ΓΔ: 1481.65 0.11% Τζίρος: 87.09 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: ΑΠΕ, Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

Ωριμάζουν οι διαδικασίες για τον κάθετο διάδρομο φυσικού αερίου του ΔΕΣΦΑ

Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του market test που θα πραγματοποιηθεί προκειμένου να πιστοποιηθεί η βιωσιμότητα του έργου, ο ΔΕΣΦΑ θα συνεχίσει την προσπάθεια για την υλοποίησή του. Οι παράγοντες που μπορεί να καθυστερήσουν το έργο.

Προχωρούν οι διαδικασίες για την ωρίμανση του κάθετου διαδρόμου φυσικού αερίου για τον εφοδιασμό των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης μέσω Ελλάδας, παρά τις τελευταίες εξελίξεις που δείχνουν ανάκαμψη της κατανάλωσης ρωσικού φυσικού αερίου στην περιοχή, καθώς αναζητείται μια εναλλακτική λύση.

Όπως ανέφερε χθες η διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ Maria Rita Galli, οι αποφάσεις για αυτές τις επενδύσεις δεν λαμβάνονται με βάση τις βραχυχρόνιες κινήσεις της αγοράς. «Όλοι αντιλαμβάνονται πως θα πρέπει να υπάρχει εναλλακτική λύση στην περίπτωση που κάποιος αποφασίσει στο μέλλον να κλείσει και πάλι τη στρόφιγγα», τόνισε, αναφερόμενη στην κρίση εφοδιασμού της Ευρώπης με ρωσικό φυσικό αέριο μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ για το πρώτο τρίμηνο του 2024, οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου στον σταθμό της Ρεβυθούσας (από τον οποίο εξυπηρετούνται κυρίως οι εξαγωγές σε χώρες της περιοχής) μειώθηκαν κατά 37% σε σχέση με πέρυσι, ενώ αυξήθηκαν οι εισαγωγές από το σημείο εισόδου στο Σιδηρόκαστρο απ' όπου εισέρχεται το ρωσικό αέριο.

Η κ. Galli, ανέφερε πάντως ότι ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του market test που θα πραγματοποιηθεί προκειμένου να πιστοποιηθεί η βιωσιμότητα του έργου, ο ΔΕΣΦΑ θα συνεχίσει την προσπάθεια για την υλοποίηση του κάθετου διαδρόμου. Δεν αποκλείεται πάντως οι διαδικασίες να καθυστερήσουν λόγω των εκλογών σε Ευρωπαϊκή Ένωση και ΗΠΑ.

Σημειώνεται ότι ήδη υπάρχει δυνατότητα εφοδιασμού των χωρών της περιοχής με φορτία που διοχετεύονται στα τερματικά υγροποιημένου φυσικού αερίου της χώρας, μέσω των υφιστάμενων διασυνδέσεων. Οι νέες επενδύσεις αφορούν την αναβάθμιση των διασυνδέσεων, ώστε να υπάρχει δυνατότητα διακίνησης μεγαλύτερων ποσοτήτων.

Ο ΔΕΣΦΑ παρουσίασε χθες το κέντρο καινοτομίας που αποσκοπεί στη συνεργασία με νεοφυείς επιχειρήσεις (startups) για την ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών στη λειτουργία του Διαχειριστή. Ήδη επελέγησαν οι δύο πρώτες εταιρείες για την εφαρμογή μοντέλων μηχανικής μάθησης για την αναζήτηση πληροφοριών σε έγγραφα και την αποτελεσματικότερη διαπραγμάτευση των συμβολαίων και των συμβάσεων του οργανισμού αφενός και την αξιοποίηση τεχνητής νοημοσύνης για τη βελτίωση της ασφάλειας των εργαζόμενων και την εποπτεία των κεντρικών γραφείων του ΔΕΣΦΑ. Οι εταιρείες που επελέγησαν είναι οι Cognitiv+ και η Irida Labs.

Η διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ, δήλωσε σχετικά: «Οι νέες τεχνολογίες αποτελούν κλειδί για την επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης. Οι καινοτόμες ιδέες είναι απαραίτητες για την αντιμετώπιση των προκλήσεων του ενεργειακού κλάδου και για την προώθηση της απανθρακοποίησης του ενεργειακού μείγματος. Με την έναρξη της λειτουργίας του δesfa+ Innovation Center, ο ΔΕΣΦΑ επενδύει στρατηγικά στην καινοτομία και στις δυνατότητες των σύγχρονων τεχνολογιών φέρνοντας πιο κοντά την ενέργεια του αύριο. Η επιτυχημένη ολοκλήρωση του πρώτου Calls for Ideas σηματοδοτεί την αφοσίωση του ΔΕΣΦΑ στην προώθηση της καινοτομίας και την υποστήριξη νέων επιχειρηματικών ιδεών. Καλωσορίζουμε την Cognitiv+ και την Irida Labs στην ομάδα μας και ανυπομονούμε να δουλέψουμε από κοινού, για την δημιουργία ενός βιώσιμου ενεργειακά μέλλοντος».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΔΕΣΦΑ: Θα επιβλέψει την κατασκευή του αγωγού διασύνδεσης με Β. Μακεδονία

Ο μήκους 123 χιλιομέτρων αγωγός φυσικού αερίου που θα ενώνει τις δυο χώρες αναμένεται να είναι έτοιμος στα τέλη του 2024. Ο ΔΕΣΦΑ αναδείχθηκε ανάδοχος μετά από ανοιχτό διαγωνισμό της Nomagas όπου συμμετείχαν 4 εταιρείες.
desfa_revithousa
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΔΕΣΦΑ: Δοκιμή αγοράς για επέκταση του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου

Ο ΔΕΣΦΑ απευθύνει πρόσκληση ενδιαφέροντος προς τα ενδιαφερόμενα μέρη - εγχώριους και διεθνείς υφιστάμενους και εν δυνάμει χρήστες - να υποβάλουν τα μη δεσμευτικά αιτήματά για την κατανομή μελλοντικής αδιάλειπτης δυναμικότητας στο ΕΣΦΑ.
DESFA
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΔΕΣΦΑ - Χρηματιστήριο Ενέργειας: Έτοιμη η Πλατφόρμα Συναλλαγών Φυσικού Αερίου

Η πλατφόρμα έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει τη λειτουργία της στις 21 Μαρτίου 2022 και θα επιτρέψει την πραγματοποίηση ανώνυμων συναλλαγών φυσικού αερίου προς όφελος όλων των ενδιαφερομένων στην αγορά.