ΓΔ: 1475.74 -0.37% Τζίρος: 19.98 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:43:34 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο (από αριστερά): Χρήστος Μεγάλου, Ρόμπερτ Κάπλαν, Θεόδωρος Τζούρος.

Ρ. Κάπλαν: Το ασταθές γεωπολιτικό σκηνικό και η σύγκρουση ΗΠΑ - Κίνας

Προσκεκλημένος σε εκδήλωση της Τράπεζας Πειραιώς ο κορυφαίος διανοητής. Πώς περιέγραψε το σημερινό γεωπολιτικό σκηνικό. Εξήρε το έργο του Αμερικανού συγγραφέα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου.

Στο ιδιαίτερα ασταθές γεωπολιτικό σκηνικό σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και σε μία ακόμη σειρά προβλημάτων με τα οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η υφήλιος εστίασε ο Ρόμπερτ Κάπλαν, σε ομιλία του σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Τράπεζα Πειραιώς, σχετικά με τις γεωπολιτικές εξελίξεις και τις προκλήσεις που επηρεάζουν στην παρούσα συγκυρία τον κλάδο της Ελληνικής Ναυτιλίας, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος, τη Δευτέρα 13 Μαΐου.

Προλογίζοντας τον Ρόμπερτ Κάπλαν, ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Χρήστος Μεγάλου, εξήρε το έργο και τη συμβολή του στην κατανόηση του σύγχρονου, σύνθετου γεωπολιτικού σκηνικού. 

Ο Ρόμπερτ Κάπλαν στην ομιλία του επισήμανε ότι σήμερα η γεωπολιτική κατάσταση χαρακτηρίζεται από:

  1. την εξασθένηση των τριών μεγάλων δυνάμεων, Ην. Πολιτειών, Ρωσίας και Κίνας
  2. την εξέλιξη της τεχνολογίας, που κάνει τον κόσμο να δείχνει όλο και μικρότερος συνδέοντας μεταξύ τους τις κρίσεις που αναδύονται σε διαφορετικά μέρη του πλανήτη, στοιχείο που δημιουργεί ένα γεωπολιτικό σκηνικό εξαιρετικά ασταθές, και 
  3. το γεγονός ότι ζούμε σε μια εποχή που ο ιστορικός χρόνος τρέχει ταχύτατα και οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και μεγάλες, αναφέροντας ως παράδειγμα όσα έχουν συμβεί την τελευταία διετία σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή, τα οποία ανέτρεψαν τα status quo που ίσχυαν για δεκαετίες στις ευρύτερες περιοχές. 

Σύμφωνα με την ανάλυσή του, το ασταθές γεωπολιτικό σκηνικό συμπληρώνει το δημογραφικό πρόβλημα του πλανήτη, με περιοχές όπως η Δύση, όπου ο πληθυσμός γερνάει και περιοχές όπως η Αφρική, που διαθέτει τον ηλικιακά νεότερο και οικονομικά ασθενέστερο πληθυσμό. Η ανισορροπία αυτή αναμένεται να αυξήσει τις μεταναστευτικές ροές, ασκώντας μεγαλύτερο πρόβλημα σε περιοχές όπως η Ευρώπη

Όσον αφορά τις αμερικανό-κινεζικές σχέσεις επισήμανε ότι όπως είναι δομημένες θα γίνονται χειρότερες παρά καλύτερες, ωστόσο ο φόβος της οικονομικής καταστροφής αμφοτέρων λειτουργεί αποτρεπτικά για το ενδεχόμενο ενός μεταξύ τους πολέμου, όπως ακριβώς η απειλή πυρηνικής  καταστροφής εξασφάλισε την ειρήνη την εποχή του Ψυχρού Πολέμου

Ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση ανάμεσα στον κ. Μεγάλου και τον Ρόμπερτ Κάπλαν, όπως και με τους καλεσμένους της Τράπεζας, οι οποίοι έθεσαν ερωτήσεις στον ομιλητή. 

Ανοίγοντας την εκδήλωση, ο Ανώτερος Γενικός Διευθυντής Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής της Τράπεζας Πειραιώς κ. Θεόδωρος Τζούρος, επισήμανε τη δέσμευση της Πειραιώς στη στήριξη της Ναυτιλίας, σημειώνοντας ότι «η Τράπεζα Πειραιώς υποστηρίζει σταθερά και υπεύθυνα την ανάπτυξη της Ναυτιλίας και πρωταγωνιστεί στη χρηματοδότηση του κλάδου. Τα τελευταία δύο χρόνια έχει χορηγήσει δάνεια ύψους 2,2 δισ. δολαρίων, ενώ τα χρηματοδοτικά της υπόλοιπα στο ναυτιλιακό τομέα στο τέλος του 2023 είχαν διαμορφωθεί σε 3,7 δισ. δολάρια». 

Σημειώνεται ότι πέραν του κ. Κάπλαν, ο οποίος θεωρείται ένας από τους πιο σημαντικούς και επιδραστικούς διανοητές παγκοσμίως, στην εκδήλωση παραβρέθηκαν Έλληνες εφοπλιστές με ισχυρή θέση στο ναυτιλιακό κλάδο και ανώτερα στελέχη ναυτιλιακών εταιριών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Eurobank: Στη δεύτερη θέση των χρηματοδοτήσεων της ναυτιλίας το 2023

Σύμφωνα με την μελέτη της Petrofin Research η Eurobank κατέχει το μεγαλύτερο ναυτιλιακό χαρτοφυλάκιο μεταξύ των ελληνικών τραπεζών. Μειώθηκε κατά 2% η τραπεζική χρηματοδότηση πλοίων για την ελληνική ναυτιλία το 2023.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τρ. Πειραιώς: Ολοκλήρωσε την πώληση του Project Delta, έναντι 160 εκατ.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, το συμφωνηθέν συνολικό τίμημα ανήλθε περίπου στο 34% της μεικτής λογιστικής αξίας του χαρτοφυλακίου που ήταν στα 0,4 δισ. ευρώ. Στην EBRD το 30% του χαρτοφυλακίου.