ΓΔ: 1464.39 0.46% Τζίρος: 72.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Κύπρος: «Όχι» σε ενδεχόμενο αγοράς μετοχών της Τρ. Κύπρου από ελληνική τράπεζα

Πηγές του Υπ. Οικονομικών της Κύπρου δηλώνουν ότι δεν θα επιτραπεί να πωληθούν μετοχές της Τράπεζας Κύπρου σε ελληνική τράπεζα. Διέψευσε το δημοσίευμα του Bloomberg η Alpha Bank ότι ενδιαφέρεται να αποκτήσει μετοχές της κυπριακής τράπεζας.

Την άμεση αντίδραση της κυπριακής κυβέρνησης προκάλεσε το δημοσίευμα του Bloomberg ότι μέτοχοι της Τράπεζας Κύπρου που ελέγχουν το 15% της τράπεζας εξετάζουν την πώληση του μεριδίου τους με την Alpha Bank να βρίσκεται μεταξύ των ενδιαφερομένων, δημοσίευμα που διαψεύστηκε από την εγχώρια τράπεζα. 

Με αφορμή το δημοσίευμα του Bloomberg αξιωματούχος του Υπουργείου Οικονομικών της Κύπρου δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) ότι το Υπουργείο παρακολουθεί στενά το θέμα και συμπλήρωσε λέγοντας ότι «δεν θα δεχθούμε να πωληθεί η τράπεζα Κύπρου σε οντότητα ελληνικών συμφερόντων».

Στο δημοσίευμα του ΚΥΠΕ υπενθυμίζεται ότι ήδη ο έλεγχος της Ελληνικής Τράπεζας, της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της Κύπρου, έχει περάσει στα χέρια της ελληνικής Eurobank.

Σημειώνεται ότι σε χθεσινό δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg αναφέρονταν ότι τα ταμεία CarVAl Investors και Caius Capital LLC ενδιαφέρονται να πωλήσουν τα μερίδιά τους στο μετοχικό κεφάλαιο στην Τράπεζα Κύπρου, που συνδυαστικά ανέρχονται σε 14,65%.

Ο ίδιος αξιωματούχος του κυπριακού υπουργείου Οικονομικών υπενθύμισε ότι το νομοσχέδιο για τον έλεγχο των ξένων άμεσων επενδύσεων βρίσκεται ενώπιον της Βουλής, έγινε εκ νέου διαβούλευση και αναμένεται να προωθηθούν οι προβλεπόμενες κοινοβουλευτικές διαδικασίες για έγκρισή του.

«Εξάλλου, όπως δήλωσαν στο ΚΥΠΕ επενδυτικοί και τραπεζικοί παράγοντες, οι μεσολαβητές που έχουν ορίσει τα δύο ταμεία προκειμένου να διερευνήσουν το ενδιαφέρον δυνητικών αγοραστών, προσέγγισαν και άλλους μετόχους με σημαντικά μερίδια στο μετοχικό κεφάλαιο της μεγαλύτερης τράπεζας της Κύπρου προκειμένου να βολιδοσκοπήσουν κατά πόσον ενδιαφέρονται να πωλήσουν και αυτοί τα μερίδια τους. Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική Αlpha Bank, για την οποία έγινε λόγος στο δημοσίευμα, έχει προβεί σε διάψευση, αφήνοντας ωστόσο μια πόρτα ανοικτή, λέγοντας ότι εξετάζει επενδυτικές ευκαιρίες στο πλαίσιο του ανακοινωθέντος Στρατηγικού της Σχεδίου. Οι ίδιοι κύκλοι εκτίμησαν πως δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο στο κάδρο των ενδεχόμενων δυνητικών αγοραστών να βρίσκεται και η Εθνική Τράπεζα , η οποία διαθέτει τα κεφάλαια, που θα της επέτρεπαν μια τέτοια κίνηση. Η μετοχή της τράπεζας στο ΧΑΚ παρουσίαζε πτώση -0,94% και μεγαλύτερες απώλειες, σε ποσοστό -2,26% στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, με την χρηματιστηριακή αξία της τράπεζας στο ΧΑΚ να διαμορφώνεται στα 2 δισ. ευρώ.», σημειώνει το ΚΥΠΕ.

Η ανακοίνωση της Alpha Bank

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της, η Alpha Bank«για την ορθή ενημέρωση του επενδυτικού κοινού, η Alpha Υπηρεσιών και Συμμετοχών A.E. (“Alpha Holdings”) διαψεύδει ως αναληθή πρόσφατα δημοσιεύματα στον ηλεκτρονικό τύπο, σύμφωνα με τα οποία η Alpha Holdings έχει εισέλθει σε διαπραγματεύσεις για την απόκτηση ποσοστού στην εταιρεία Bank of Cyprus Holdings Public Limited Company (“Bank of Cyprus”) από υφισταμένους μετόχους της.

Στα πλαίσια της υλοποίησης του ανακοινωθέντος Στρατηγικού της Σχεδίου, η Alpha Holdings παρακολουθεί την αγορά για την αξιολόγηση επενδυτικών ευκαιριών και ενημερώνει το επενδυτικό κοινό σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία».

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Alpha Bank
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ζητούν λύση οι επιχειρήσεις μετά την έξοδο της Alpha Bank από Αλβανία

Να ανασταλεί για δύο χρόνια η απόφαση της τράπεζας για πώληση της θυγατρικής της και να εξετάσουν άλλες ελληνικές τράπεζες την εξαγορά της ζητούν από το Μαξίμου οι επιχειρήσεις με δραστηριότητες στην Αλβανία.