ΓΔ: 1452.28 0.44% Τζίρος: 85.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Mytilineos

Έτοιμη για είσοδο στη λιανική αγορά ενέργειας της Βρετανίας η Metlen

Σειρά συμφωνιών προκειμένου να επιτευχθεί ο συγκεκριμένος στόχος σχεδιάζει η εταιρεία, όπως τόνισε σε δηλώσεις του στην «Telegraph» ο κ. Μυτιληναίος.

Την πρόθεση της Metlen να δραστηριοποιηθεί στη λιανική αγορά ενέργειας της Μεγάλης Βρετανίας, αποκάλυψε ο επικεφαλής της, κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος, με δηλώσεις του στην εφημερίδα «Telegraph».

Σύμφωνα με την εφημερίδα η Metlen προτίθεται να δημιουργήσει μία νέα μονάδα που θα είναι ανταγωνιστική σε εταιρείες όπως η Octopus και Ovo. 

Ο κ. Μυτιληναίος, ο οποίος βρίσκεται στη διαδικασία εισαγωγής του ομίλου Metlen, αξίας 5 δισ. λιρών, στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, δήλωσε στην Telegraph ότι ελπίζει να συνάψει μια σειρά συμφωνιών με την είσοδό του στο χρηματιστήριο, που θα επιτρέψουν στην επιχείρησή του να εισέλθει στη λιανική αγορά ενέργειας.

Ανέφερε ότι «θαυμάζω την Octopus και πραγματικά θαυμάζω τον τρόπο με τον οποίο έχει αναπτυχθεί. Έχουν κάνει πολύ καλή δουλειά... Και μας αρέσει ο ανταγωνισμός. Μας αρέσουν οι προκλήσεις. Η Metlen είναι μια εταιρεία, η οποία έχει την ικανότητα να παράγει και να ελέγχει τα προϊόντα της: Ξεκινήσαμε στην Ελλάδα από το μηδέν πριν από περίπου 10 χρόνια, όταν είχαμε ένα κρατικό μονοπώλιο. Γνωρίζουμε λοιπόν πολύ καλά πώς να ξεκινήσουμε από το μηδέν και έχουμε αναπτύξει τις δεξιότητες και τον εξοπλισμό και τα πάντα για να κάνουμε τη δουλειά».

Η φιλοδοξία του να εισέλθει στην αγορά οικιακής ηλεκτρικής ενέργειας πηγάζει από την πεποίθηση ότι υπάρχουν μεγάλα χρηματικά ποσά που μπορούν να κερδηθούν από τη μετάβαση στο καθαρό μηδέν, σημειώνει η βρετανική εφημερίδα. «Ας μην ξεχνάμε ότι οι εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της δικής μας και της Octopus, έγιναν μεγάλες ως αποτέλεσμα της ενεργειακής μετάβασης, και βρισκόμαστε ακόμη στη μέση της. Ορισμένες εταιρείες θα ενισχύσουν τη θέση τους στην αγορά ενέργειας και κάποιοι θα χάσουν τη θέση τους, όπως συνέβη στο Ηνωμένο Βασίλειο πριν από δύο χρόνια».

Η Metlen, η οποία άλλαξε το όνομά της από Μυτιληναίος την περασμένη εβδομάδα στο πλαίσιο της προετοιμασίας της για την εισαγωγή στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, έχει κατασκευάσει φωτοβολταϊκά πάρκα στο Ηνωμένο Βασίλειο και έχει εργαστεί σε υποδομές για το Εθνικό Δίκτυο, συμπεριλαμβανομένων γραμμών υψηλής τάσης, όπως το έργο Eastern Green Link 1.

Τα σχέδιά της να ενταχθεί στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου ανακοινώθηκαν τον περασμένο μήνα. Η Metlen σχεδιάζει να διατηρήσει την υφιστάμενη εισαγωγή της στην Αθήνα, αλλά να κάνει το Λονδίνο την κύρια έδρα της. Η Citi και η Morgan Stanley εργάζονται για την εισαγωγή, η οποία αναμένεται στα τέλη του 2024 ή στις αρχές του 2025. Η εταιρεία θα μπορούσε να προσελκύσει αποτίμηση έως και 5 δισ. στερλίνες, η οποία θα την ωθούσε στον δείκτη μετοχών FTSE 100 blue-chip.

Ο κ. Μυτιληναίος δήλωσε ότι η φιλοδοξία του να εισέλθει στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου δεν επηρεάζεται από την τρέχουσα πολιτική αβεβαιότητα που απορρέει από τις εκλογές. «Η προμήθεια και η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας είναι ένα από τα πιο ευαίσθητα πολιτικά ζητήματα στην οικονομία, διότι επηρεάζει το σύνολο του πληθυσμού. Είμαστε συνηθισμένοι σε αυτό. Έχουμε συνηθίσει τις διαφορετικές προσεγγίσεις των πολιτικών για την ενέργεια και μέχρι να διευθετηθεί η ενεργειακή μετάβαση με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, θα έχουμε και ένα ευαίσθητο ρυθμιστικό περιβάλλον».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

MYTILINEOS_ESG
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Mytilineos: Υπογραφή δύο 10ετών PPAs για Data Centers στο Δουβλίνο

Η συμφωνία υπεγράφη μεταξύ της Keppel DC REIT και της Mytilineos και με αυτά τα PPAs, το 92% της ενέργειας που χρησιμοποιείται σήμερα στις δύο εγκαταστάσεις της εταιρείας στο Δουβλίνο θα τροφοδοτείται από ανανεώσιμες πηγές στην Ιρλανδία. 
MYTILINEOS_ESG
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Mytilineos: Επενδύσεις πάνω από 3 δισ. στην Ιταλία τα επόμενα τέσσερα χρόνια

Έως τώρα η Mytilineos κινήθηκε στη γειτονική χώρα μέσω οργανικής ανάπτυξης. Ωστόσο ο Γενικός Διευθυντής (COD) της εταιρείας εκτίμησε ότι πλέον υπάρχει περιθώριο να κινηθεί και μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων.