ΓΔ: 877.99 0.19% Τζίρος: 40.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Ενεργειακή αξιοποίηση απορριμμάτων: Το νέο στοίχημα της Mytilineos

«Διαπιστευτήρια» στην κατασκευή μονάδων ενεργειακής αξιοποίησης απορριμμάτων με συμμετοχή σε έργο 340 εκατ. ευρώ στη Βρετανία. Στην Ελλάδα θα λειτουργήσουν τέσσερις τέτοιες μονάδες.

Σε ένα νέο τομέα δραστηριότητας με μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια, την κατασκευή μονάδων ενεργειακής αξιοποίησης απορριμμάτων, εισέρχεται η Mytilineos, μέσω της συμμετοχής της σε κοινοπραξία, η οποία ανέλαβε την κατασκευή μεγάλης μονάδας στη Βρετανία, έργο προϋπολογισμού 340 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι η ενεργειακή αξιοποίηση των απορριμμάτων αποτελεί μία από τις βασικές κατευθύνσεις του νέου Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Από τον Ιανουάριο του 2022, προβλέπεται ότι η συνολική ποσότητα των μη ανακυκλώσιμων αποβλήτων (υπολειμμάτων) από τα Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών, θα χρησιμοποιείται ως δευτερογενές καύσιμο, το οποίο θα αξιοποιείται ενεργειακά από την ενεργοβόρο βιομηχανία ή και σε Μονάδες Ενεργειακής Αξιοποίησης. Με τον τρόπο αυτό μειώνονται τα απόβλητα που οδηγούνται σε ταφή και περιορίζεται η εξάρτηση των ενεργοβόρων βιομηχανιών από ρυπογόνα συμβατικά καύσιμα.

Το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, το οποίο θα βρίσκεται σε διαβούλευση μέχρι και αύριο, 4 Δεκεμβρίου, προβλέπει ότι το υπουργείο θα έχει την αρμοδιότητα να υλοποιήσει το σχεδιασμό για την κατασκευή μονάδων ενεργειακής αξιοποίησης απορριμμάτων, στο πλαίσιο του οποίου θα δημιουργηθούν τέσσερα εργοστάσια σε όλη τη χώρα.

Σημειώνεται ότι συνολικά στην Ευρώπη υπάρχουν περίπου 500 εγκαταστάσεις ενεργειακής αξιοποίησης απορριμμάτων σε λειτουργία, κυρίως στη Δυτική και τη Βόρεια Ευρώπη. H τεχνολογία αυτή επιτρέπει στις χώρες να μειώνουν την εξάρτησή τους από τους χώρους υγειονομικής ταφής και κερδίζει συνεχώς έδαφος και στην Κεντρική Ευρώπη και στα Βαλκάνια.

Η Mytilineos δίνει πρώτη το «παρών»

Σε αυτή τη διαδικασία, η Mytilineos δίνει έγκαιρα το «παρών», καθώς γίνεται η πρώτη ελληνική εταιρεία που αναλαμβάνει την υλοποίηση τέτοιου μεγάλου έργου στο εξωτερικό. Η εταιρεία ανακοίνωσε χθες τη συμφωνία για την ολοκληρωμένη μελέτη, προμήθεια και κατασκευή (EPC) μονάδας ενεργειακής αξιοποίησης απορριμμάτων, στο Τσέσιρ της Αγγλίας, ως επικεφαλής κοινοπραξίας εταιρειών. Tις εργασίες θα αναλάβει ο Τομέας Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης (Sustainable Engineering Solutions Business Unit – SES BU) της Mytilineos, για λογαριασμό των εταιρειών CovantaBiffa και Green Investment Group.

Κατά τη διάρκεια του έργου, η Mytilineos, ως επικεφαλής της κοινοπραξίας, θα παρέχει υπηρεσίες διεύθυνσης, σχεδιασμό, προμήθεια, και ανέγερση του εργοστασίου. Η εγκατάσταση έχει σχεδιαστεί για ονομαστική ετήσια αξιοποίηση 400.000 τόνων απορριμμάτων (2 γραμμές δυναμικότητας 200.000 τόνων απορριμμάτων ανά έτος για την κάθε μια) και θα τροφοδοτείται από το υπόλειμμα αστικών στερεών αποβλήτων, αλλά και από εμπορικά και βιομηχανικά απορρίμματα.

Το έργο ανήκει στην Covanta, την Green Investment Group και την Biffa και αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης ανάπτυξης ενός κόμβου για τις τεχνολογίες ενέργειας και πόρων, που είναι γνωστός ως Protos και ανήκει στην Peel L&P Environmental. Ο κόμβος θα συγκεντρώσει μια σειρά ενεργειακών λύσεων χαμηλού περιβαλλοντικού αποτυπώματος για τις επιχειρήσεις και στοχεύει να αποτελέσει παράδειγμα για το Ηνωμένο Βασίλειο στην κατεύθυνση επίτευξης του στόχου μηδενικών εκπομπών άνθρακα.

Στην κοινοπραξία αυτή η Biffa, κορυφαία εταιρεία βιώσιμης διαχείρισης αποβλήτων της Βρετανίας, διατηρεί το 25% του μετοχικού κεφαλαίου. Στη νέα μονάδα η Covanta θα παρέχει λειτουργίες και υπηρεσίες συντήρησης για τα επόμενα 20 χρόνια, ενώ η Biffa θα παρέχει το καύσιμο για την εγκατάσταση με πάνω από το 60% της πρώτης ύλης που προέρχεται από τις δραστηρίοτητές της, παρέχοντας ζωτική διέξοδο για μη ανακυκλώσιμα απόβλητα. Η μονάδα θα έχει παραγωγική δυναμικότητα 49 μεγαβάτ, δηλαδή αρκετή ηλεκτρική ενέργεια χαμηλής περιεκτικότητας σε άνθρακα για να τροφοδοτήσει περίπου 90.000 σπίτια.

Την κατασκευή έχουν αναλάβει η Mytilineos και η Standardkessell Baumgarte GmbH, ένας από τους πλέον γνωστούς τεχνολογικούς παρόχους στον χώρο της ενεργειακής αξιοποίησης απορριμμάτων, εγνωσμένης αξίας και με σειρά επιτυχημένων έργων στο Ηνωμένο Βασίλειο και τον υπόλοιπο κόσμο. Η κατασκευή θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, ενώ σύμφωνα με τον προγραμματισμό το 2024 θα είναι ήδη σε πλήρη εμπορική λειτουργία.

Το έργο αυτό αποτελεί ισχυρή απόδειξη και αναγνώριση της ικανότητας του SES BU της Mytilineos να αναλαμβάνει σε διεθνές επίπεδο πολύπλοκα ολοκληρωμένα έργα τύπου EPC, υψηλών τεχνικών απαιτήσεων, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση της Mytilineos. Η επένδυση αναμένεται να δημιουργήσει σημαντικές οικονομικές ευκαιρίες στην ευρύτερη περιοχή, τόσο κατά την κατασκευή της, όσο και κατά την λειτουργία της.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Mytilineos: Προφίλ παγκόσμιου «παίκτη», στόχος το άλμα μεγεθών το 2022

Οι υψηλές αποδόσεις της μεταλλουργίας και η ωρίμανση των μεγάλων επενδύσεων στην παραγωγή ενέργειας και σε έργα ΑΠΕ οδηγούν το 2022 σε διπλασιασμό της λειτουργικής κερδοφορίας της Mytilineos.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Έκλεισε η ενεργειακή συμφωνία μεταξύ της ΔΕΗ και της Mytilineos

Η σύμβαση θα διαρκέσει έως και την 31η Δεκεμμβρίου 2023, ενώ ο κ. Ευαγ. Μυτιληναίος τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «για εμάς, μετά το 2023, ξεκινά μία νέα εποχή για το ιστορικό εργοστάσιο «Αλουμίνιον της Ελλάδος»: μία εποχή «πράσινη» και βιώσιμη».
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Mytilineos: Εξαγορά έργων ηλιακής ενέργειας 14 MW στην Ιρλανδία

Τα έργα αυτά θα παρέχουν επαρκή και ανταγωνιστική ως προς το κόστος ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές σε περισσότερα από 4,000 σπίτια και θα αντισταθμίζουν ετησίως 7,000 τόνους εκπομπών άνθρακα στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας