ΓΔ: 1464.39 0.46% Τζίρος: 72.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Energean Power
Φωτο: Energean Power

Energean: Τα επόμενα βήματα και οι προκλήσεις μετά τη συμφωνία με Carlyle

Ως μεγάλη ευκαιρία χαρακτηρίζουν αναλυτές την πώληση του χαρτοφυλακίου της στην Αίγυπτο, την Ιταλία και την Κροατία. Πώς θα αξιοποιήσει τη δύναμη πυρός των μετρητών.

Συμφωνία «έκπληξη» χαρακτηρίζεται από τους αναλυτές η απόφαση της Energean να προχωρήσει στην πώληση  του χαρτοφυλακίου της στην Αίγυπτο, την Ιταλία και την Κροατία, καθώς η εταιρεία στρέφεται προς τις αγορές της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής στην αναζήτηση νέων επενδυτικών ευκαιριών.

Η μεταβίβαση του χαρτοφυλακίου της Energean στην Carlyle International Energy Partners, έναντι τιμήματος έως 945 εκατ. δολάρια και όχι λιγότερο από 820 εκατ. δολάρια, θεωρείται ότι αποτελεί μεγάλη ευκαιρία για την εταιρεία, προσφέροντας την «δύναμη πυρός» για νέες κινήσεις.

Σε δηλώσεις του στο Business Daily, o David Round, αναλυτής της Stifel με έδρα την St Louιs της Μιζούρι των ΗΠΑ αναφέρει ότι «θεωρούμε αυτή τη συμφωνία ως ένα περαιτέρω δείγμα της αυστηρής εστίασης της Energean στην αξία και της συνεχούς δέσμευσής της να επιστρέψει τα πλεονάζοντα μετρητά στους μετόχους».

«Είναι περισσότερο μια ευκαιρία παρά μια πρόκληση για την εταιρεία. Η διοίκηση θα είναι ικανοποιημένη με την υπεραξία που προέκυψε σε σχέση με το τίμημα που κατέβαλε για τα περιουσιακά στοιχεία το 2020. Το ερώτημα τώρα είναι πώς θα ανακυκλωθούν καλύτερα αυτά τα χρήματα και ο χρόνος που θα χρειαστεί η διοίκηση στην αναζήτηση της επόμενης ευκαιρίας, αν και η Energean έχει δημιουργήσει ένα καλό ιστορικό ως dealmaker, επομένως είμαστε αισιόδοξοι ότι η επόμενη συμφωνία θα δημιουργήσει αξία για τους μετόχους», ανέφερε ο ίδιος.

Σε ανακοίνωση της, η Energean υπογραμμίζει ότι το τίμημα έως 945 εκατ. δολάρια, είναι υπερτριπλάσιο σε σχέση με το κόστος απόκτησης των συγκεκριμένων assets που ήταν 284 εκατ. δολάρια το 2020.

Από την άλλη πλευρά, ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι προκύπτει διψήφιο implied discount από την συμφωνία σε σχέση με την σημερινή αξία των περιουσιακών στοιχείων.

Τα χρήματα θα διατεθούν από την Energean για την πλήρη αποπληρωμή του ύψους 450 εκατ. δολαρίων εταιρικού ομολόγου και για τη διευκόλυνση της καταβολής έκτακτου μερίσματος έως 200 εκατ. δολαρίων στους μετόχους.

Εκτός από την ενίσχυση του ισολογισμού, ενδιαφέρον παρουσιάζει η στρατηγική που θα ακολουθήσει στην αναζήτησή της για νέες ευκαιρίες ανάπτυξης, προσθέτουν αναλυτές.

Από εδώ και πέρα, η Energean θα επιδιώξει να αναπτυχθεί περαιτέρω στη Μεσόγειο αλλά και να αναζητήσει ευκαιρίες στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, τονίζουν στελέχη της εταιρείας, ειδικά σε περιοχές όπου υπάρχει μακροπρόθεσμη πολιτική υποστήριξης για το φυσικό αέριο και για αντικατάσταση του άνθρακα.

Τι λέει η Carlyle International

Από την πλευρά της, η αμερικάνικη Carlyle, που διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία αξίας 425 δισ δολάρια, σημειώνει σε ανακοίνωση της ότι πρόκειται για εξαγορά «υψηλής ποιότητας», σε μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες αγορές φυσικού αερίου του κόσμου.

«Αυτή η συναλλαγή θα παραδώσει στην Carlyle ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο υψηλά στρατηγικών σταθμισμένων στοιχείων ενεργητικού με αναμενόμενη παραγωγή ίση με 47.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα και δραστηριότητες σε όλη την Ιταλία, την Αίγυπτο και την Κροατία, με καλά προηγμένα έργα, μεγάλης κλίμακας», σύμφωνα με την εταιρεία.

Στην συνέχεια, ο Bob Maguire, συνεπικεφαλής της Carlyle International Energy Partners, δήλωσε ότι «είμαστε στην ευχάριστη θέση να αποκτήσουμε αυτό το χαρτοφυλάκιο υψηλής ποιότητας περιουσιακών στοιχείων στην Ιταλία, την Αίγυπτο και την Κροατία, χώρες που ενθαρρύνουν ενεργά τη νέα ανάπτυξη φυσικού αερίου, η οποία πιστεύουμε ότι θα παίξει κεντρικό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση».

«Ανυπομονούμε να υποστηρίξουμε τη μετατροπή αυτών των περιουσιακών στοιχείων σε μια επεκτάσιμη πλατφόρμα E&P στη Μεσόγειο, να ξεκλειδώσουμε ευκαιρίες οργανικής ανάπτυξης, συγχωνεύσεων και εξαγορών και να επιταχύνουμε την υλοποίηση των υφιστάμενων σχεδίων απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές», πρόσθεσε ο κ. Maguire.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πώς θα μπει το 2025 η Metlen στο Λονδίνο, στόχος η ένταξη στον FTSE-100

Στόχος να προχωρήσει η διαδικασία εισαγωγής το πρώτο εξάμηνο του 2025. Θα δημιουργηθεί ειδικό εταιρικό όχημα (Listco) για να αποκτήσει το 100% των μετοχών της Metlen. Ποιοι είναι οι στόχοι για τη λιανική αγορά ρεύματος.
ELPE_Siamisis
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σιάμισιης: Ρεαλιστική κίνηση η αποχώρηση από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας

Αναφερόμενος στην επιβολή έκτακτης εισφοράς στα διυλιστήρια, ο επικεφαλής της HelleniQ Energy υποστήριξε ότι βασίζεται σε μία λανθασμένη ευρωπαϊκή οδηγία και υποστήριξε ότι «δεν υπάρχουν υπερκέρδη». Τι είπε για Elpedison.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σε κατάσταση «υπερθέρμανσης» ο κλάδος ενέργειας με μπαράζ εξαγορών

Δομικές αλλαγές συντελούνται στον κλάδο με μεγάλης εμβέλειας εξαγορές, συγχωνεύσεις και επιχειρηματικές συμφωνίες. Το deal της Τέρνα Ενεργειακή, οι εξελίξεις σε ΔΕΠΑ Εμπορίας - ΕΛΠΕ και οι επόμενες μεγάλες κινήσεις.
Hydrogen-Hydrogono-Agogos
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Προσεκτικά βήματα από την κυβέρνηση στην ανάπτυξη του πράσινου υδρογόνου

Τον Σεπτέμβριο το ρυθμιστικό πλαίσιο και οικονομική στήριξη με 30 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Όχι μαζικές επιδοτήσεις επειδή η Ελλάδα δεν διαθέτει ειδικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε αυτή την αγορά.