DEH_HQ

Γιατί δεν βιάζεται η ΔΕΗ για την έκδοση ευρωομολόγου

Παρά τις εισηγήσεις τραπεζικών στελεχών να σπεύσει για έκδοση ομολόγων, η διοίκηση της ΔΕΗ εκτιμά ότι θα έχει καλύτερο αποτέλεσμα στα τέλη του έτους, όταν θα έχει παρουσιάσει έργο.

Έξοδο στις αγορές, αλλά όχι πριν τα τέλη του 2020, εξετάζει η ΔΕΗ, παρά τις τραπεζικές εισηγήσεις που θεωρούν ότι η κατάλληλη στιγμή είναι μέσα στο πρώτο εξάμηνο, εφόσον φυσικά στο μεταξύ θα έχει σταματήσει η εξάπλωση του κοροναϊού και έχουν ηρεμήσει οι αγορές.

Καιρό τώρα, κάποια τραπεζικά στελέχη εισηγούνται στην ΔΕΗ ότι η συγκυρία είναι ιδανική για να κάνει το μεγάλο βήμα και να βγει στις αγορές. Το κλίμα λένε είναι ιδανικό, το κόστος δανεισμού του Δημοσίου κινείται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, η επιχείρηση δεν πρέπει να χάσει την ευκαιρία να αντλήσει φθηνό χρήμα, τώρα είναι η ευκαιρία. Υπάρχει ωστόσο και μια άλλη μερίδα τραπεζιτών που συστήνει αυτοσυγκράτηση, καθώς η ΔΕΗ βρίσκεται ακόμη σε μεταβατική φάση. 

Τη δεύτερη αυτή άποψη φαίνεται ότι εστερνίζεται και η διοίκηση της ΔΕΗ. Και φαίνεται να αγνοεί τις τραπεζικές «σειρήνες» και να δείχνει διατεθειμένη πρώτα να φροντίσει τα του οίκου της και ύστερα να ξαναδεί το κεφάλαιο «έξοδος στις αγορές», δηλαδή όχι πριν τα τέλη του έτους. Αφού πρώτα θα έχει στείλει κι άλλα θετικά σινιάλα στους διεθνείς αναλυτές μέσω του Investor’s Day (23 Μαρτίου στο Λονδίνο), θα έχει κερδίσει και άλλες αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής της ικανότητας (τον Νοέμβριο η S&P την αναβάθμισε σε Β- από CCC+) και θα έχει περάσει τον κάβο των ετησίων αποτελεσμάτων του 2019 (ανακοινώνονται τον Απρίλιο).

Εξάλλου η επιχείρηση βρίσκεται ακόμη σε μια μεταβατική κατάσταση. Έχει ένα κόστος δανεισμού περίπου 5% και πολλά θα εξαρτηθούν από την εφαρμογή του νέου της business plan, το οποίο αναλυτές και επενδυτές έχουν επικροτήσει, ωστόσο ακόμη αυτό δεν έχει αρχίσει να ξετυλίγεται. Οι πρώτες λιγνιτικές μονάδες, αυτές του Αμυνταίου, θα κλείσουν προς τα τέλη της χρονιάς, τα πρώτα μεγάλα deals στις ΑΠΕ μένει να φανούν, ενώ ο διαγωνισμός για την αποκρατικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ δεν πρόκειται να προκηρυχθεί πριν από τον Σεπτέμβριο. Στα τέλη επομένως της χρονιάς θα υπάρχουν τα πρώτα απτά δείγματα και μια πολύ καλύτερη εικόνα από την πορεία εφαρμογής του νέου σχεδίου.

Σημειωτέον ότι η ΔΕΗ δεν έχει φέτος σημαντικές υποχρεώσεις αποπληρωμής, αυτές ξεκινούν από το 2021 και μετά. Εφόσον χρειαστεί να αντλήσει κεφάλαια, προκειμένου για παράδειγμα να χρηματοδοτήσει κάποιο μεγάλο επενδυτικό project, αυτό μπορεί να το κάνει μέσω των δύο πακέτων τιτλοποιήσεων, εκείνα των απλήρωτων λογαριασμών διάρκειας 60 και 90 ημερών, τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζει σοβαρά.

Με άλλα λόγια, η διοίκηση της ΔΕΗ εκτιμά ότι ο χρόνος λειτουργεί υπέρ της επιχείρησης, επομένως η πρώτη προτεραιότητα για την ίδια είναι  να βελτιώσει περαιτέρω την εικόνα της. Και μπροστά της έχει τρία ορόσημα που προσφέρονται γι’ αυτόν ακριβώς το σκοπό: 

  • Στις 23 Μαρτίου, η ΔΕΗ διοργανώνει στο Λονδίνο το λεγόμενο Investor’s Day. Μπροστά στους κορυφαίους αναλυτές και επενδυτές του χώρου, η διοίκηση της επιχείρησης θα παρουσιάσει το στρατηγικό σχεδιασμό για την επόμενη ημέρα, ενόψει τόσο του μετασχηματισμού της σε μια πιο «πράσινη» εταιρεία όσο και της επικείμενης ιδιωτικοποίησης του 49% του διαχειριστή του δικτύου διανομής ΔΕΔΔΗΕ. Ενώπιον των εκπροσώπων ξένων θεσμικών χαρτοφυλακίων, η εταιρεία ενδεχομένως να προβεί και σε σημαντικές ανακοινώσεις σε σχέση με την πορεία υλοποίησης και κατασκευής νέων έργων, όπως τα mega-φωτοβολταικά στην Πτολεμαΐδα και την Μεγαλόπολη. Στόχος είναι να πειστούν οι επενδυτές για το νέο αναπτυξιακό story της ΔΕΗ και να ενισχυθεί περαιτέρω η μετοχή.
  • Το δεύτερο ορόσημο είναι τα ετήσια οικονομικά αποτελέσματα για το 2019, τα οποία θα ανακοινωθούν τον Απρίλιο και τα οποία μπορεί να συνοδευτούν από άλλες ανακοινώσεις.
  • Ένα τρίτο ορόσημο αφορά τις νέες αναβαθμίσεις που η εταιρεία αναμένει μέσα στη διάρκεια του 2020, οι οποίες προφανώς θα αποτυπωθούν και στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

Μέχρι πρότινος και πριν ξεσπάσουν οι αναταράξεις στα χρηματιστήρια, η κεφαλαιοποίηση της επιχείρησης είχε σταθεροποιηθεί στα επίπεδα του 1 δισ. ευρώ (με τιμή μετοχής πάνω από τα επίπεδα των 4 ευρώ). Τις τελευταίες ημέρες η μετοχή έχει κατρακυλήσει στα 3,75 ευρώ, με κεφαλαιοποίηση στα 870 εκατ. ευρώ. Εφόσον, ωστόσο, σταματήσει η εξάπλωση του ιού και οι χρηματιστηριακές αγορές ξεπεράσουν τον πανικό, θεωρείται ότι σύντομα η μετοχή θα επανέλθει στα πρότερα επίπεδα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σήμα κινδύνου από την ενέργεια, ζητείται στήριξη με 1 δισ. ευρώ

Μεγαλώνουν συνεχώς οι εκτιμήσεις για τις απώλειες από την κρίση του κορονοϊού και οι ενεργειακές εταιρείες πιέζουν για την ίδρυση από την κυβέρνηση ειδικού Ταμείου Εγγυοδοσίας με μεγάλη «προίκα».
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αγωνία για την αγορά ρεύματος, ψάχνουν ρευστό 1 δισ. ευρώ

Εγγυήσεις ύψους 3 δισ. ευρώ θα περιλαμβάνει το Ταμείο Εγγυοδοσίας για το σύνολο της ελληνικής οικονομίας, όταν μόνο για την αγορά του ρεύματος εκτιμάται ότι θα απαιτηθούν εγγυήσεις κοντά στο 1 δισ. ευρώ.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Φρένο» 30% - 50% στις πληρωμές για ρεύμα, «τρύπα» 200 εκατ. ευρώ

Ντόμινο στην αγορά ενέργειας φοβούνται ΔΕΗ και ιδιώτες πάροχοι, καθώς επιχειρήσεις και νοικοκυριά άρχισαν ήδη να καθυστερούν την εξόφληση λογαριασμών. Ποια μέτρα λαμβάνουν εταιρείες και κυβέρνηση.
DEH_HQ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τρομάζει τη ΔΕΗ η απειλή ενός νέου «Δεν πληρώνω»

Αποφασισμένη να προχωρήσει σε αποκοπές συνδέσεων η διοίκηση της ΔΕΗ, εάν διαπιστώσει ότι πίσω από όσους έχουν πραγματικό οικονομικό πρόβλημα αρχίζουν να κρύβονται και νέοι στρατηγικοί κακοπληρωτές.
DEI-xreoseis
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Παγώνουν» οι λογαριασμοί ρεύματος των επιχειρήσεων που έχουν κλείσει

Με επιβάρυνση του προϋπολογισμού και όχι της ΔΕΗ, η κυβέρνηση σχεδιάζει να προχωρήσει σε αναστολή για 3 - 4 μήνες της πληρωμής λογαριασμών ρεύματος από τις 220.000 επιχειρήσεις που έκλεισαν.