχή (περίπου 47 εκατ. ευρώ) που είναι αυξημένο κατά 20% σε σχέση με τα 0,50 ευρώ ανά μετοχή που είχαν μοιραστεί το 2021 με τη μορφή επιστροφής κεφαλαίου. 

Ο καθαρός δανεισμός στο τέλος του έτους αυξήθηκε κατά 84,1 εκατ. ευρώ  στα  797,3 εκατ ευρώ λόγω, ως απόρροια του μεγάλου επενδυτικού προγράμματος, αλλά και των αυξημένων αναγκών σε κεφάλαιο κίνησης. Αντιθέτως, ο δείκτης καθαρού δανεισμού προς EBITDA μειώθηκε στο 2,4 χάρη στα αυξημένα κέρδη. Όπως ανέφεραν τα στελέχη της διοίκησης, ο όμιλος έχει χαμηλή έκθεση σε επιτοκιακό κίνδυνο, καθώς περισσότερο από το 80% του δανεισμού είναι είτε σε σταθερά επιτόκια είτε με κάλυψη του επιτοκιακού κόστους με μακροπρόθεσμες πράξεις αντιστάθμισης. Επίσης, ο όμιλος δεν έχει σημαντικές ανάγκες αναχρηματοδότησης τους επόμενους 18 μήνες.

Ο όμιλος έχει στο χαρτοφυλάκιό του 3,5 εκατ. ίδιες μετοχές που αντιστοιχούν στο 4,47% του μετοχικού κεφαλαίου, ενώ ένα νέο πρόγραμμα αγοράς μετοχών ύψους 10 εκατ. ευρώ «τρέχει» από την 1η Μαρτίου του 2023. Η διοίκηση στην τελευταία ενημέρωση στην Ενωση Θεσμικών Επενδυτών είχε προϊδεάσει για τη διαγραφή μέρους των ιδίων μετοχών ώστε να προκύψει ακόμη μεγαλύτερη μερισματική απόδοση, αλλά στη χθεσινή συνάντηση με τους αναλυτές δεν έγινε κάποια αναφορά.

Οι προοπτικές κατά περιοχή δραστηριότητας για το 2023

Ο κ. Μαρσέλ Κομπούζ ενημέρωσε τους αναλυτές πως η διοίκηση θα είναι σε θέση να δώσει guidance για το 2023 λίγο αργότερα εντός του έτους, ενδεχομένως στην τακτική γενική συνέλευση, τον Μάιο. Επίσης προανήγγειλε Investor Day για το τέλος Σεπτεμβρίου.

Τόσο ο κ. Κομπούζ, όσο και ο κ. Κολακίδης εμφανίστηκαν αισιόδοξοι για το 2023 και εκτίμησαν πως θα τα μεγέθη του ομίλου θα βελτιωθούν περαιτέρω.

Στις ΗΠΑ τα υψηλά επίπεδα των προτεινόμενων προϋπολογισμών νέων έργων του υπουργείου Μεταφορών για τα αμέσως επόμενα έτη αναμένεται να ενισχύσουν τον κλάδο τσιμέντου μακροπρόθεσμα. Παρά την υποχώρηση στην αγορά μονοκατοικιών, οι κλάδοι των μεγάλων συγκροτημάτων κατοικιών και των εμπορικών ακινήτων παραμένουν πολύ ισχυροί και αρκετές επενδύσεις υλοποιούνται σε κέντρα δεδομένων, σε υποδομές υψηλής τεχνολογίας και σε αποθηκευτικές εγκαταστάσεις στον κλάδο της λιανικής. Οι ανακαινίσεις κατοικιών επίσης κινούνται σε υψηλά επίπεδα και συμβάλουν στην αύξηση των πωλήσεων τσιμέντου και άλλων δομικών υλικών. Οι αγορές όπου δραστηριοποιείται η Τιτάν (Φλόριντα και Βιρτζίνια) εκτός του ότι εμφανίζουν ισχυρή ανάπτυξη προσελκύουν μεγάλη εσωτερική μετανάστευση λόγω του καλού καιρού και των φορολογικών κινήτρων με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο πληθυσμός και οι ανάγκες στέγασης. 

Στην Ελλάδα, η χρονιά ξεκίνησε θετικά καθώς η χώρα φαίνεται να μην έχει επηρεαστεί πολύ από τις διεθνείς μακροοικονομικές αναταράξεις αντλώντας στήριξη από τη δυναμικότητα του τουριστικού κλάδου, ο οποίος αναμένεται ότι θα κινηθεί και φέτος σε επίπεδα ρεκόρ, καθώς και από την εισροή κοινοτικών χρηματοδοτικών κονδυλίων.

Η ανάπτυξη, όπως αναφέρει η διοίκηση, είναι διάχυτη σε όλη τη χώρα και είναι ορατή στην αγορά κατοικίας, στα μικρής κλίμακας βιομηχανικά έργα, στα δημοτικά έργα και, βεβαίως, στις σχετιζόμενες με τον τουρισμό υποδομές. Το 2022 καταναλώθηκαν 3 εκατ. τόνοι τσιμέντου και το 2023 η πρόβλεψη είναι για 3,5 εκατ. τόνους τσιμέντου. Η εταιρεία θα εγκαταστήσει μονάδα έτοιμου σκυροδέματος στο Ελληνικό για να καλύψει τις ανάγκες του έργου. Πλέον η Ελλάδα είναι μια κερδοφόρος αγορά, γεγονός που οφείλεται και στις εξαγωγές που γίνονται από τα εργοστάσιά της προς τις ΗΠΑ.

Η ΝΑ Ευρώπη επηρεάστηκε το 2022 από την αύξηση του ενεργειακού κόστους αλλά και εκεί οι ανατιμήσεις διατήρησαν το επίπεδο κερδοφορίας. Το 2023 η σταθερότητα θα χαρακτηρίζει τις εν λόγω αγορές, υποστήριξε η διοίκηση.

Η Αίγυπτος αναμένεται να εμφανίσει μικρή αύξηση όγκου το 2023.  Η Τουρκία είχε πτώση το 2022 αλλά με την εγκατάσταση θαλάσσιου σταθμού στη Σαμψούντα, το εργοστάσιο άρχισε να κάνει εξαγωγές στις ΗΠΑ. Οι μονάδες και στις δύο χώρες  θα είναι κερδοφόρες αλλά με μικρό αντίκτυπο στον όμιλο επειδή πρόκειται για μικρές αγορές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Όμιλος Τιτάν: Κέρδη από ΗΠΑ και Ελλάδα, οφέλη από τεχνητή νοημοσύνη

Το 70% των εργασιών του ομίλου προέρχεται από αυτές τις δύο περιοχές, όπου η ζήτηση για τσιμέντο ενισχύεται. Ισχυρή η χρηματοοικονομική διάρθρωση, καλυμμένος ο κίνδυνος επιτοκίου. Κέρδη παραγωγικότητας από την τεχνητή νοημοσύνη.
deals, symfwnies, ependyseis
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Γιατί σπάνε ρεκόρ τα επιχειρηματικά deals, τι προβλέπεται για το 2024

Με ανεβασμένες αποτιμήσεις οι επιχειρηματικές συμφωνίες. Αναβάθμιση του προφίλ των ξένων επενδυτών με τοποθετήσεις από private equity funds, στρατηγικούς επενδυτές και συνταξιοδοτικά ταμεία.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Fund με ινδικά κεφάλαια από το Switzgroup για επενδύσεις στην Ελλάδα

Θα μετέχουν το ίδιο το Switzgroup, Ινδοί και Έλληνες επιχειρηματίες. Στόχος, να δημιουργηθεί μια δύναμη πυρός 200 εκατ ευρώ για τοποθετήσεις σε μικρομεσαίες δυναμικές ελληνικές επιχειρήσεις στον ευρύτερο κλάδο των τροφίμων.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ο Μητσοτάκης με επιχειρηματίες στην Ινδία: Τι περιμένουμε από το ταξίδι

Η Ινδία βλέπει την Ελλάδα ως το πρώτο σκαλοπάτι για την είσοδό της στην Ευρώπη και οι Έλληνες επιχειρηματίες θα επιδιώξουν να «ανοίξουν» τη χώρα των 1,4 δισ. καταναλωτών. Ποιοι θα συνοδεύσουν τον πρωθυπουργό.
Beinoglou-Orphee-Logistics
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εθνικό πρωταθλητή στα logistics δημιουργεί το αμερικανικό fund HIG

Η HIG έχει εξαγοράσει εννέα εταιρείες του κλάδου και εντός του 2024 τις συγχωνεύει σε μία. Θα είναι η μεγαλύτερη επιχείρηση logistics στην Ελλάδα με μερίδιο αγοράς 18% και δραστηριότητες στη ΝΑ Ευρώπη.