ΓΔ: 1210.08 0.84% Τζίρος: 19.53 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:33:11 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΔΕΗ

Κλείνει το μεγάλο deal της ΔΕΗ στη Ρουμανία, τελευταίες επαφές με την Enel

Λεπτομέρειες απομένουν για να επισημοποιηθεί η συμφωνία, συναντήσεις με τους Ιταλούς στην Αθήνα. Πώς η ελληνική εταιρεία αποκτά άλλη... μισή ΔΕΗ για να αναπληρώσει πελάτες που θα χάσει στην Ελλάδα λόγω του ρυθμιστικού πλαισίου.

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η διαδικασία εξαγοράς της Εnel Ρουμανίας από τη ΔΕΗ με τις επίσημες ανακοινώσεις να είναι θέμα ημερών. Χθες έληξε η περίοδος των αποκλειστικών διαπραγματεύσεων μεταξύ της ΔΕΗ και της μητρικής Enel από την Ιταλία για την εξαγορά της Enel Green Power Romania με τα τεχνικά κλιμάκια από την Ιταλία να... παρελαύνουν στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ στη Χαλκοκονδύλη.

Ενδεχομένως να ανακοινωθεί κάποια ολιγοήμερη παράταση των διαπραγματεύσεων καθώς η ΔΕΗ είναι εισηγμένη εταιρεία, αν και πηγές κοντά στην επιχείρηση αναφέρουν πως το deal είναι πιθανό να ανακοινωθεί άμεσα. 

Υποστηρίζουν δε, πως έχει γίνει πολύ καλή προπαρασκευή όλες τις προηγούμενες ημέρες, έχει ολοκληρωθεί το due diligence και απομένουν ορισμένες λεπτομέρειες για να ολοκληρωθεί η συμφωνία. Ταυτόχρονα επισημαίνουν πως δεν πρόκειται για μια απλή εξαγορά, καθώς στην πραγματικότητα η ΔΕΗ εξαγοράζει άλλη μια ...μισή ΔΕΗ.

Η ελληνική εταιρεία διαπραγματεύεται με τους Ιταλούς της Enel το 100% της Εnel Green Power Romania που έχει εγκατεστημένη ισχύ σύμφωνα με τα στοιχεία του 2021 534 MW, εκ των οποίων 498 MW αιολικά πάρκα και 36 MW φωτοβολταϊκά πάρκα.

Παράλληλα, διαπραγματεύεται πλειοψηφικά ποσοστά από 51% έως 80% που ανήκουν στην Enel σε τρεις εταιρείες διανομής (σαν τον δικό μας ΔΕΔΔΗΕ) με τα μειοψηφικά ποσοστά να ανήκουν στο ρουμανικό κράτος, καθώς επίσης και το 100% δύο εταιρειών προμήθειας ρεύματος και φυσικού αερίου με  3 εκατ. πελάτες.

Οι εταιρείες E-Distributie λειτουργούν δίκτυα συνολικού μήκους περίπου 128.000 χιλιόμετρα σε τρεις μεγάλες περιοχές της χώρας (South Muntenia – συμπεριλαμβανομένου του Βουκουρεστίου, του Banat και της Dobrogea) και καλύπτουν το ένα τρίτο της τοπικής αγοράς διανομής.

Η Enel Energie και η Enel Energie Muntenia είναι από τους κύριους προμηθευτές ενέργειας στη χώρα και η δραστηριότητά τους περιλαμβάνει ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο, καθώς και υπηρεσίες οικιακής υποστήριξης.

Η εξαγορά της Εnel Romania είναι κομβικής σημασίας για τη ΔΕΗ, καθώς από ένα ρυθμισμένο περιβάλλον στην ελληνική αγορά όπου πρέπει να μειώσει πελάτες θα έχει τη δυνατότητα να τους αναπληρώσει χωρίς περιορισμούς, από μια άλλη αγορά, διπλάσια σε πληθυσμό από την Ελλάδα και με ισχυρές προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης. Παράλληλα, εξασφαλίζεται περαιτέρω η ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδας αφού θα υπάρχει η δυνατότητα ηλεκτρικής διασύνδεσης με τη Ρουμανία.

Ο όμιλος Enel ανέφερε λειτουργικές ζημίες 115 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του έτους στον τομέα λιανικής της Ρουμανίας. Τον περασμένο Αύγουστο οι δύο εταιρείες προμήθειας δανείστηκαν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από τη μητρική τους εταιρεία λόγω της κρίσης ρευστότητας που προκλήθηκε από την εκτίναξη της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας που αγοράζουν για τους πελάτες στις αγορές χονδρικής, σε συνδυασμό με τις μεγάλες καθυστερήσεις με τις οποίες το ρουμανικό κράτος αποζημιώνει στους προμηθευτές το κόστος των ανώτατων τιμών για τους τελικούς πελάτες.

Το τίμημα που θα κληθεί να καταβάλει η ΔΕΗ ανέρχεται σε 1,3 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις, με το enterprise value να προσεγγίζει το 1,9 δισ ευρώ. Η πληρωμή του τιμήματος θα γίνει κατά τα 2/3 με δανεισμό και κατά το 1/3 με ίδια κεφάλαια.  Σύμφωνα με τα στοιχεία του 9μηνου, η ΔΕΗ είχε διαθέσιμα 2,1 δισ. ευρώ

Τυχόν απόκτηση της Enel Green Power θα φέρει ακόμη πιο κοντά το στόχο της ΔΕΗ ώστε η επιχείρηση το 2026 να έχει εγκατεστημένη ισχύ σε ΑΠΕ 5,1GW. Στον στόχο αυτό θα συμβάλλει και η επίτευξη λειτουργικής κερδοφορίας ύψους 800 εκατ ευρώ για το σύνολο του 2022 που θα χρηματοδοτήσει το επενδυτικό πλάνο της ΔΕΗ σε δίκτυα και ΑΠΕ.

Υπενθυμίζεται πως στο 9μηνο, αν δεν υπήρχε η επιβολή φόρου στους ηλεκτροπαραγωγούς, που για τη ΔΕΗ ανήλθε στα 276 εκατ. ευρώ, η επιχείρηση θα είχε δημοσιεύσει κέρδη προ φόρων 100 εκατ. ευρώ

Μέχρι το τέλος Μαρτίου η ΔΕΗ θα ανακοινώσει τα οικονομικά μεγέθη για το σύνολο του 2022 και ενδέχεται το τέταρτο τρίμηνο να έχει καλυφθεί και η έκτακτη φορολόγηση με την εταιρεία να εμφανίζει οριακές ζημιές. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Γιώργος Στάσσης έχει άλλωστε προαναγγείλει πως το 2023 θα είναι κερδοφόρο και θα μοιραστεί μέρισμα (από το 2024) ύστερα από 10 χρόνια.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Επιστρέφει στα μερίσματα η ΔΕΗ στη χρήση 2023 για πρώτη φορά από το 2014

Την ευχάριστη είδηση για τους μετόχους προανήγγειλε ο πρόεδρος και CEO, Γιώργος Στάσσης. Μεγάλος κερδισμένος το Δημόσιο που ελέγχει το 34%. Κέρδη προ φόρων 100 εκατ. θα είχε η ΔΕΗ στο 9μηνο 2022, αν δεν υπήρχε η έκτακτη εισφορά.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΔΕΗ: Μετά τις 20 Σεπτεμβρίου το buy back, έρχονται εξαγορές στις ΑΠΕ

Καλό το δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με τον CEO Γιώργο Στάσση, αλλά η αβεβαιότητα των αγορών οδηγεί καθημερινά σε αναπροσαρμογή σχεδίων. Οι αυξημένες δαπάνες για καύσιμα και δικαιώματα ρύπων «ροκάνισαν» τα κέρδη. Η ρευστότητα της επιχείρησης ανάχωμα στην ενεργειακή κρίση.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πώς βγαίνει κερδισμένη η Cenergy από την «παγωμένη» επένδυση στις ΗΠΑ

Τα προβλήματα των Δανών απομακρύνουν τη δημιουργία του εργοστασίου στις ΗΠΑ. Δεν ανησυχούν στη Cenergy, καθώς απελευθερώνονται κεφάλαια για να υποστηριχθεί η ξέφρενη ανάπτυξη στις πωλήσεις καλωδίων για τις ΑΠΕ.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΔΕΗ: Στρατηγική επέκταση στη λιανική, ενδιαφέρον για Κωτσόβολο

Ειλημμένη η απόφαση της ΔΕΗ να επενδύσει σε δίκτυο retail ηλεκτρικών συσκευών. Θεωρεί την εμπορία core business και στοχεύει στη μακροχρόνια σχέση και «εκπαίδευση» των πελατών. Το μοντέλο Cosmote - Γερμανός.
GEK TERNA, TERNA ENERGIAKI, George Peristeris, Giorgos Peristeris
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Μεγαλώνει» με νέες επενδύσεις 10 δισ. ο όμιλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Εξασφαλισμένα τα κεφάλαια της ίδιας συμμετοχής αλλά και των τραπεζικών δανείων, σύμφωνα με τη διοίκηση. Τον Ιούλιο η σύμβαση της Εγνατίας στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Το 2026 σε εμπορική λειτουργία το αεροδρόμιο στο Καστέλι.