ΓΔ: 877.24 1.10% Τζίρος: 59.91 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Εγκρίθηκε το σχέδιο εξυγίανσης της Creta Farms

Το επόμενο στάδιο αφορά στην εκδίκαση της αίτησης υπαγωγής στα άρθρα 106 β και δ του πτωχευτικού κώδικα στις 20 Μαρτίου, πάλι επί κρητικού εδάφους, στο Πρωτοδικείο Ρεθύμνου.

Χωρίς «απρόοπτα» εγκρίθηκε- με αυξημένη πλειοψηφία-  το σχέδιο εξυγίανσης της Creta Farms από την έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στο Ρέθυμνο.

Η εξέλιξη αυτή θεωρείται αναμενόμενη με γνώμονα ότι η πλειοψηφία των δικαιωμάτων ψήφων της αλλαντοβιομηχανία βρίσκεται στα χέρια των πιστωτριών τραπεζών. Το επόμενο στάδιο αφορά στην εκδίκαση της αίτησης υπαγωγής στα άρθρα 106 β και δ του πτωχευτικού κώδικα στις 20 Μαρτίου, πάλι επί κρητικού εδάφους, στο Πρωτοδικείο Ρεθύμνου.

Στο μεταξύ, «τρέχουν» οι παράλληλοι σχεδιασμοί για την επανείσοδο των κωδικών της Creta Farms στα εγχώρια ράφια και σε δεύτερο χρόνο στο κανάλι της εστίασης. Σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει ο νέος μέτοχος της εταιρείας Δημ. Βιντζηλαίος, μέχρι το τέλος Ιουνίου θα έχουν επανέλθει όλοι οι κωδικοί της Creta Farms σε όλες τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ.

Εξάλλου, με βάση τα όσα αναφέρει το επιχειρησιακό σχέδιο που έχει εκπονήσει ο νέος μέτοχος, προβλέπεται  μεσοσταθμική αύξηση των πωλήσεων της τάξεως του 5-6% την περίοδο 2019-2024.  Οι πωλήσεις επιδιώκεται να  αυξηθούν από 46,7 εκατ. ευρώ το πρώτο οικονομικό έτος σε 130,6 εκατ. ευρώ  το ενδέκατο, ενώ το EBITDA εκτιμάται σε 5,7% το πρώτο οικονομικό έτος και φθάνει έως το ενδέκατο στο 11,2%. Παράλληλα προβλέπεται  μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης των λειτουργικών εξόδων στο σε 7,2% , ενώ από το έκτο έτος και εφεξής η εταιρεία θα καταθέτει σε Ενεχυριασμένο Λογαριασμό Μετρητών ποσοστό 50% επί των πλεοναζόντων ταμειακών διαθεσίμων.

Μετά την επικύρωση της συμφωνίας από το δικαστήριο και την έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, θα υπάρξει ενοποίηση της Creta Farms με τη Λακωνική Τροφίμων, που ανήκει επίσης στo fund Impala Hella που αποτελεί το διάδοχο σχήμα της υπό εξυγίανση αλλαντοβιομηχανίας.

Με ανακοίνωση που εκδόθηκε πριν από λίγο εγκρίθηκε το σχέδιο εξυγίανσης από το 97,92% των παρισταμένων στη Γενική Συνέλευση των μετόχων.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση: 

H Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Creta Farms ενέκρινε σήμερα σε ήπιο κλίμα το σχέδιο εξυγίανσης και τη στρατηγική συμφωνία που έχει επιτευχθεί με την Impala Hellas του κ. Δημήτρη Βιντζηλαίου σχεδόν ομόφωνα με ποσοστό 97,92% των παρισταμένων και 84,52% επί του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου. Σημειώνεται  πως ο κ. Μάνος Δομαζάκης, ένας από τους βασικούς μετόχους της εταιρείας, υπερψήφισε την συμφωνία.

Υπενθυμίζεται πως έχει προηγηθεί κατάθεση στο Πρωτοδικείο Ρεθύμνου της αίτησης για την υπαγωγή της αλλαντοβιομηχανίας στο άρθρο 106 β&δ του πτωχευτικού κώδικα και η δικάσιμος έχει ορισθεί για τις 20 Μαρτίου, ενώ ήδη έχει κατατεθεί σχετική γνωστοποίηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού και αναμένεται η σχετική απόφαση. Παράλληλα, ενδιάμεση χρηματοδότηση 4 εκατ. ευρώ, υπογράφηκε μεταξύ της Creta Farms, των πιστωτριών τραπεζών και της Impala Hellas, εξασφαλίζοντας την κανονικότητα στη δραστηριότητα της εταιρείας μέχρι να ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες διαδικασίες για την υλοποίηση του σχεδίου εξυγίανσης.

Οι όροι που επιβάλλει το σχέδιο εξυγίανσης θα καταστήσουν την επιχείρηση βιώσιμη και ικανή, πυλώνα ανάπτυξης της οικονομίας της Κρήτης. Σύμφωνα με αυτό, η νέα Creta Farms εκτιμάται ότι θα επιτύχει ετήσιο ρυθμό αύξησης πωλήσεων άνω του 10% με στόχο τον τριπλασιασμό του κύκλου εργασιών της εταιρείας μέσα στην επόμενη δεκαετία (στόχος 130 εκατ. ευρώ).

H είσοδος του στρατηγικού επενδυτή μέσω της συμφωνίας εξυγίανσης εξασφαλίζει ότι με την ολοκλήρωση της διαδικασίας οι εργαζόμενοι της εταιρείας εντάσσονται σε έναν μεγάλο διεθνή εύρωστο όμιλο – με τζίρο που ανήλθε στα 210 εκατ. ευρώ, EBITDA €22 εκατ. ευρώ, ίδια κεφάλαια 145 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη άνω των 10 εκατ. ευρώ (Impala Invest, 2019) – και αποκτούν μεγαλύτερη εργασιακή ασφάλεια.

Έτσι, τα προϊόντα της Creta Farms επιστρέφουν δυναμικά και με γοργούς ρυθμούς στα ράφια των ελληνικών σουπερμάρκετ. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και οι συμφωνίες με όλους τους μεγάλους retailers με σκοπό όλοι οι κωδικοί να επανέλθουν σε όλες τις αλυσίδες και σημεία horeca μέχρι τέλος Ιουνίου.

Ο κος Δ. Βιντζηλαίος της Impala Hellas ανέφερε σε σχετική δήλωσή του: «Ο χαρακτήρας της Creta Farms δεν θα αλλοιωθεί. Έχουμε ένα συγκεκριμένο επιχειρηματικό σχέδιο, το οποίο με σεβασμό στην παράδοση, την ιστορία και τα μοναδικά χαρακτηριστικά των προϊόντων της αλλαντοβιομηχανίας, θα καταστήσει την Creta Farms και πάλι ισχυρή».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πυκνό μυστήριο με το πόρισμα για την κατάρρευση της Creta Farms

Το πόρισμα του δικανικού ελέγχου από την Deloitte παραμένει άφαντο, ενώ άγνωστο είναι αν η Creta Farms βρήκε πόρους για να πληρώσει τους ελεγκτές. Κινήσεις από το νέο μέτοχο για ενδυνάμωση της παραγωγής.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αναγέννηση της Creta Farms με συνολικό «κούρεμα» 64%

Τράπεζες, Δημόσιο και προμηθευτές θα υποστούν τις μεγαλύτερες απώλειες για να δημιουργηθεί η νέα εταιρεία από τα συντρίμμια της βιομηχανίας αλλαντικών, ενώ προστατεύονται οι εργαζόμενοι και οι κτηνοτρόφοι.