ΓΔ: 1424.04 0.16% Τζίρος: 185.19 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Στάσσης-ΔΕΗ-ενέργεια
Φώτο: ΔΕΗ

Ολοταχώς... πρασινίζει η ΔΕΗ με σχέδιο έργων 20GW για τις ανανεώσιμες

Τα 11,3GW θα προέλθουν από την οργανική ανάπτυξη και τα άλλα 8,7GW από τις συνεργασίες. Πρόβλεψη για EBITDA 1,8 δισ. και καθαρά κέρδη κοντά στα 400 εκατ. ευρώ. Ανανεώνεται το πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών.

Στα 20GW ανέρχεται το pipeline της ΔΕΗ στις ΑΠΕ, γεγονός που θα της επιτρέψει να επιλέξει με ποια έργα θα προχωρήσει, με γνώμονα την αποδοτικότητα που θα υπόσχονται. Τα 11,3GW θα προέλθουν από την οργανική ανάπτυξη σε Ελλάδα και Ρουμανία και τα υπόλοιπα 8,7GW από τις συνεργασίες με Intrakat (2,7GW), RWE (2GW), Motor Oil (2GW) και Μυτιληναίος (2GW).  Σήμερα, η εγκατεστημένη ισχύ ανέρχεται σε 4,7GW (4GW σε Ελλάδα και 0,7GW σε Ρουμανία).

Η διοίκηση κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των αναλυτών με αφορμή τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του 2024 επανέλαβε το αναθεωρημένο guidance για 1,8 δισ. ευρώ επαναλαμβανόμενα EBITDA στο τέλος του έτους έναντι 1,7 δισ. ευρώ της αρχικής εκτίμησης.

Μάλιστα, έγινε αναφορά και στα καθαρά κέρδη τα οποία σύμφωνα με το investor day του Ιανουαρίου θα κυμαίνονταν μεταξύ 300-400 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2024 με τη διοίκηση να επισημαίνει πως πλέον θα είναι πιο κοντά στα 400 εκατ. ευρώ. 

Τα επαναλαμβανόμενα EBITDA του πρώτου τριμήνου διαμορφώθηκαν στα 459 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 64% σε σχέση με το 2023. Τα 380 εκατ. ευρώ προήλθαν από την Ελλάδα και τα 80 εκατ ευρώ από τη Ρουμανία. Η επίδοση της Ελλάδος οφείλεται κυρίως στον ΔΕΔΔΗΕ του οποίου οι ταρίφες αυξήθηκαν πέρσι τον Μάιο οπότε υπήρχε χαμηλή βάση σύγκρισης με το περσινό πρώτο τρίμηνο.

Η διοίκηση ενημέρωσε πως το πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών θα ανανεωθεί για άλλα δύο χρόνια στη γενική συνέλευση της εταιρείας. Σήμερα η εταιρεία έχει στο χαρτοφυλάκιό της ίδιες μετοχές που αντιπροσωπεύουν το 5,6% του μετοχικού κεφαλαίου. Όπως διευκρίνισαν από τη διοίκηση, οι ίδιες μετοχές θα αξιοποιηθούν κατά 1/3 για την ανταμοιβή των στελεχών της εταιρείας με τη μορφή stock options, κατά 1/3 για την υλοποίηση κάποιου νέου deal και κατά 1/3 θα διαγραφούν.

Οι συνολικές επενδύσεις το πρώτο τρίμηνο ανήλθαν σε 501 εκατ.ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των επενδύσεων στη Ρουμανία, με σημαντική άνοδο να καταγράφεται στις δραστηριότητες της διανομής και των ΑΠΕ σύμφωνα με τη στρατηγική της ΔΕΗ για αύξηση της συμμετοχής της καθαρής ενέργειας στο μείγμα της ηλεκτροπαραγωγής της και την ψηφιοποίηση των δικτύων διανομής.

Οι επενδύσεις σε ΑΠΕ και στη δραστηριότητα της Διανομής ανήλθαν 420 εκατ., σημειώνοντας αύξηση 123% σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2023, συμπεριλαμβανομένης της συνεισφοράς από την Ρουμανία.

Παρά την επιτάχυνση των επενδύσεων η ΔΕΗ διατήρησε τον δείκτη Καθαρό χρέος/EBITDA τον Μάρτιο 2024 στο 2x, πολύ χαμηλότερα από το όριο του 3,5x που έχει θέσει, με τον καθαρό δανεισμό να διαμορφώνεται σε 3,37ν δισ. ευρώ στις 31.03.2024.

Η ένταση εκπομπών Scope 1 βελτιώθηκε κατά 24% (0,50 τόνοι CO 2 /MWh από 0,65 CO 2 /MWh), κυρίως λόγω της μειωμένης παραγωγής από λιγνίτη και της ενίσχυσης της παραγωγής από ΑΠΕ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Κλείνει το μεγάλο deal της ΔΕΗ στη Ρουμανία, τελευταίες επαφές με την Enel

Λεπτομέρειες απομένουν για να επισημοποιηθεί η συμφωνία, συναντήσεις με τους Ιταλούς στην Αθήνα. Πώς η ελληνική εταιρεία αποκτά άλλη... μισή ΔΕΗ για να αναπληρώσει πελάτες που θα χάσει στην Ελλάδα λόγω του ρυθμιστικού πλαισίου.
Στάσσης-ΔΕΗ-ενέργεια
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Γιατί είναι ρεαλιστικός ο στόχος της ΔΕΗ για EBITDA 2,3 δισ. ευρώ το 2026

Η ΔΕΗ έχει πλέον ώριμα έργα σε ΑΠΕ σε αντίθεση με το παρελθόν, ενώ τα δίκτυα από τη Ρουμανία θα συνεισφέρουν σχεδόν το 20% των λειτουργικών κερδών. Διακόσιοι επενδυτές στο Λονδίνο για το νέο business plan.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τι σηματοδοτεί το mega deal της ΔΕΗ με την Intrakat στον χώρο των ΑΠΕ

Η τάση για εξαγορές και συγχωνεύσεις στην Ευρώπη, «κλειδί» για την πράσινη μετάβαση. Πώς από ουραγός στις ΑΠΕ η ΔΕΗ γίνεται πρωταγωνιστής. Μετά την εμβληματική συμφωνία για την Άκτωρ το deal με τη ΔΕΗ εκτινάσσει την αξία της Intrakat.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Επιστρέφει στα μερίσματα η ΔΕΗ στη χρήση 2023 για πρώτη φορά από το 2014

Την ευχάριστη είδηση για τους μετόχους προανήγγειλε ο πρόεδρος και CEO, Γιώργος Στάσσης. Μεγάλος κερδισμένος το Δημόσιο που ελέγχει το 34%. Κέρδη προ φόρων 100 εκατ. θα είχε η ΔΕΗ στο 9μηνο 2022, αν δεν υπήρχε η έκτακτη εισφορά.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΔΕΗ: Μετά τις 20 Σεπτεμβρίου το buy back, έρχονται εξαγορές στις ΑΠΕ

Καλό το δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με τον CEO Γιώργο Στάσση, αλλά η αβεβαιότητα των αγορών οδηγεί καθημερινά σε αναπροσαρμογή σχεδίων. Οι αυξημένες δαπάνες για καύσιμα και δικαιώματα ρύπων «ροκάνισαν» τα κέρδη. Η ρευστότητα της επιχείρησης ανάχωμα στην ενεργειακή κρίση.