ΓΔ: 1404.11 -0.20% Τζίρος: 85.93 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
ElvalHalcor. ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ
Φωτο: ElvalHalcor

Ευνοεί την ElvalHalcor η ανάκαμψη των τιμών σε αλουμίνιο και χαλκό

Οι αυξήσεις των τιμών, προάγγελος ενίσχυσης των παραγγελιών. Αδύναμος κρίκος το πρώτο τρίμηνο ο κλάδος του αλουμινίου. Η μεγάλη μείωση του καθαρού δανεισμού μειώνει το ρίσκο. Τι σημαίνει η αύξηση των όγκου πωλήσεων στις ΗΠΑ.

H μειωμένη ζήτηση στον κλάδο του foil (η εύκαμπτη συσκευασία στον κλάδο του αλουμινίου με εφαρμογές στα τρόφιμα, φάρμακα κ.α) είχε ως αποτέλεσμα ο τομέας του αλουμινίου της ElvalHalcor να εμφανίσει ζημιές και να χαλάσει τη συνολική εικόνα του ομίλου που στον κλάδο του χαλκού εξακολουθεί και δείχνει σημάδια ανθεκτικότητας. 

Σε ένα δύσκολο περιβάλλον με πληθωριστικές πιέσεις, υψηλά επιτόκια και ύφεση στην Ευρώπη όπου διοχετεύεται το 80% των παραγγελιών της ElvalHalcor ο όμιλος κατάφερε το πρώτο τρίμηνο του 2024 να καταγράψει έστω και μικρή αύξηση του όγκου πωλήσεων με 146.000 τόνους έναντι 144.000 τόνους το πρώτο τρίμηνο του 2023.

Οι χαμηλότερες τιμές όμως στα τρία βασικά μέταλλα (αλουμίνιο, χαλκός, ψευδάργυρος) μείωσαν τις πωλήσεις σε αξία κατά 12,2% στα 816,6 εκατ. ευρώ. Το προσαρμοσμένο ebitda (χωρίς την επίδραση από την αποτίμηση των μετάλλων) υποχώρησε κατά 30,7% στα 48,7 εκατ ευρώ και τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας κατήλθαν στα 12,9 εκατ ευρώ έναντι 18 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2023.

Οι ανάγκες για λιγότερα κεφάλαια κίνησης (λόγω των χαμηλών τιμών των μετάλλων και της ολοκλήρωσης του μεγάλου επενδυτικού προγράμματος) αύξησαν τις ελεύθερες ταμειακές ροές και είχαν ως αποτέλεσμα να μειωθεί ο δανεισμός κατά 190 εκατ. ευρώ σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2023.

Η διοίκηση έχει έτσι τη δυνατότητα να «σβήσει» δάνεια με μεταβλητό επιτόκιο και να μειώνει το ρίσκο της επιχείρησης σε ένα περιβάλλον υψηλών επιτοκίων. Ο κλάδος του χαλκού συνέχισε την καλή πορεία ως απόρροια των επιδόσεων της θυγατρικής Sofia Med στη Βουλγαρία η οποία συνεχίζει να αυξάνει τα μερίδια αγοράς στα προϊόντα έλασης μέσω της ανάπτυξης προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας.

 
Η ανάκαμψη των τιμών των μετάλλων μετά το πρώτο τρίμηνο και οι αυξημένες πωλήσεις στην αγορά της Αμερικής όπου τα περιθώρια κέρδους είναι πολύ καλύτερα είναι δύο παράγοντες που δίνουν αισιοδοξία στη διοίκηση για τη συνέχεια της χρήσης. Η τιμή του αλουμινίου βρίσκεται στα 2.400 ευρώ ο τόνος και του χαλκού στα 9.500 ευρώ ο τόνος, όταν η μέση τιμή για το πρώτο τρίμηνο των δύο μετάλλων ήταν 2.025 ευρώ ο τόνος και 8.122 ευρώ ο τόνος αντίστοιχα.

Όπως επισημαίνουν από την ElvalHalcor, η αύξηση των τιμών ίσως είναι προάγγελος ενίσχυσης της ζήτησης, κυρίως στην αγορά της Ευρώπης. Η εταιρεία το πρώτο τρίμηνο του 2024 κατάφερε να διευρύνει τις πωλήσεις σε όγκο στην αγορά της Αμερικής σε 12% επί των συνολικών πωλήσεων έναντι 9% το πρώτο τρίμηνο του 2023 σε μια αγορά με πολύ καλύτερα περιθώρια κέρδους από την Ευρώπη. 

Αν επαληθευτεί η πρόγνωση για αύξηση της ζήτησης και των παραγγελιών -όπως ίσως προεξοφλεί η ανοδική κίνηση στις τιμές των μετάλλων- σε συνδυασμό με τη μείωση του κόστους των επιτοκίων που ακόμη δεν έχει εκδηλωθεί, ο όμιλος θα είναι σε θέση για ένα comeback ακόμη και μέσα στη χρήση.

Ο στόχος παραμένει για την επίτευξη αναπροσαρμοσμένων EBITDA στα επίπεδα του 2023 ώστε με την μείωση του κόστους δανεισμού και τα καλύτερα περιθώρια κέρδους από τη βελτιστοποίηση στο μίγμα των πωλούμενων προϊόντων να ενισχυθεί και καθαρή κερδοφορία.

Ο καθαρός δανεισμός του ομίλου υποχώρησε το πρώτο τρίμηνο στα 765 εκατ. ευρώ από 955 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2023 και η σχέση καθαρός δανεισμός/EBITDA 12μηνου διαμορφώθηκε στο 3.5x που ήταν και ο στόχος της διοίκησης. Η μετοχή έχει πιεστεί και η κεφαλαιοποίηση βρίσκεται στα 782 εκατ ευρώ, ενώ τα ίδια κεφάλαια του ομίλου διαμορφώθηκαν στο τέλος του πρώτου τριμήνου στα 977 εκατ. ευρώ. 
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ElvalHalcor. ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Κράτησε άμυνες η Elvalhalcor το 2023, τι προβλέπει η διοίκηση για το 2024

Παρά την πτώση των παραγγελιών λόγω της ύφεσης στην Ευρώπη, ο ελληνικός όμιλος ενίσχυσε τα μερίδια αγοράς σε κομβικά προϊόντα. «Ανάσα» το 2024 από την ολοκλήρωση της πώλησης αποθεμάτων από τους πελάτες.
ElvalHalcor. ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ElvalHalcor: «Φρέναρε» η κερδοφορία, αυξήθηκαν τα μερίδια στην αγορά

Σημαντική πτώση των καθαρών κερδών, ικανοποιητική λειτουργική κερδοφορία σε περιβάλλον χαμηλής ζήτησης και υψηλών επιτοκίων. Ευχάριστη έκπληξη από τον χαλκό, σταθεροί όγκοι στο αλουμίνιο. Οι εκτιμήσεις για το β' εξάμηνο.
ElvalHalcor. ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Elvalhalcor: Έτος ανασφάλειας το 2023, πώς έχει θωρακιστεί ο όμιλος

Διαρκής η ζήτηση για αλουμίνιο και χαλκό, με ώθηση και από την ηλεκτροκίνηση. Δύσκολα θα επαναληφθούν οι επιδόσεις του 2022. Στα 600 εκατ. οι επενδύσεις την τελευταία τετραετία δίνουν πλεονέκτημα στον όμιλο έναντι του ανταγωνισμού.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Γονατίζει βιομηχανικούς κολοσσούς η κρίση, σε βαθύ... ύπνο οι Βρυξέλλες

Εμβληματικές βιομηχανίες κλείνουν εργοστάσια ή μειώνουν την παραγωγή λόγω υπέρογκου ενεργειακού κόστους. Απογοήτευση από τις πρώτες επαφές του Ευ. Μυτιληναίου στις Βρυξέλλες. Τι προτείνει ο πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ, Α. Κοντολέων με δηλώσεις στο BD.
ElvalHalcor. ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ρεκόρ τζίρου από την Elvalhalcor κόντρα στις υψηλές τιμές ενέργειας

Κλειδί η ζήτηση για αλουμίνιο στη συσκευασία τροφίμων και σε προϊόντα ενεργειακής μετάβασης. Η εταιρεία πλήρωσε επιπλέον 30 εκατ. ευρώ για ενέργεια το α' εξάμηνο, έρχονται επιβαρύνσεις από τα αυξημένα επιτόκια.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ανθεκτική η Elvalhalcor στη νέα κρίση, σε ιστορικό υψηλό ο τζίρος

Οι πράσινες επενδύσεις των προηγούμενων ετών εκτινάσσουν τζίρους - κερδοφορία. Ισχυρή ζήτηση για ανακυκλούμενα υλικά συσκευασίας. Αυξάνονται οι ανάγκες για αλουμίνιο - χαλκό στις μπαταρίες και τα μοτέρ ηλεκτρικών αυτοκινήτων.